entertainments

Jan Thomas om skytetragedien: – Er i sjokktilstand

Written by admin

Natt til lørdag ble a personer drept og en rekke andre skaddda en person skjøt mot tilsynelatende tilfeldige mennesker i området rundt London pub i Oslo sentrum.

Det er totalt 19 personer som har blitt fraktet til sykehus eller legevakt etter hendelsen. London pub er et kjent tried for homofile og i helga feires Pride flere steder i Oslo. Under politiets pressekonferanse lørdag opplyses det at gjerningspersonen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

Det er ikke kjent hvordan siktede stiller seg til siktelsen.

Hotellgründer Petter Stordalen (59) gir tydelig utrykk for hva han mener om hendelsen.

– I dag hadde vi gleda oss til å feire kjærligheten og mangfoldet, vi hadde gleda oss til å feire verdiene våre og flokken vår. I stedet våkner vi til dypt tragiske nyheter, og nå strekker ikke ordene til. Våre tanker går til alle som er rammet. Ingen skal få ta fra oss verdiene våre. Kjærligheten er størst.

Det skriver Stordalen selv på Facebook.

SISTER: Innsatsleder Tore Barstad informant om skytingen i Oslo. Video: NRK
see more

– Et direkte angrep

Han får støtte av «Farmen»-profilene Tonje Frøystad Garvik (33) and Lene Sleperud (33) som er blant flere som har reagert på den tragiske hendelsen.

– Jeg synes det er helt forferdelig at det ikke skal kunne være trygt å elske hvem man vil. Det er hatkriminalitet, og dette er et direkte angrep på skeive og den skeive bevegelsen, forteller Sleperud og Garvik til Dagbladet.

Garvik og Sleperud var selv ute natt til lørdag, men på et annet utested. Per nå vet de ikke om de kjenner noen som befant seg på utestedet, men legger til:

PRIDE: Tonje Garvik and Lene Sleperud reagerer på skyteepisoden i Oslo.  Photo: Frank Karlsen / Dagbladet

PRIDE: Tonje Garvik and Lene Sleperud reagerer på skyteepisoden i Oslo. Photo: Frank Karlsen / Dagbladet
see more

– Vi prøver bare å finne ut om det er noen vi kjenner som er implicart, det er jo et lite miljø, så det er jo garantert at vi kjenner noen. Vi har jo fått masse meldinger fra folk og vi var jo ute. Dette er kjempekkelt.

Som følge av hendelsen mener begge at det har ført til mye usikkerhet og frykt – noe som har rammet alle sammen.

Videre forteller Garvik at paradedagen er det hun – i likhet med flere – gleder seg mest til i året.

– Det er den dagen man virkelig kjenner på alle de som har kjempet før deg for at du skal få friheten til å elske. Når slike ting som dette skjer, skaper det frykt for å delta, så det er helt jævlig.

– MORON: Jan Thomas ble opprørt – og skamfull – da han hørte historien om Edvin som ble slått ned på bussen, angivelig fordi han er homofil. Video: Dorholt / Langsem / Rydning
see more

– Er i sjokktilstand

Lørdag morgen blir det kjent at Pride-paraden i Oslo blir avlyst etter tydelig råd og anbefaling fra politet.

På spørsmål om hva «Farmen»-profilene tenker om avlysningen, svarer de følgende:

– Vi tenker de som avlyser den sitter med best oversikt, og om de ikke vurderer det som trygt at den skal gjennomføres, så må en stole på det. In ønsker jo ikke at flere liv skal gå tapt. Samtidig er årets Pride-parade in av de viktigste paradene som ville vært i Norge.

Overfor Dagbladet uttaler kjendisstylist Jan Thomas (55) sec om den tragiske hendelsen.

– Det er jo en sånn underlig ting, av en eller annen merkelig grunn våknet jeg og Harlem klokka 05 i dag. Folk har mistet livet og er alvorlig skadd. Det berører oss alle, man er jo helt i sjokktilstand, det fins ikke noe fornuft i dette, sier han.

I SJOKK: Jan Thomas uttaler seg om skytetragedien, og legger ikke skjul på at han er i sjokk.  His med kjæresten Harlem Alexander.  Photo: Tore Skaar/Se og Hør

I SJOKK: Jan Thomas uttaler seg om skytetragedien, og legger ikke skjul på at han er i sjokk. His med kjæresten Harlem Alexander. Photo: Tore Skaar/Se og Hør
see more

Jan Thomas understreker også at gjerningsmannes holdninger, tilnærminger og hensikt, ikke representerer det norske folk.

– Dette representer overhodet ikke holdningene til mangfoldet og til flertallet. Uansett bakgrunn i dag, om du er i vårt samfunn eller ikke, vil jeg tørre å påstå at mangfoldet sitter og klør seg i hodet, og lurer på hvordan dette kunne skje.

HYLLET: Fotballtrener i Steinkjer, FK Jon Espen Austmo, sto fram som homofil i vår. Søndag ble han hyllet av klubben. Han håper valget kan gjøre det enklere para andre i idretten. Video: Kjetil Mollan / Kristoffer Løkås
see more

Videre forteller 55-åringen at have startet Pride-feiringen med en direktesendt podkast, og tok med seg samboeren til Oslo rådhus for den offisielle åpningen av de skeive dagene. Nå er han tom for ord.

– Jeg kjente bare energy i rommet og stoltheten. Det eksisterer ikke noe fornuftige tanker oppi det her, det er bare fullt av følelser. Men jeg forstår alvoret når politiet går så langt for å kansellere Pride, og fraråder folk å samle seg i store grupper, forteller Jan Thomas.

Er det riktig?

Til tross for at politiet fraråder folk å samle seg, har kjendisstylisten imidlertid reflektert over om det egentlig er riktig.

– Som et menneske som er full av følelser og tanker, så tenker jeg: «Er det riktig? Eller skulle man ha doblet sikkerheten og fått ut militæret og fått alle som skulle delta i dag til å gjennomføre?». For terror, som er en av hensiktene, er jo å skape frykt og sette en stopper for det vakre som skulle skje i dag, sier han til Dagbladet.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. In the av meg vil jo bruke plattformen min på Instagram, som selvfølgelig ikke er gjennomtenkt, til å få folk til og samles et sted for å vise hvor mange vi er, og at vi ikke lar oss skremme.

About the author

admin

Leave a Comment