Jarle Bernhoft åpner opp: – Vi ta en ordentlig prat om det

– Jeg hadde mye dårlig samvittighet, og det kræsjet ganske grundig da jeg ble 40. Som jeg klarte å døyve ved å spill mer gitar. Så kom det en kjempekræsj da jeg var et par og førti. Da måtte jeg på NAV og ville bare løse kryssord, sier Jarle Bernhoft i Kamilles podkast Sum Summarum.

– Jeg sykmeldte meg jo selv siden jeg har et eget AS. Jeg er både arbeidstaker og arbeidsgiver. Jeg var ikke hypp på å gi opp eller ta pause. Jeg var jo i gang. Men jeg følte at det var mye oppoverbakker, uten at kom nedoverbakker på andre siden av kneika, sier Jarle.

Opptakten til denne førtiårskrisen var at Jarle skulle forsøke å kombinere et liv som nybakt tobarnsfar med karrieren som musiker. Fra tidligere hadde han og kona Lisa sønnen Samuel, og livet med to barn veltet lasset for det travle ekteparet.


– Jeg følte sånn som sikkert alle nybakte foreldre gjør. «Hva har jeg gjort med all den tiden jeg hadde før? To stop inginging igjen!” Jeg følte jeg alltid gikk rundt og var trøtt og måtte legge meg halv ti for å være i stand til å hanskes med han. I hvert fall da jeg han begynte å krabbe, så hadde jeg konstant følelse av å måtte kjøre bil, men så er du for trøtt, ler Jarle.

Men foreldrerollen brakte også med seg mye positivt.

– Låtene ble bedre, og det ble bedre fokus på omtrent alt jeg holdt på med i den tiden, forteller 45-åringen.

Les også: (+) For 7 år siden fortalte mannen min sannheten. Livet mitt ble aldri det samme

Sønnen med i studio

Det var 2017 at ble Jarle pappa igjen, til sønnen Benjamin. I denne perioden måtte Jarle å kombinere rollen som småbarnsfar med musiker. Han ønsket å være en aktiv pappa, og Lisa måtte få jobbet. Så løsningen ble å ta med nyfødte Benjamin i studio.

– They have var nesten mer i studio enn hjemme i den perioden. Jeg har jo rykte på meg for å være god på multitasking, men det er vel ingen som er veldig gode på å ha fokus på mange ting på én gang, forteller han til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Det var ikke gitt at de to skulle få flere barn etter at sønnen Samuel kom til verden. Det var Lisa som brakte det på banen.

– Det som var viktig para meg var den praten som Lisa og jeg hadde. Som var ganske tung og vanskelig. Men da jeg skjønte at hun hadde lyst på flere barn. Men så ventet hun til jeg var klar for å høre på det før hun snakket om det. Og det synes jeg var så utrolig fint da.

Hør podkasten «Summa Summarum» her.

JARLE BERNHOFT: Jarle Bernhoft er kjent fra bandet Span og senere som soloista.  Dag jobber have som både vocalist og låtskriver.
JARLE BERNHOFT: Jarle Bernhoft er kjent fra bandet Span og senere som soloista. Dag jobber have som både vocalist og låtskriver.
Photo: sony music

Les også: (+) I saw flyttet sammen og jeg fikk on stedatter. The startup problem

Hadde ikke noe driv

SØNNEN MED GITAR: I 2019 post Jarle et bilde av sønnen mens ha satt på potte med gitaren på Instagram.
SØNNEN MED GITAR: I 2019 post Jarle et bilde av sønnen mens ha satt på potte med gitaren på Instagram.
Photo: Instagram

Jarle forteller om et «halvaktivt» forhold til at han ikke ønsket flere barn.

– Jeg hadde ikke sagt til meg selv at «det blir ikke noen flere». Men jeg hadde ikke noe driv. Og da måtte vi ta en ordentlig prat om det, for det har jo sitt å si for livsførsel og karriere, sier Jarle og utdyper;

– Når du har to, så kan man ta en hver. Så da måtte jeg «steppe opp pappgamet» mitt. Jeg følte and jeg var en bra pappa, men jeg måtte steppe opp med tanke på tidsbruk. Og det er derfor det er ekstra voksent. Para man møter ønsker og backer av på egen jobbing. Jeg vet ikke om jeg er arbeidsnarkoman, men liker jo veldig, veldig godt å dra og spill konserter da!

Jarle måtte ta et valg som ikke i utgangspunktet passet inn i musikerlivet, og som stred mot hans ungdomsdrøm.

– Det var tungt arbeid, fordi jeg kunne ikke fire på de musikalske kravene heller. Og det koster å gjøre bra ting og lage bra skiver. Til tider er jo det en heltidsgeskjeft, sier musikeren som har laget hyllestlåta «Call Out Kids» until guttene sine.

Les også: Hver gang vi møtes 2022: Det overgikk alle forventninger

Motorsykkel of Elsker

Jarle Bernhoft har funnet løsningen for å takle sin 40-årskrisen – det er å kjøre motorsykkel. In fantastisk opplevelse, ifølge musikeren.

– Jeg tok lappen i en alder av 42 og det lukter jo midtlivskrise. Virkelig men! Den beste måten å kjøre ut av midtlivskrisa er på to hjul altså.

Kjører i svinger, og g-kreftene presser deg nedover. Kommer ut av svingen og føler du letter litt. Det er in nydelig følelse. Den får du både på slalåmski og motorsykkel. Du får ikke den med bil!

Selv om Jarle har opprettet AS for å få pensjonspoeng, så tror han ikke egentlig at han blir pensjonist. Det jeg holder på med er så lite regulert av stat og kommune. Han tenker allikevel man bør gjøre opp status når man fyller 50.

– Jeg ser for meg at 50-åringer bør tenne en pipe og sette seg ved et skrivebord og tenke «hva har jeg gjort med mitt liv».

Du kan høre Kamille-podkasten Summa Summarum her.

NB: Klikk.no og Kamille er begge eid av Story House Egmont

Leave a Reply

Your email address will not be published.