Jeg tror høy inflasjon kan føre til sterkere hopp i rentene – E24

Inflasjonstall fra Norge, Eurosonen og USA vil være i søkelyset neste uke.

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken vil være spesielt oppmerksom på inflasjonstallene den kommende uken.
Publisert:

– Det viktigste å følge med her i uken som kommer er helt klart inflasjonstallene som kommer på fredag, sier Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken.

Fredag ​​presenteres konsumprisindeksen (KPI) for mai og vi får svar på om prisene på varer og tjenester vil fortsette å stige.

Total inflasjon (inflasjon) i april var den 5,4 % høyere enn i samme måned i fjor. Derfor nådde inflasjonen sitt høyeste nivå siden 2008. Uten støtte fra elektrisitet ville veksten vært 7,2 prosent.

Stigende priser på strøm, flybilletter og mat forklarer mye av oppgangen i inflasjonen, ifølge SSB.

Samtidig steg kjerneinflasjonen (ekskl. elektrisitet og avgiftsendringer) til 2,6 prosent. Det er dette Norges Bank ser på i sin rentesetting.

Tror på ytterligere renteøkninger

Hov tror kjerneinflasjonen steg ytterligere i mai.

– Kjerneinflasjonen steg betraktelig mer enn Norges Bank anslo forrige måned. Vi tror vi får 3,1 prosent økning nå på fredag, noe som er et godt stykke, sier han.

Sjeføkonomen mener høye inflasjonstall kombinert med et stramt arbeidsmarked og sterke boligpriser kan øke sannsynligheten for at rentene stiger raskere enn det som allerede er anslått.

– Vi tror det kan komme en ytterligere renteøkning fra Norges Bank enn de som allerede var varslet før 2024. Det er også mulig vi vil se en dobbel renteøkning allerede i juni, sier han.

– Vi har ikke tatt med mulige doble renteøkninger før etter sommeren, men får vi sterke inflasjonstall på toppen av et frossent arbeidsmarked, så er det mulig. Uansett er det viktig å påpeke risikoen for at dette kan skje, fortsetter han.

også lese

Laveste arbeidsledighet på 14 år

Ved forrige rentemøte holdt Norges Bank renten uendret på 0,75 prosent, men merket en økning i juni. Det ventes også renteøkninger i september og desember.

– Norges Bank er lite drevet av det som skjer her og nå, men en sum av alle faktorer kan påvirke noe, sier Hov.

også lese

Boligprisene steg 1,2 prosent i mai

Egentlig med dobbel renteøkning på ESB

Av internasjonale begivenheter bemerker Hov at torsdagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ECB) er spesielt viktig.

Hov sier det vil være overraskende om rentene stiger allerede i juni, men sier det kan øke sjansen for at rentene dobles i nær fremtid.

– Uttalelsene etter møtet blir en slags oppvarming i forkant av den første renteoppgangen. Etter mais sterke inflasjonstall er risikoen for en dobbel renteøkning i juli svært reell, sier han.

– Vi får se om ECB åpner dørene for dette nå.

også lese

Frykt for inflasjon: dette betyr økende inflasjon for deg nå

inflasjon i eurosonen økte til 8,1 prosent i mai og har dermed nådd nok en rekord. Dette var en økning på 7,4 prosent fra måneden før.

Sentralbankens sjeføkonom, Philip Lane, har tidligere sagt at renteøkninger på 0,25 prosentpoeng i juli og september er et passende tempo. Hov tror den tonen kan ha endret seg litt.

– ECB har sagt at de skal gå frem med varsomhet, men disse uttalelsene har kommet i forkant av sterke inflasjonstall, sier han.

Sjeføkonom i Den europeiske sentralbanken, Philip Lane.

Fortsett å lese E24 +

Hopp i strømprisene og løpsk inflasjon kan føre til dyrere ferier i sør

Fet under press

Fredag ​​har vi også nye inflasjonstall for USA.

I april årlig prisvekst var 8,3 prosent, høyere enn forventet på forhånd. Kjerneinflasjonen, som ignorerer volatiliteten i mat- og energiprisene, var 6,2 % årlig i april.

Federal Reserve-guvernør Jerome Powell i Federal Reserve (Fed) har gjentatte ganger uttalt at inflasjonen er for høy og at sentralbanken vil jobbe hardt for å prøve å dempe voldsom inflasjon.

Fed-guvernør Jerome Powell har gjentatte ganger sagt at inflasjonen er “for høy”

– Fed er fortsatt under stort press og renteforventningene har steget betydelig. Renteøkningene har ikke rammet økonomien ennå, sier Hov.

I forrige rentemøte hevet Fed referanserenten 0,5 prosentpoeng, og varslet samtidig lignende tiltak i de neste møtene.

Handelsbanksjefen tror sentralbanken vil iverksette enda sterkere tiltak fremover.

– Muligheten for at det blir en dobbel renteoppgang også i september, i tillegg til juni og juli som er varslet på forhånd, er stor. Spesielt hvis det blir en ny runde med sterke inflasjonstall på fredag, sier han.

også lese

Fed top vil heve renten 0,5 prosentpoeng «flere ganger»

Flyselskaper i turbulens

Både SAS og Norwegian presenterer trafikktall for mai denne uken.

Kriserammede SAS påtok seg en tap på nye milliarder i forrige regnskapskvartal, og har varslet at de kommer å kutte 4000 flyreiser denne sommeren.

I den annonserte kriseplanen som SAS har presentert i et forsøk på å redde selskapet, har de varslet at de vil konvertere 20 milliarder svenske kroner av gjeld til egenkapital, samtidig som de henter inn minst 9,5 milliarder svenske kroner i frisk kapital.

Begge selskapene kunne melde om passasjervekst i april og at de ser positivt på situasjonen for reservasjoner for sommeren.

også lese

Analytiker tviler på norsk deltakelse i SAS-redningen: – Jeg ville blitt veldig overrasket

Leave a Reply

Your email address will not be published.