Sports

jenta» – Jeg hate det

Written by admin

– Jeg hatet det bildet da jeg var ei lita jente.

Det har gått 50 år siden fotograf Nick Ut tok bildet av Phan Thi Kim Phuc.

June 8, 1972 var hun en liten jente. Neither år, naken og på flukt fra krig i Vietnam. Med brennende napalm på ryggen løp hun nedover veien med soldatene hakk i hæl.

Dagen better havnet bildet av «napalm-jenta» på forsida av storavisa New York Times and bildet skriver seg inn i historien. Året etter vinner fotografen Pulitzer-prisen for det ikoniske krigsbildet.

IKONISK: Bildet av Phan Thi Kim Phuc ble raskt kjent over hele verden.  Photo: Nick Ut/AP/NTB

IKONISK: Bildet av Phan Thi Kim Phuc ble raskt kjent over hele verden. Photo: Nick Ut/AP/NTB
see more

Skjønte det ville påvirke livet

I et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller nå 59 år gamle Phuc at hun spurte seg selv om bildet i starten.

– Jeg lurte på hvorfor han hadde tatt bildet, hvorfor var jeg naken, hvorfor var jeg så stygg.

Mens hun vokste opp lærte hun at jo mer kjent bildet ble, jo mer ville det påvirke livet hennes.

– Jeg likte det ikke, men seinere har jeg skjønt at det bildet har endret livet mitt for evig.

red ble

Etter at Ut hadde tatt bildet, bestemte photografen sec for å redde jenta. Han tok henne med til sykehuset, men had stepped on ikke in hun ville overleve.

– Selv doktorene sa hun ville dø. Det var ikke noe sjanse for at hun ville overleve, sa fotografen nylig i et intervju med CBS.

Da hadde fotografen strittet imot.

– Legene hadde gitt henne opp. De trodde ikke det var noen sjans for at hun ville overleve. Jeg sa det til dem at hvis hun døde, ville bildet av henne være plastret på hver på hver forside av hver eneste avis. Da tok de henne inn umidelbart.

HOLDER CONTACT: Photographer Nick Ut og Phan Thi Kim Puc strong contact holder, 50 år etter and bildet ble tatt.  Its negative på being av det ikoniske bildet.  Photo: Chuck Zoeller/AP/NTB

HOLDER CONTACT: Photographer Nick Ut og Phan Thi Kim Puc strong contact holder, 50 år etter and bildet ble tatt. Its negative på being av det ikoniske bildet. Photo: Chuck Zoeller/AP/NTB
see more

extreme segment

Phuc bor i dag i Canada. Der driver hun en egen organisasjon, som jobber for barn som er såret og lemlestet etter krig. Hun er samtidig UNESCO ambassador, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.

– Tankene endret seg da jeg selv ble mor. Jeg hadde et valg og jeg ville beskytte barnet mitt. Jeg vil aldri la noen lide på samme måte som den lille jenta på det bildet.

59-åringen forteller deretter hvordan hun snudde i tankegangen om det prisvinnende fotografiet.

– Nå vil jeg ikke rømme fra det lenger, men heller bruke verdien av det. Nå kan jeg være en mor, en god venn og en overlevende fra krigen som roper etter fred.

ORGANIZATION OF DRIVERS: I dag driver Phan Thi Kim Phuc sin egen organisasjon i Canada.  Photo: Stian Drake/Dagbladet

ORGANIZATION OF DRIVERS: I dag driver Phan Thi Kim Phuc sin egen organisasjon i Canada. Photo: Stian Drake/Dagbladet
see more

Folelser

Reaksjonene kom midlertidig tilbake, da krigen i Ukraina brøt ut. De første bildene så hun sammen med sin egen mor de ella.

– I saw bare gråt. For 50 år siden sto vi overfor akkurat det samme. Smerte, drap, ødeleggelse. Det var akkurat det samme som skjedde med oss, sier Phuc gråtkvalt.

Hun forteller at det er svært vanskelig å følge med på nyhetsoppdateringene fra Ukraina, og at hun derfor til slutt har valgt å skru av TV-en.

– Det tar meg tilbake i tid. Jeg vet hvordan de har det. From har møtt smerte og lidelse. Alt som jeg var gjennom den gang gjentar seg, sier hun.

Hentet ukrainske flyktninger

4. juli i år reiste Phuc selv til Pollen for å bidra. Sammen med mannen sin de ella bidro hun til å eskortere 236 ukrainske flyktninger med fly til Canada.

– Jeg var så happy for å kunne være der. Jeg smilte, jeg smiler alltid. Men når jeg ble vitne til så unge mennesker på flukt, blant annet en gutt, ei jente og en baby, begynte tårene å renne. Jeg taklet det ikke. Takk Jeg har vært der som de er nå og vet at de har tapt alt.

59-åringen forteller at hun tok turen til Polen for å gi flyktningene håp og styrke når de flytter til en ukjent framtid. Samtidig takker hun den kanadiske regjeringen for å ha gitt flyktningene oppholdstillatelse, samt alle andre i verden som har bidratt med humanitær støtte i krigen.

– Det viser ukrainerne at de ikke må gi opp. From må holde ut. Det er mennesker verden rundt som hjelper dere. From åpner hjertene sine for dere.

HJELPER ANDRE FLYKTINGER: 4. juli var Phuc selv i den polske byen Warsawa for å hente 236 ukrainske flyktninger.  Photo: Michal Dyjuk/AP/NTB

HJELPER ANDRE FLYKTINGER: 4. juli var Phuc selv i den polske byen Warsawa for å hente 236 ukrainske flyktninger. Photo: Michal Dyjuk/AP/NTB
see more

– Alle kan tro på fredelig løsning

Phuc har heller ingen tro på at krigen i Ukraina kan løses ved hjelp av makt eller våpen.

Hun oppfordrer isteden partene til å sette seg ned og prate sammen.

– Jeg gjør mitt for å snakke om hvor grusomt krig kan være, og hvor nydelig verden kan være hvis vi alle kan lære å leve i fred. Hvis den lille jenta på det bildet kan tro på det, så kan alle det.

About the author

admin

Leave a Comment