– Juni kan bli et vendepunkt for økonomien og markedsutviklingen.

Mens store deler av verden for lengst har åpnet igjen etter korona-pandemien, er det fortsatt restriksjoner i Kina. Dette går også langt utover økonomisk aktivitet. I motsetning til for to år siden er det lite drahjelp å hente fra eksportmarkedene.

– Kan være utfordrende

Aktivitetsrapporter for mai og sanntidsdata innhentet av internasjonale finansinstitusjoner betyr at Kinas vekstprognoser har blitt kuttet ned de siste ukene. Konsensus for hele året er en vekst på under fire prosent. For inneværende kvartal kan det være flatt.

De store byene Beijing og Shanghai har vært underlagt betydelige restriksjoner i løpet av kvartalet. Nå prøver byer å gjøre en forsiktig gjenåpning.

– Juni kan bli et vendepunkt for økonomien og markedsutviklingen, skriver sjeføkonom Xiong Yuan i det kinesiske meglerhuset Guosheng Securities i en ny rapport denne uken.

Alt gjøres for å få solid fart i kvartalet de neste tre ukene. Målet er å unngå en negativ utvikling for kvartalet for enhver pris.

– Den økonomiske veksten kan komme opp i fem prosent i juni med gjennomføringen av den eksisterende økonomiske politikken. Oppgangen i juni kan være sterkere enn for to år siden, sa president Liu Yuanchun ved Shanghai University of Finance and Economics på et seminar arrangert av Peking University.

Alt avhenger av hvordan de lokale myndighetene gjennomfører de nye økonomiske tiltakene som sentralmyndighetene innførte i slutten av mai.

– For å oppfylle sentralregjeringens mål om økonomisk vekst på rundt 5,5 prosent, må Kinas økonomi vokse 7-8 prosent i andre halvår. Det kan være en utfordring, sa Liu.

Panikk blant beslutningstakere

Tirsdag senket Verdensbanken prognosene for verdensøkonomien. I januar var det ventet en global vekst på 4,1 prosent. Nå har dette sunket til bare 2,9 prosent. Til sammenligning var den globale veksten 5,7 % i 2021.

– Krigen i Ukraina, nedleggelser i Kina, forstyrrelser i forsyningskjeder og risiko for stagflasjon ødelegger veksten. For mange land vil en resesjon være vanskelig å unngå, sier Verdensbankens president David Malpass i en kommentar.

Han påpeker at markedene ser fremover.

– Derfor er det viktig å stimulere til produksjon og unngå handelsrestriksjoner. Justeringer av finans-, penge-, klima- og kredittpolitikk er nødvendig for å motvirke feilallokering av kapital og ulikheter, sier Malpass.

Kinesisk eksport vokste med 29,9 prosent i 2021, til 3,3 billioner dollar. Dette var ny rekord. I år tror meglerhuset Nomura at eksportveksten bare blir 1,6 prosent. Eksportvolumet vil trolig falle.

Slik ble Tangen lurt inn i en hackertest: – Da ble jeg enda mer paranoid

Oljefondet har registrert en økning i hackerangrep på 300 prosent fra 2020 til i dag. Oljefondsforvalteren selv, Nicolai Tangen, kjente på presset.

01:37

Publisert:

I fjor sto eksporten for en tredjedel av Kinas økonomiske vekst.

– Dette er egentlig ikke et godt tidspunkt for eksporten å svekkes. Det er derfor beslutningstakere får stadig mer panikk, sier analytiker Thomas Gatley i Gavekal Research til Bloomberg.

Stort press nedover

mai handelsstatistikk kommer på torsdag og det er ventet svake tall. Det er stor spenning knyttet til Mays produsentprisvekst. I april var den åtte prosent og råvarekomponenten viste en vekst på opptil 17,4 prosent. På toppen av dette kommer de høye fraktkostnadene.

Kina har tapt markedsandeler til blant annet Vietnam og andre Sørøst-asiatiske land. Apple har flyttet deler av AirPods-produksjonen fra Kina til Vietnam. I følge Nikkei Asia skal Ipad-nettbrettserien også produseres i Vietnam, i tillegg til Kina.

Analytiker Ivan Lam i Counterpoint Research mener at store multinasjonale selskaper som Apple stort sett er upåvirket av produksjonsproblemene i Kina.

– Konsekvensene blir større for bil- og pc-produsenter, og noen mindre mobiltelefonprodusenter. De har en forankret forsyningskjede som de ikke vil finne alternativer til på kort sikt, sier han til Nikkei Asia.

Tenketanken China Finance 40 Forum mener det er frykt for en resesjon forårsaket av at kinesiske husholdninger prioriterer nedbetaling av gjeld fremfor å øke privat forbruk. Det samme skjedde i Japan på 1990-tallet og i USA under finanskrisen for snart 15 år siden.

“Kina har fortsatt en mulighet til å kutte renten med 100 til 200 basispunkter. Vi bør ta et dristig skritt og gjøre det ettersom økonomien for tiden står overfor et enormt nedadgående press,” skriver tenketanken i en rapport. presentert forrige uke, ifølge South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.