Kajsa Vickhoff Lie – Mistet OL

February 28, 2021 gikk det galt for mountaineer Kajsa Vickhoff Lie. Hun falt stygt og skadet seg under et verdenscuprenn i Val di Fasa i Italia.

Resultatet av fallet var brudd i både leggen og kneet og hun ble fraktet vekk med ambulansehelikopter. Tankene gikk raskt til det som skulle skje et snaut år seinere.

– Jeg hadde faktisk tro på at jeg skulle rekke OL, forteller Vickhoff Lie til Dagbladet.

Men det ble en rehabiliteringsperiode som skulle ta mye mer tid enn hun hadde sett for seg.

DRAMATISKE BILDER: Vickhoff Lie ble hentet av ambulanseheliktoper etter fallet i Val de Fiesa.  Photo: AP/NTB

DRAMATISKE BILDER: Vickhoff Lie ble hentet av ambulanseheliktoper etter fallet i Val de Fiesa. Photo: AP/NTB
see more

it’s a stop

Bærumsjenta hadde først fått antydninger om at hun kunne være tilbake allerede etter seks måneder og stå på ski i August. Men så ella ble ella from August to September, from September to October and from October to November.

– Hvis det var femten prosent mulighet for at jeg skulle rekke OL, så var det verdt det for meg å prøve. Så vi jobbet beinhardt og gjorde alt riktig, men så ville ikke den leggen min gro, sier 23-åringen.

Kajsa Vickhoff Lie falt stygt i verdenscuprennet i super-G i italienske Val di Fasa søndag. Video: NRK
see more

I januar sa hun selv stopp.

– Da merket jeg at dette ikke kom til å gå og hvis det ikke går så er det bare å stoppe helt. Jeg vil ikke gjøre noe som kan gå ut over min framtidige satsing.

Hun bestemte seg der og da for å ikke stå på ski til hun kunne gjøre det helt uten smerter. Dermed gikk den store drømmen om OL i Kina opp i røyk.

For da lagvenninnene pakket munnbind og reiste til OL-byen, pakket Vickhoff Lie badetøy og reiste til Sri Lanka.

– Når alle mine lagkamerater skulle kjøre OL, som var min store drøm, så kunne ikke jeg ligge hjemme å slappe av. Da måtte jeg bare komme meg unna, forteller Vickhoff Lie.

– Jeg hadde hørt og visste at det kom til å være et OL som var ganske strengt og stivt, så for meg var det bare å finne et sted hvor jeg kunne ha det sinnssykt kult alene. Da dro jeg til Sri Lanka, surfet i to uker og nøyt varmen der mens de andre var innelåst i Beijing.

– Det hørtes jo nesten bedre ut det?

– Spør du mega? Absolute! Jeg agrer ikke i det hele tatt. OL er drømmen, men det kan komme en annen gang.

I sydligere strøk kunne hun glemme den alvorlige skaden og den lange rehabiliteringen.

– Når du møter opp på Olympiatoppen hver dag med «rehabgjengen» og skal snakke om leggen din hele tiden og prøver å gjøre ting som er vondt, så blir du minnet på at du er skada. Akkurat det er ikke så veldig gøy for hodet å bli minnet på hele tiden.

PÅ TRENINGSROMMET: Vickhoff Lie har brukt mange timer på opptrening etter skaden.  Photo: Håkon Mosvold Larsen/NTB

PÅ TRENINGSROMMET: Vickhoff Lie har brukt mange timer på opptrening etter skaden. Photo: Håkon Mosvold Larsen/NTB
see more

– 100 kilos of lyrics

I spent april 23-åringen på seg skiene i Kvitfjell. Denne gangen kunne hun kjøre helt uten smerter.

– Da var det som 100 kilo som forsvant fra skuldrene. Man visste på en måte at det kom til å gå bra, men når man får det bekreftet så er det noe helt annet. Da kunne jeg virkelige roe ned og begynne å se framover igjen.

Den mer rutinerte lagvenninna Ragnhild Mowinckel har selv vært igjen flere skader og har ett viktig råd: Husk at ting tar tid.

– Alle skader er ulike og det tilsier også at comebacket vil bli ulikt. Men hovedtipset er å gi deg selv tid. Gi deg tid til å bygge deg opp til det nivået du skal være på, sier Mowinckel til Dagbladet og fortsetter:

– Jeg håper hun har den roen hun trenger til det og at hun klarer å beholde roen når det begynner å dra seg til.

FÅR STØTTE: Kajsa Vickhoff Lie og Ragnhild Mowinckel (th) på pressetreff foran fjorårssesongen.  Photo: Bjørn Langsem / Dagbladet

FÅR STØTTE: Kajsa Vickhoff Lie og Ragnhild Mowinckel (th) på pressetreff foran fjorårssesongen. Photo: Bjørn Langsem / Dagbladet
see more

Jobber med frykten

For Vickhoff Lie er det neste målet å kunne stå på ski helt uten unnskyldninger under samlingen i August.

– Jeg vil være der og ikke måtte si at jeg ikke kan gjøre noe fordi jeg er skada. Jeg vil bare være så friskmeldt som mulig slik at man ikke blir mint på det. Så må jeg bygge stein for stein og komme meg opp på det nivået jeg vil.

– Har du en ekstra frykt etter fallet?

– Jeg trodde det skulle være verre, men så har jeg samtidig bare stått på mitt favorittsted Kvitfjell en vårdag i Norge med perfekte forhold. Så jeg har opplevd det beste man kan oppleve på ski, sier Vickhoff Lie, men he innrømmer at det er en frykt som kan komme:

– Akkurat nå er jeg ikke noe redd, men når det begynner å nærme seg harde forhold, dårligere sikt og tøffere løyper, så kan det komme, sier Vickhoff Lie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.