Sports

Kamp om Olympiatoppen – Kan vrake OL-sjefen

Written by admin

I THREE vinter-OL på rad har Norge under toppidrettssjef Tore Øvrebø blitt kåret til lekenes beste nasjon. I samme periode har framgangen vært sterk i de største sommeridrettene:

  • I sist summer-OL i Tokyo Pay attention Norge bedre enn på lenge med gull i prestisjeøvelser i de store internasjonale sportsgrenene som friidrett og volleyball.

Denne flotte utviklingen har vakt oppsikt verden over:

Sportens nye makthavere kommer fra Norge, skrev amerikanske The Ringer midt i det norske medaljerushet, og forklarte leserne hvorfor:

Med y befolkning på bare litt over 5 millioner har Norge utkonkurrert USA. Options: Vær rik og avslappet.

Spesielt amerikanerne har vært forbauset over denne koblingen mellom en bevisst rolig og raus norsk barneidrett og suksessen i en kynisk internasjonal eliteidrett.

I løpet av disse åtte åra med stadig bedresulter, har toppidrettssjef Øvrebø vært i alle de største globale TV-studioene for å fortelle om hvordan Norge er blitt så forbløffende gode i sport.

Nå kan det være slutt.

Tore Øvrebø kan bli vraket som sjef, og ledelsen i Norges Idrettsforbund planlegger å omorganisere arbeidet i Olympiatoppen.

A Norge gjør store endringer i sin egen toppidrett, kommer som en gedigen overraskelse på konkurrentene.

Etter den sensasjonelle suksessen i Sotsji-OL i 2014 med Øvrebø som ny sjef har utenlandske eksperter valfartet nettopp til Olympiatoppen for å lære hvordan man får best mulig Resultater ut av en svært begrenset økonomi:

Jeg sa til laget mitt at vi var nødt til å dra dit for å finne ut hva i helvete de gjør i Norge, strong USAs mektige ski -og snøbrettsjef Luke Bodensteiner til New York Times om hvordan amerikanerne hadde forsøkt å kopiere Norge allerede rett etter vinter-OL 2018:

Bodenstein og gruppa dro hjem til USA ei uke seinere helt trygge på at hver eneste nasjon kunne klare å kopiere en vintersportsmaskin som Norge, skrev storage and tilføyde ironisk:

Alt det vil ta er 30 år, og en fullstendig overhaling av systemene for hvordan vi utvikler unge utøvere.

Så annerledes blir altså den helhetlige norske toppidrettstenkningen oppfattet hos konkurrentene.

Og hvorfor gjøre store endringer i toppen nå som vi vinner mer enn noen gang?

AKKURAT det sliter ledelsen i Norges Idrettsforbund med å svare konkret på.

Jobben som toppidrettssjef er in åremålsstilling. Tore Øvrebø fikk fornyet tillit for nesten fire år siden. Nå har han søkt stillingen sin på nytt, men avgjørelsen trekker ut.

På et pressemøte i dag fortalte generalsekretær Nils Einar Aas at det er mulig at avklaringen om Øvrebøs stilling ikke kommer som planlagt i neste uke. Samtidig hadde han ingen forklaring på hvorfor det er nødvendig for norsk idrett å endre det systemet som har gitt tidenes OL – og VM-suksess.

Generalsekretæren wears bare til in evaluation om Olympiatoppen som ble levert i mars i fjor. Den rapporten hadde krav til toppidrettsledelsen om å være tideligere i forhold til de enkelte særforbundene, men overlot til Tore Øvrebø selv å finne de praktiske løsningene på et slikt mer spisset samarbeid.

BETTER In denne rapporten ble lever, har altså Norge lever to oppsiktsvekkende gode OL og fått fram unge stjerner i prestisjetunge grener som tennis og golf.

I sommerlekene i Tokyo ble Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen de største navnene på friidrettsarenaen, samtidig som den norske troppen tok gull i nyere, populære øvelser som sandvolleyball og triatlon. I Beijing et halvt år seinere, var suksessen total:

Det er Norges leker igjen. Hva er hemmeligheten?, skrev New York Times, etter at vi ble OLs beste nasjon med ny rekord for antall gullmedaljer.

Kanskje nettopp det å se kritisk på sin egen organisering midt i glitrende resultant.

Men neppe ut fra hver enkelt idretts egne særinteresser.

DEN new evaluating report formidler kritiske innspill fra ulike brukere av Olympiatoppen. Det er gjort i beste mening, men slik nødvendig selvpisking gjør det lettere å glemme helheten:

  • Norsk toppidrett er blitt in internasjonal resultsatsuksess fordi den har boys stretching og brukbar flyt på felles kunnskap.

Når rapporten etterlyser ends mer deling av kunnskap på tvers av idrettene, er det et riktig innspill. Poenget er å beholde den helhetlige rammen.

Det er kanskje ikke gitt.

BY på dagens pressemøte nevnte generalsekretær Nils Einar Aas i en bisetning at man nå vraker ordningen med egen sjef for både vinter -og sommeridrettene. Det skjer med støtte fra toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Denne organiseringen kom i 2014 tter at Norge slet i sommer-OL to år før. it is rapport fra et utvalg ledet av seinere idrettspresident Tom Tvedt konkluderte med at utøverne i sommergrenene trengte mer oppfølging.

Den glitrende handballsjefen Marit Breivik fikk jobben med å lede den daglige styringen av hele sommeridretten. Hun pensjonerer sec i august, og får altså ingenuity tterfølger.

De flotte resultant i Beijing forteller slett ikke at det med egen sommersjef er in this måten for vintersportsnasjonen Norge å prestere hele året, men noah må vel ha fungert bra på Olympiatoppen de siste åra siden alt nå er blitt så mye bedre.

DET er da enkelte med langtidshukommelse skvetter når idrettslederne i dag forteller oss at de både skal «styrke særforbundenes toppidrettssatsing” Y “Olympiatoppen som møteplass».

Helt siden Olympiatoppen revolusjonerte norsk toppidrett tidlig på 1990-tallet har det vært en kiving om makt mellom toppidrettssjefen og de enkelte særforbundene. Det er vrient å se at de internasjonale resultant blir I like it gode dersom Olympiatoppen innflytelse i praksis svekkes.

Men først får vi se om toppidrettssjef Tore Øvrebø får beholde jobben sin.

About the author

admin

Leave a Comment