– Kan føre til en tung start på høsten – E24

Inflasjon og høyere renter vil gjøre folks økonomi strammere. Økonomer ber folk være forsiktige med å bruke penger denne sommeren.

Thea Olsen i Danske Bank sier alle nå må bli kjent med hva stigende renter og høy inflasjon har å si om privatøkonomien deres.
Publisert: Publisert:

– Hvis du ikke har satt deg inn i hva høyere renter og høy inflasjon har for økonomien din, bør du gjøre det nå. Ikke dra på ferie og ikke vær sikker på at du virkelig har råd, sier Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Hun tror mange ikke har innsett viktigheten av å øke prisene på egen økonomi, til tross for at mange leser om det i media.

I mai var prisene totale 5,7 prosent høyere enn i samme måned året før, viste de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå for inflasjonen. Samtidig steg kjerneinflasjonen (inflasjon uten strøm og avgiftsendringer) til 3,4 prosent.

Torsdag hevet Norges Bank styringsrenten 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent, det største rentehoppet på 20 år.

Samtidig varslet sentralbanksjef Ida Wolden Bach at rentene trolig vil stige ytterligere på de resterende fire rentemøtene i år.

også lese

Sjeføkonom om den doble renteøkningen: – Dette var en høy kostnad

– En klar advarsel

Akselerende prisvekst og høyere rente gjør at sommerferien også blir dyrere, uansett om du velger ferie i Norge eller i utlandet.

Olsen mener den siste renteøkningen er et tydelig signal til de som har lån om at man bør passe mer på pengebruken i fremtiden.

– Denne renteoppgangen er et klart varsel. Umiddelbart vil dette ramme norske husholdninger hardest, da vi er i full fart på veien mot en boliglånsrente på over fire prosent, sier han.

Thea Olsen i Danske Bank sier at folk bør unngå dyre ferier som de egentlig ikke har råd til.

Han gjentar viktigheten av å forstå hvordan høy inflasjon og høyere renter påvirker privatøkonomien. Samtidig råder han folk til å ha reservekontoen i stedet.

– De fleste med boliglån bør være bekymret for stigende renter. Alle bør rydde opp i privatøkonomien nå.

også lese

Prisøkninger rammer alenemor Kathrine: – Det går mye tyngre nå

ond spiral

Olsen forstår at folk vil gjøre mer enn å gå fjell og sove i telt etter to år med pandemien. Samtidig slår det et slag å bruke nærområdet dersom feriebudsjettet er stramt.

Hun advarer mot å ta en ferie du egentlig ikke har råd til.

– Å gå skjevt om høsten og gå inn i vinteren med mer gjeld er tungt og veldig dumt. Når du først har lokket deg inn i den onde sirkelen av forbrukslån og kredittkortgjeld, kan det være vanskelig å komme seg ut av det også, sier hun.

Fortsett å lese E24 +

Lånet er mye dyrere: Henriette (26) er forberedt på vanskeligere tider

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, advarer også om konsekvensene av å unne seg dyrere ferier enn du egentlig burde.

– Mange kan bli fristet hvis du har kredittkort og tenker at du kan betale dem av senere. Det må du være forsiktig med. Det kan føre til en dårlig start å falle for mange, sier hun.

Derya Incedursun i Nordea advarer folk mot å bli for ivrige på å bruke penger i sommerferien.

Incedursun mener det kan være lurt for mange å ta oversikt over egen økonomi og kutte i budsjett der det er mulig.

Samtidig påpeker han at mange i disse dager ikke har plass i økonomien til å kutte ned.

Selv om folk har spart feriepengene de siste to årene, kan høye priser gjøre enda en sommerferie vanskelig.

– Under pandemien ble det en form for tvangssparing for mange, med husholdninger som sparte millioner av kroner. Disse besparelsene har imidlertid blitt konsumert av mange på grunn av høye prisøkninger, sier Incedursun.

– Det er forståelig at folk vil unne seg og oppleve friheten til å gjøre hva de vil etter pandemien. Nå er det imidlertid økonomien og ikke en pandemi som setter begrensninger på ferier, legger han til.

Fortsett å lese E24 +

En rekke trusler.

– Det er skummelt å bruke penger man ikke har

Thea Olsen mener alle bør budsjettere litt før de reiser på ferie i år.

– Det er skummelt å bruke penger man ikke har i disse dager. Hvis du virkelig ikke har råd til å reise på ferie, la det være, sier hun.

Olsen håper folk kan løfte blikket litt og tenke mer langsiktig når det gjelder egen økonomi.

– Når du setter inn feriepengene på konto, må du gjøre en god vurdering av hvordan din økonomiske situasjon blir til høsten. Har du en reservekonto kan det være lurt å prioritere den fremfor å hengi deg til overprisede ting, sier hun.

Fortsett å lese E24 +

Stigende renter er ikke så ille som de ser ut til

Derya Incedursun råder folk til å planlegge feriebudsjettet så godt som mulig, spesielt nå som mange er bekymret for høy inflasjon.

I likhet med Olsen råder han til å ta en feriebolig til nærområdet hvis du er bekymret for de økonomiske utsiktene for høsten.

– Selv folk med alminnelig inntekt kan føle at det blir vanskelig i fremtiden. Så det vil være lurt å gå gjennom alle utgiftene man har, fra boligleie, strømkontrakter og forsikringer, for å se om det er noen grep man kan ta her, sier han.

også lese

Forventer boligprisene 5,5 prosent høyere i år

også lese

Frykt for inflasjon: dette betyr økende inflasjon for deg nå

Leave a Reply

Your email address will not be published.