Kansellert fly: – Ikke vent!

Sommerkrisen nærmer seg for deler av Europas flytrafikk. Og dette skjer allerede før sommeren er i gang. Det kan bli mye verre når Europas tettbefolkede land begynner ferien samtidig som tusenvis av flyreiser kanselleres.

Samtidig er flere hundre fly i luften uten passasjerer bare for å sikre at flyselskapet beholder retten til å tilpasse sine landinger og avganger til et bestemt tidspunkt (såkalt slot).

På toppen av dette har flere av Europas store flyplasser nesten kollapset under et stort antall passasjerer de ikke kan håndtere.

Det kan bli en krevende ferie denne sommeren. Men det er noen gode tips du bør ta med deg.

TIPS: Dette er flott hvis du vil se en serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen.
se mer

Gode ​​råd – helt gratis

Flere flyselskaper har allerede varslet at de vil kansellere flere tusen av sine flyvninger. SAS er et av disse selskapene, mens både Flyr og Norwegian har som mål å gjennomføre alle sine flyvninger som planlagt. Men også charterselskaper har varslet reduksjon i reiseprogrammet på grunn av dårlig salg.

På torsdag kom nyheten om at også Lufthansa kansellerer 900 flyvninger i sommer, samt meldinger om streikefare blant SAS-piloter.

Ellers meldte et stort antall internasjonale flyselskap om problemer med å implementere sommerprogrammet som planlagt. Det blir mange kanselleringer og kanselleringer.

Skal du reise med fly i sommer, bør du følge godt med nå. Her får du noen gode tips som kan redde deg og reisefølget fra store problemer.

DRØMMEFERIEN: Kjenner du rettighetene dine, er det større sjanse for at drømmeferien går som planlagt.  Foto: Odd Roar Lange

DRØMMEFERIEN: Kjenner du rettighetene dine, er det større sjanse for at drømmeferien går som planlagt. Foto: Odd Roar Lange
se mer

Følg med til utgangen

Du må være aktiv når du sjekker om flyet du reiser med er kansellert eller har endret reiseplanen. Følg også bytte av flytype. Vindusplassen du har betalt ekstra for kan ha blitt endret til midtsete.

Så snart du blir klar over endringen, bør du kontakte flyselskapet direkte for å finne det best mulige alternativet.

Venter du til du får melding fra flyselskapet, havner du lenger bak i ombookingskøen. Og hvis du venter timer og dager etter å ha mottatt varsel fra flyselskapet, kan du ende opp med virkelig dårlige valg.

Sjekk derfor flyselskapets nettside jevnlig. Hvis flyreisen din er fjernet fra salgssidene, kan du anta at den er kansellert selv om du ikke har blitt varslet ennå.

DinSide og Forbrukerrådet gir deg her en oversikt over dine rettigheter når du har kjøpt flybilletten som egen bestilling og når du har bestilt pakkereise.

Når flyet er klart

Ved kansellering av fly, uavhengig av tid på forhånd, vil flyselskapet tilby deg følgende tre alternativer:

  • Refunder kostnaden for billetten for den delen av reisen du ikke kan bruke.
  • Bestill på nytt for å komme deg til destinasjonen så snart som mulig (hvis mulig med et annet flyselskap enn det opprinnelige).
  • Bestill den på et senere tidspunkt i henhold til dine ønsker, på lignende vilkår som den originale billetten.

Du har muligheten til å kreve kansellering av avtalen eller omdirigering, uavhengig av årsaken til at flyet er kansellert.

VÆR FORBEREDT: Er du forberedt på at ting endrer seg på kort sikt, vil du bli bedre i stand til å møte utfordringer og finne gode løsninger.  Planlegg godt.  Foto: Odd Roar Lange

VÆR FORBEREDT: Er du forberedt på at ting endrer seg på kort sikt, vil du bli bedre i stand til å møte utfordringer og finne gode løsninger. Planlegg godt. Foto: Odd Roar Lange
se mer

få pengene tilbake

Velger du å få refundert kostnaden for billetten, bør du være klar over det Nei I tillegg kan du kreve at flyselskapet gir endringer i reservasjoner eller måltider i form av mat, drikke eller overnatting.

– Velger du å legge om, må flyselskapet sørge for at du får tilbud om mat og drikke i ventetiden. Dersom overnatting er nødvendig, vil du også motta hotellovernatting og transport mellom flyplassen og hotellet. I tillegg har du rett til å få dekket utgifter til telefonsamtaler, sier forbrukeradvokat Thomas Iversen i Forbrukerrådet til DinSide.

Ekstra penger

I tillegg kan du også ha rett til økonomisk kompensasjon etter standardiserte satser. Du har krav på denne erstatningen uavhengig av om du har lidd noe økonomisk tap, og den må betales umiddelbart etter at du har kontaktet flyselskapet.

Grunnleggende rettigheter når flyet kanselleres mer enn 14 dager før avgang:

Du har rett til alt som er forklart ovenfor bortsett fra én ting: standard økonomisk kompensasjon. Den retten frafalles dersom du får mer enn 14 dagers varsel.

Grunnleggende rettigheter når flyet er kansellert nær (en dag eller to) før avgang:

Du har rett til alt som forklart ovenfor.

Charterturer/turpakker

Grunnrettigheter når charterreisen avbestilles mer enn 14 dager før avreise OG Grunnrettigheter når charterreisen avbestilles nær avreise:

– Når du kjøper en turpakke er det arrangøren som har ansvaret for at innholdet er det du forventer etter markedsføring. Blir reisen kansellert, må arrangøren refundere den reisendes forskuddsbetalinger, sier Thomas Iversen.

PENGENE TILBAKE: Du har rett til rask refusjon og kompensasjon.  Foto: Odd Roar Lange

PENGENE TILBAKE: Du har rett til rask refusjon og kompensasjon. Foto: Odd Roar Lange
se mer

Dersom pakkereisearrangøren kansellerer reisen din, må du refundere hele beløpet som er betalt på forhånd.

Beløpet skal refunderes innen 14 dager.

Pakkereiseloven stiller krav til hvor nært avreise du har lov til å avbestille/avbestille en reise.

Når kan turen kanselleres?

Arrangøren kan kansellere pakken dersom antall personer registrert i pakken er mindre enn minimumsantallet spesifisert i avtalen, og arrangøren varsler den reisende om kanselleringen innen avtalen fastsatt frist, dog senest:

a) 20 dager før start av den kombinerte reisen for reiser på mer enn 6 dager

b.7 dager før start av kombinert tur for turer mellom 2 og 6 dager

enten

c.48 timer før start av den kombinerte reisen for reiser på mindre enn 2 dager.

Dersom pakkereisen avbestilles på grunn av forholdene nevnt i første eller andre ledd, har den reisende ikke krav på erstatning utover tilbakebetaling av pengene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.