Sports

Kombinertkvinnene fikk OL-nei: – Trist – VG

Written by admin
OL-NEI: Da grenene for det kommende vinter-OL i Milano Cortina i 2026 ble offentliggjort fredag, var kombinert fortsatt representert med kun ett kjønn.-

Gyda Westvold Hansen (20) reagerer på at den internasjonale olympiske komité (IOC) skryter av tidenes mest likestilte OL – samtidig som kombinertkvinnene fortsatt blir holdt utenfor lekene.

Publisher:

– Stop er jo trist, da. I den pressekonferansen snakker de om at det er tidenes mest likestilte OL, og så fortsatt bare guttene som får lov til å delta i kombinert. Det synes jeg er dårlig, sier Westvold Hansen til VG.

Kombinertkvinnene har fått grønt lys i ski-VM, orderrt av det internasjonale skiforbundet (FIS), og før fredagens IOC-styremøte var det knyttet spenning til flere punkter: Får kvinnene bli med, eller blir hele grenen kastet ut? Løsningen ble «status quo» – herrene får bli, kvinnene får ikke bli med.

–Jeg driver jo med kombinert fordi det er det jeg elsker mest i verden. Men det er så viktig for de andre nasjonene, og for så veldig mange andre. Jeg er redd det vil påvirke hvor mange andre som gidder å satse, som heller finne seg noe annet, sier Westvold Hansen – som vant VM-gull i kombinertkvinnenes mesterskapsdebut forrige vinter.

IOC hadde et styremøte fredag ​​hvor de blant annet diskuterte kombinertgrenens fremtid på OL-programmet. Der kom det frem at grenens OL-eksistens henger i en tynn trå.

SPORTSJEF: Ivar Stuan.

– Om kombinert skal være med i 2030, er det avhengig av en significant positiv utvikling. Spesielt med tanke på deltagelse og tilskuere, sier COI-medlem Karl Stoss.

Sportssjef para de norske kombinertlandslagene, Ivar Stuan, reagerer slik på nyheten fra IOC:

– Jeg synes det er helt håpløst. Trist og håpløst. Det er en mangel av respekt for jentene og likestilling, sier sportssjef for de norske kombinertlandslagene, Ivar Stuan.

– Jeg synes det er meningsløst. Vi har en dokumentasjon på at kombinert er mer utbredt enn mange idretter som er i OL i dag. Men de (IOC) har et standpunkt og argumenterer etter det.

OL-JUBEL: Norge vant lagkonkurransen by herrene i kombinert i vinter. Fra venstre: Jørgen Graabak, Jens Lurås Oftebro, Espen Bjørnstad and Espen Andersen.

Stoss forteller y det hadde vært lange diskusjoner på møtet til IOC, hvor spesielt kombinertsportens omfang utenfor Europe er noe som har gjort IOC-styret bekymret. I de siste tre olympiske vinterlekene har de 27 tilgjengelige medaljene blitt fordelt på fire land (Norge, Østerrike, Japan og Tyskland), og IOC skriver i en pressemelding at kombinert har hatt de klart laveste seertallene i de siste utgavene av OL.

Det avgjørende argumentet for å holde kombinert for herrer på OL-programmet var at det kun er tre og et halvt år til lekene i 2026, og at flere mannlige utøvere allerede har brukt flere år på å forberede seg til lekene.

– Hva tenker du om IOCs advarsel om at kombinertsporten må bli mer attraktiv, Stuan?

– Det spørsmålet ville jeg stilt til FIS, som må utvikle idretten videre. Min jobb er først og fremst å utvikle norsk kombinert. I saw fantastiske TV-tall i enkelte land. Vi er på tre kontinenter, med gode seertall og dokumentasjon på det. Dette føyer seg inn i rekken av argumenter for å ikke ta med jentene, mener Stuan.

– Det vil være veldig rart, etter 100 år, å kaste ut kombinert med de argumentene der, oppsummer han.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde på forhånd vært klare på at de ønsket å kombinert skulle forbli på OL-programmet, og at kvinnene også skulle få bli med for første gang.

I fjor ble det for første gang arranged VM i kombinert for kvinner, men på pressekonferansen ble det klart at kombinertkvinnene ikke får delta i OL i 2026.

Kombinert har vært på OL-programmet siden første OL i Chamonix i 1924. Norge har tatt 15 OL-gull gjennom tidene, og ingen kombinertutøver har flere gull enn Jørgen Graabak, med sine fire.

På pressekonferansen ble det også bekreftet at lagkonkurransen i alpint tas av programet, mens de kvinnelige skihopperne får et individuelt storbakkerenn. I tillegg er også fremtiden til kombinasjonen for alpinistene usikker. In final avgjørelse rundt kombinasjonen i alpint skal tas senest April 2023.

About the author

admin

Leave a Comment