Konkursrisiko: – Bruk bonuspoeng nå

Du har samlet opp Eurobonus-poeng hos SAS-flyselskapet eller andre selskaper i Star Alliance-systemet. Så du bør følge nøye med nå.

Både SAS-ledelsen og eksterne eksperter mener det er en reell risiko for at SAS går konkurs dersom den negative utviklingen fortsetter.

i en I et forsøk på å redde flyselskapet har SAS utviklet en nødplan.hvor rundt 20 milliarder svenske kroner i ulike typer lån og leieavtaler konverteres til egenkapital.

PASKAOS: Fikk du ikke tid til å skaffe nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan besøkes uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev.
se mer

Men hva betyr det for deg å ha bonuspoeng eller såkalte vouchers og Eurobonus hos SAS?

Frem til høsten 2020 var Eurobonus en integrert del av SAS, men er nå skilt ut til et heleid datterselskap av SAS kalt SAS EuroBonus AB.

Hva er de verdt?

Hvor mye er egentlig et Euro bonuspoeng verdt? Det kommer an på når og hva du bruker det til. Prisen på flybilletter går opp og ned, både når du betaler med penger og med bonuspoeng.

Den billigste flybilletten fra Oslo til Trondheim i oktober er 6000 bonuspoeng pluss 217 kroner i skatter og avgifter. Samme kontantpris er 800 kroner for en billett i samme prisklasse.

Derfor bør du sjekke prisen både i poeng og i dollar for å se hva som fungerer best for deg.

Anta at et poeng er verdt 7 øre. Får du 10 øre eller mer per poeng er det en god deal. Får du 5 øre eller mindre er det en dyr billett å betale i poeng.

SMART: Det kan være smart å tømme en del av Eurobonus-kontoen hvis du vil være sikker på at poengene ikke går tapt.

SMART: Det kan være smart å tømme en del av Eurobonus-kontoen hvis du vil være sikker på at poengene ikke går tapt.
se mer

Hva skal du gjøre nå?

– Det er viktig å ha is på magen når det gjelder den økonomiske fremtiden til SAS. Her er det mye som skjer, men jeg tror neppe selskapet går konkurs, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

– SAS har lagt en plan for fremtidig drift, og vi bør forvente at mye vil skje de neste ukene og månedene. Dersom de økonomiske problemene blir fullt akutte, er det etter min mening mer sannsynlig at SAS starter en omstillingsprosess.

Dette så vi hos konkurrent Norwegian i fjor, og da overlevde bonuspoengene omstillingen. Bonuspoeng ble frosset under gjenoppbyggingsperioden og fikk deretter en begrenset verdi.

Konkurs er imidlertid noe annet og i tilfelle konkurs vil bonuspoengene gå tapt. Det samme gjelder forhåndsbetalte billetter og kuponger.

Bruk kredittkortet

Disse poengene kan uansett kun brukes på SAS-flyvninger, og dersom SAS ikke lenger opererer, kan ikke poengene løses inn.

– Dersom du forhåndsbetalte for en billett og et flyselskap går konkurs, kan du kreve refusjon fra kortutsteder dersom du har betalt med kredittkort. Det samme gjelder visse vilkår for Visa eller Mastercard debetkort.

Du er da sikret tilbakebetaling av kjøpesummen, men du kan ikke kreve erstatning for tap som følge av at du ikke kan benytte deg av forhåndsbestilte tjenester på reisemålet, sier Iversen.

Dette inkluderer hoteller og leiebiler.

Reiseforsikringen dekker heller ikke konkurstap.

– Bonuspoeng har noen ganger begrenset varighet, men jeg synes folk er flinke til å bruke dem. Hvis du ikke har bestilt dagens sommerferie ennå, bør du se om du har noen poeng du kan bruke, avslutter Thomas Iversen.

Du kan bruke bonuspoeng til å kjøpe reiser for deg selv eller andre. Du kan også bruke poengene til å kjøpe flyreiser fra andre selskaper i Star Alliance-foreningen.

kjøpe poeng

Hvis du ikke vil fly, men heller kjøpe forskjellige typer varer, kan du kjøpe poeng og penger gjennom Eurobonus-butikken eller betale for hotellopphold. Prisen på poenget kan virke veldig høy mange ganger. Men hvis SAS gikk konkurs, hadde det vært bedre å bytte varer mot poengene dine enn å miste dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.