Technology

Kontoret er på ti kvadratmeter – det skal lage norske spill …

Written by admin

Denne artikkelen ble først publisert på Sandnesposten.

To spillutviklere. Tidligere profesjonell syklist og grunnlegger av Bikefinder. Og den tidligere produktsjefen i ladeselskapet Zaptec.

Dette firkløveret deler et lite kontor på Forus i Sandnes. De har ambisjon om å erobre verden gjennom et mobilspill, samtidig som de skal ta ungdom ut av kjelleren og bringe dem ut i dagens lys.

Begge deler er vanskelige nok til å stå alene.

Okto Technologies AS hentet i fjor inn 3,8 millioner kroner i en emisjon. Filmkraft har spyttet ut 100.000 kroner, Innovasjon Norge har gitt dem deres støtte og til høsten skal de hente inn mellom fire og åtte millioner mer i en ny senderunde.

Gründerne har strukket både i egen lomme og i lommene til Dag Otto Lauritzen for å finansiere festen.

– Eg elskar å vere med i etableringsfasen av nye bedrifter, seier dagleg leiar Ole Martin Ølmheim (31).

Ingen spilleentusiast

Ølmheim, tidligere proffsyklist og gründer av Bikefinder, sier han i utgangspunktet har null interesse for spill. Han har imidlertid blitt daglig leder i et spillutviklingsselskap, i et land hvor det er veldig vanskelig å lukke med dette.

– Jeg har vært på flere turer i andre bedrifter. Noen kroner har blitt tent, andre har gått tapt. Det er en god blanding. Vi er nye i bransjen, men vi har internasjonale ambisjoner, sier Ølmheim.

Ole Martin Ølmheim (31) er dagleg leiar i Okto Technologies. Han sier han knapt har spilt Monopol, men har forstått hvor mye spilling kan bety for unge mennesker i dag.

Mikkjell Lönning / Sandnesposten

– Nabolandet vårt tjener milliarder på spill. Vi ønsker å hjelpe Norge til å gjøre det samme.

Oktos overordnede mål er å skape mer utendørsaktivitet gjennom såkalte «spill».

Konseptet handler om å bruke ideene i spillene i situasjoner utenfor spillene. I mobilspillet «Soria Saga» vil familier og ungdom bruke telefonene sine til å gå gjennom lokalsamfunnet og spille små spill i utvalgte landsbyer. Slik skal Okto tiltrekke barn og unge til å være mer aktive.

– Gjennom Soria Saga skal spilleren lære, utvikle seg og være mer der ute uten å merke det i settet, sier Ølmheim.

Soria Saga forvandler fysiske byer til et «hub» i spillet, hvor brukeren kan delta i små spill. Planen er å lansere spillet i løpet av 2023.

Flip Nag (32) snakker med seniorutvikler Atle Mæland (41) og utvikler John Gustav Hauge (31). Disse to er begynnelsen på et stjernelag, mitt selskap. Okto har latt seg inspirere av spillselskaper som finske Supercell til å organisere arbeidet.

Mikkjell Lönning / Sandnesposten

Konseptet virker sterkt inspirert av hiten Pokémon Go, men denne gangen uten et lommemonster.

For eksempel har de laget en aktivitet i spillet og det er flere på vei. Utviklingskreftene deres har ikke eksistert så lenge, så de trenger litt tid.

Til syvende og sist vil utviklerne at brukerne skal kunne lage innhold til spillet selv.

millioner av spillere

Oktos produkt har gjennomgått en rekke endringer, men visjonen har vært den samme hele tiden.

Først samarbeidet Filip Nag med en annen Zaptec-plugin for å utvikle en treningsapp. Konseptet ble deretter endret til en slags Pokémon Go for motorsyklister, før man gikk over til det nåværende produktet.

– Når ein utvikler spelet er prinsippet «følg moroa», så det er viktig å tørre å prøve og feile, seier Ølmheim.

Filip Nag, medgründer, er i motsetning til Ølmheim en ekte gamer. Han har visstnok vært på landslaget i Battlefield før, sier han.

Mikkjell Lönning / Sandnesposten

Analysene og testene av søknaden viste at det var et større potensial dersom de utvidet målgruppen. Derfor gikk de bort fra sykkelkonseptet.

– Det finnes tusenvis av produkter innenfor hver spillsjanger, men for utendørsspill er det bare én stor; Pokemon Go. Derfor tror vi det er et stort potensiale for dem til å stenge oss, sier Filip Nag.

– Målet vårt er å ha millioner som spiller dette innen få år. Nå er vi bare fire her, men vi var ikke flere enn fire-fem på Zaptec da vi startet. Jeg har full tro på at vi skal lykkes, sier han.

Ladeselskapet Zaptec regner med å omsette for rundt én milliard i 2022.

Legg til mer

Neste finansieringsrunde for Okto Technologies begynner i tredje kvartal og de ga ut en offentlig betatest av spillet deres denne uken. 40 prosent av pengene de samler inn denne høsten vil gå til markedsføring og utgivelser, selv om spillet er langt fra ferdig.

Betatesten vil finne sted over sommeren og de vil gjøre en analyserunde av resultatene igjen til høsten. Det vil avgjøre hvordan de planlegger videre.

– Klarer vi å følge planene våre, så tror jeg vi blir 6-7 ansatte rundt nyttår. Og det er bare å stikke innom for en kopp kaffe hvis du er interessert, sier Ølmheim.

Okto Technologies er fornøyd med å ha kjøpt lokale utviklere. Atle Mæland bor i Stavanger, mens John Gustav Hauge ofte jobber fra hjemmekontoret i Karmøy.

Mikkjell Lönning / Sandnesposten

De vil for eksempel ikke kommentere når de kan begynne å tjene penger.

– Det er ikke noe vi kommer ut med ennå. Vi vil ha 50.000 nedlastinger de første månedene etter lansering og over 100.000 etter et år på markedet, sier Ølmheim.

– I dag fokuserer vi mest på én ting; det vil si å gjøre et enkelt betaspill morsomt. Da bør vi gå steg for steg, sier Nag til slutt.

About the author

admin

Leave a Comment