Kraftig fall på Wall Street før inflasjon – E24

Stemningen ble kraftig surnet utover natten på de amerikanske aksjemarkedene. Sjefstrategen tror at en negativ inflasjonsoverraskelse kan ryste markedet i morgen.

De globale aksjemarkedene har svingt betydelig den siste tiden og har vært preget av bekymring for inflasjon og fremtidige renteøkninger.
Publisert:

De amerikanske aksjemarkedene var moderat lavere store deler av torsdagen, men stemningen ble kraftig surnet over natten.

Handelsdagen endte med et kraftig fall for den brede S&P 500-indeksen.

Slik så det ut ved stengetid på Wall Street:

  • S&P 500 falt 2,38 prosent
  • Nasdaq falt 2,75 prosent
  • Dow Jones falt 1,94 prosent

– Rallyet vi har sett de siste to ukene lever på litt lånt tid. Veksten avtar og inflasjonen holder seg høy, sier Christian Lie, sjefstrateg i Formue (tidligere Formuesforvaltning) til E24.

På spørsmål om den negative vendingen som Wall Street tok den siste timen før stengetid kan knyttes til morgendagens inflasjonstall, svarer Lie bekreftende.

– Hvis den får en negativ inflasjonsoverraskelse i morgen, kan det generere et nytt sjokk i markedet, sier sjefstrategen.

I USA lå inflasjon på 8,3 prosent i April. Fredag ​​vil være svaret på hvordan prisene presterte i mai, når de nøye overvåkede inflasjonstallene frigis av markedet i forkant av Wall Streets åpning.

– I USA har man sett at markedene begynner å miste tilliten til om toppen av inflasjonen er nådd. Det er noen tegn på at inflasjonen er på vei ned, men ikke til de nivåene den amerikanske sentralbanken ønsker, sier Lie.

ECB varsler renteøkninger i juli

Utviklingen kommer etter at Den europeiske sentralbanken (ECB) holdt renten uendret i ettermiddag. Markedet på sin side reagerte på at sentralbanken varslet at den første rentehevingen på 0,25 prosentpoeng ville komme i juli.

Det vil i så fall være den første renteøkningen fra sentralbanken på et tiår.

Samtidig forventer banken å heve renten ytterligere i september, og dette kan bli en dobbel økning, altså 0,5 prosentpoeng.

– Hvis ECB vurderer en overdimensjonert renteøkning, tror jeg det sier mye om hvor bekymret sentralbanker er og bør være for inflasjonsnivået, sier City Index-analytiker Fiona Cincotta til Bloomberg.

Etter rentemeldingen surnet stemningen også på europeiske aksjemarkeder. Frankfurts Dax-indeks stengte ned 1,71 prosent, mens børsene i Paris og London falt rundt 1,4 prosent.

Inflasjonsbekymringer

Det har vært sterk prisvekst i EU, USA og mange andre steder rundt om i verden den siste tiden, delvis på grunn av stigende energipriser etter invasjonen av Ukraina.

i eurosonen Inflasjonen steg til ny rekord i mai med en inflasjon på 8,1 prosent, ifølge foreløpige tall.

Nyere ECB-prognoser vedrørende rentemøtet peker mot en inflasjon på 6,8 prosent i 2022, men deretter en nedgang til 3,5 prosent i 2023 og 2,1 prosent i 2024. Dette er høyere enn bankens prognose i mars, og risikoen er at det blir enda høyere, sier ECB-sjef Christine Lagarde.

Med markeder besatt fokusert på banen tatt av inflasjonen og forberedelse til morgendagens konsumprisindeksrapport, har ECBs prognose om svak vekst og høy inflasjon gjort lite for å lette bekymringen om dypere stagflasjon, sa Quincy Krosby, LPLs strategisjef. Financial.Bloomberg.

også lese

ECB-rentekunngjøringskommentator: “En umulig jobb”

Flere søkere til trygd: markedet er fortsatt stramt

Andre steder i USA ble tall på antall personer som søker om dagpenger for første gang (“jobless claims”) offentliggjort torsdag i forrige uke.

Det tallet steg med 27 000 til 229 000, ifølge rapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er det høyeste på nesten fem måneder, skriver han. Reuters.

Samlet sett indikerer tallene fortsatt at det amerikanske arbeidsmarkedet er stramt og det er vanskelig å få tak i folk. Antall personer som mottok dagpenger etter å ha mottatt dagpenger den første uken, kalt «løpende skader», var uendret på i overkant av 1,3 millioner personer. Det er mer enn 52 år siden sist det ble registrert på så lave nivåer, ifølge Reuters.

– Utbredte utfordringer med å ansette arbeidstakere fraråder bedrifter å si opp ansatte, men det har dukket opp lommer med svakheter blant noen teknologiske startups og forhandlere som har følt effekten av et skifte i forbruk fra varer til tjenester, sier senior Dante DeAntonio i Moody’s Analytics. til nyhetsbyrået.

Leave a Reply

Your email address will not be published.