Kraftig nedgang i aktiviteten i kinesisk økonomi

Uken startet med nervøse investorer i Asia på jakt etter positive tegn fra de større økonomiene. Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen steg 1,5 prosent i løpet av den første halvtimen mandag morgen. Det er betydelig usikkerhet.

Oppgangen avtok i løpet av formiddagen og hovedindeksen er opp 0,7 prosent etter et par timers handel.

Kinas aksjemarkeder starter uken litt ned. Prisen på nordsjøolje (brent flekk) falt tre dollar til 109 dollar da Kina la ut ny aktivitetsstatistikk for april klokken 04.00 norsk tid.

Svak utlånsvekst

Den siste økonomiske statistikken for april viser hvor hardt den kinesiske økonomien har blitt rammet av nullinfeksjonsstrategien og nedstengninger.

– Kinas aktivitetsdata for april avslører skadene fra nedstengningen i Shanghai og andre deler av landet, skriver Raymond Yeung, Kinas sjeføkonom i den australske banken ANZ, i en rapport.

Detaljhandelen falt 11,1 % i april, ned fra 3,5 % i mars. Det var ventet et fall på rundt seks prosent, ifølge Reuters.

Industriproduksjonen falt 2,9 % i april. I mars var det en vekst på fem prosent. Den offisielle arbeidsledigheten er 6,1 prosent, den høyeste siden endringene i metoden ble gjort i 2018.

«Stagflasjon er her. Velkommen til andre kvartal 2022», skriver Trinh Nguyen, seniorøkonom for fremvoksende markeder i Natixis i Hong Kong, på Twitter.

Den kinesiske sentralbanken kuttet overraskende renten på boliglån med 20 basispunkter søndag kveld. Flere av de største eiendomsselskapene har meldt om kollaps i boligsalget de siste dagene.

Kredittveksten i bankene var den laveste på fire og et halvt år i april.

“Den negative effekten av Kinas nullutslippsstrategi var tydelig synlig i kinesiske kredittdata for april,” skrev Tapas Strickland, sjefanalytiker i National Australia Bank, i morgenrapporten.

Sunac, Kinas fjerde største eiendomsselskap, misligholdt et obligasjonslån forrige uke. Sunac advarte om at finansieringsproblemene «ikke har blitt bedre siden nyttår» og at selskapets boligsalg falt 65 prosent i mars og april.

Morgan Stanley er den siste finansinstitusjonen som har kuttet Kinas vekstprognoser for 2022 til 4,3 prosent vekst. Andre er betydelig lavere. Den offisielle prognosen for vekst er fortsatt «rundt 5,5 prosent».

– ondartede tegn

Den kinesiske finansmetropolen Shanghai har vært nesten helt stengt siden mars. Nå åpner enkelte butikker, apotek og frisører igjen i områder hvor det ikke er registrert lokal smitte.

Det er skepsis blant internasjonale finansinstitusjoner som følger den kinesiske økonomien tett.

– Konsekvensene av nedleggelsen av Shanghai er omfattende. Økonomiske og teknologiske forbindelser med resten av verden er i fare, advarer ANZ sjeføkonom Yeung.


Økende skepsis til Kinas vekstmål

National Australia Banks Strickland spør i morgenbriefingen når Kina vil endre sin strategi og lære å leve med koronaviruset, slik de fleste andre land har gjort de siste månedene.

– Et illevarslende tegn var at det i Kina i helgen ga fra seg rettighetene til å arrangere Asian Cup Cup i midten av 2023. Siden 10 stadioner allerede er bygget eller renovert, kan dette tyde på at arrangørene tror at Kina vil ha Vanskeligheter med å finne en måte å leve på. med covid-19, ifølge National Bank of Australia.

leter etter bunnen

Årets børsturbulens har forårsaket et verditap på over 11.000 millioner dollar, ifølge referanseindeksen MSCI ACWI og beregnet av Bloomberg. Omtrent 85 prosent av fritt omsettelige aksjer i 47 markeder er inkludert i indeksen.

– Investorer fortsetter å redusere sine posisjoner, spesielt innen teknologi og vekstaksjer. Men sentimentet må bli betydelig verre for at en bunn skal dannes, sier strateg Andreas Lipkow i Comdirect Bank til Bloomberg.

Lloyd Blankfein, som var administrerende direktør i Goldman Sachs fra 2006 til 2018, råder amerikanske bedrifter og forbrukere til å forberede seg på en resesjon.

– Det vil garantert være veldig, veldig høy risiko for det. Hvis jeg drev et stort selskap, ville jeg forberedt meg veldig godt. Hvis jeg var en forbruker, ville jeg ha forberedt meg, sa Blankfein i et intervju med «Face the Nation» på CBS søndag.

Renteøkningene forventes å fortsette kontinuerlig gjennom året i USA. Han utelukker ikke at amerikansk økonomi unngår en resesjon.

– Det er en smal vei, sa Blankfein, som har en «senior formann»-jobb i Goldman Sachs.

– Situasjonen er ganske dyster.

Forskere fra Fudan University i Shanghai og Indiana University i USA mener at dersom tiltakene oppheves i Kina, vil dette føre til 112 millioner nye infeksjoner og 1,6 millioner dødsfall i løpet av de neste to månedene. Færre enn halvparten av personer over 70 år i Shanghai har fått to vaksinasjoner.

– Situasjonen er ganske dyster. Studien viser tydelig den enorme betydningen av å vaksinere eldre og gi vaksinetilskudd, sier forsker Marco Ajelli til den amerikanske avisen.

Vestlige vaksiner fra Pfizer og Moderna, som er basert på mRNA-teknologi og har vist seg å være mer effektive mot omicron-varianten enn tradisjonelle vaksiner, er ikke brukt i Kina.

Store internasjonale selskaper har advart i forhold til inntjeningssesongen, som nettopp er avsluttet, om nedstengningen i Kina vil ha innvirkning på resultatene i inneværende kvartal.

“Kina har vært veldig tydelige på at de har den rette strategien, og de vil ikke at folk skal kritisere den,” sa Michael Hart, leder av American Trade Association i Kina, til New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.