KUNNGJØRING: Stavanger-baserte WindSpider ønsker å revolusjonere havvindindustrien

Flere og flere nasjoner, inkludert Norge, oppgraderer sine fremtidsplaner for havvindkraft dramatisk. Samtidig blir vindturbinene til havs stadig større og dagens kraner på land og til havs er rett og slett for små for turbinene som er på vei til markedet.REDUSERT PÅ HALVT: – Med vår selvgående kran oppnår du besparelser på 50 prosent sammenlignet med dagens løsning når det gjelder installasjon og vedlikehold, sier Kent Lynggard Vinkel, administrerende direktør i WindSpider. Foto: WindSpider

– Vi har utviklet en selvgående kran som kan brukes til installasjon og vedlikehold av vindturbiner. Kransystemet utmerker seg ved at det bruker vindturbintårnet som en del av systemet og eliminerer dermed relativ bevegelse mellom kranen og vindturbinene ved kritiske høye og tunge løft. WindSpider-løsningen kan tilpasses for å løfte vindturbiner på mer enn 20MW og mer enn 1200 tonn til mer enn 200 meter. I dag er det få, om noen, aktører i dette markedet som kan håndtere vindturbiner så store som vår teknologi tillater.

Det sier Kent Lynggard Vinkel, som tok over som administrerende direktør i Stavanger-baserte WindSpider på nyåret. Selv har han lang fartstid og sterk ledererfaring i havvindindustrien.

Bak ideen står tidligere styremedlem Per Olav Haughom, også kjent som Norges patentkonge. Navnet WindSpider er inspirert av måten den selvgående kranen utfører løftet på, lik hvordan edderkopper klatrer.

– Klatrekranen er bygget rundt tårnet og kan brukes både på land og til havs, flytende og festet på bunnen. Offshore kan flytende fartøyer også brukes til å mobilisere WindSpider-systemet, samt løfte vindturbinkomponenter fra arbeidsplattformen til lave høyder. Dette eliminerer behovet for å bruke dagens kostbare installasjonsfartøy.

Vinkel sier de har store ambisjoner for de neste årene.

– Vi begynte å komme inn på markedet i begynnelsen av året, og vi har fått veldig gode kommentarer fra vindturbinprodusenter, noe som har åpnet oss for å komme videre i prosessen. Vi er nå i gang med å bygge organisasjonen, og vi har nettopp annonsert syv tekniske stillinger. Totalt er vi nå 15 personer som jobber med WindSpider, inkludert ansatte og underleverandører.

Kutt installasjonskostnadene til det halve

Det har vært mye diskusjon i det siste om lønnsomheten til havvindkraft og det ønsker WindSpider å gjøre noe med. Den store fordelen med WindSpider er at du slipper å bruke store og dyre installasjonsfartøy.

– WindSpider skiller seg ut fordi den kan bruke mer tilgjengelige og økonomiske båter, som igjen gjør at den oppnår besparelser på 50 prosent sammenlignet med dagens standardløsning når det gjelder installasjon og vedlikehold.

– Et annet sted vi kan utgjøre en betydelig forskjell er med flytende vindkraft til havs. Når store flytende vindturbiner skal erstatte en større komponent, må i dag kabler og fortøyninger kobles fra, og deretter transporteres turbinene i land. Det er kostbart og tidkrevende, samt tap av verdifull strømproduksjon. WindSpider kan brukes til å erstatte store komponenter «på stedet», understreker han.

Vinkel forteller videre at de fokuserer på sikkerhet rundt løsningen.

– Vi mener at kranen er veldig sikker for kritiske løft, siden man unngår vanskelige bevegelser. Vi er allerede i gang med teknologisertifisering gjennom DNV.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Voksende markeder gir store muligheter

I lys av krigen i Ukraina er viktigheten av å være uavhengig av russisk energi satt på Europas agenda.

De siste månedene er det knapt et eneste land som ikke har utvidet sine offshore-mål innen 2030. England, Danmark, Belgia, Tyskland, Nederland og Norge er blant dem.

– Markedet er der! Ser man på de tilgjengelige installasjonsskipene og de som ennå ikke skal bygges, vil de ikke løse oppgavene med alle vindturbinene som ennå skal bygges. Derfor må vi se etter alternativer, påpeker han.

Han forteller at WindSpider planlegger å starte produksjonen av den første kranen i siste kvartal i år, og den skal være klar for testing i løpet av 2024.

– Betaversjonen er en ekte kran som burde være kommersielt tilgjengelig. Vi gjør også en simulator som digital tvilling, hvor man skal kunne teste alle systemene. Vi skal blant annet bruke simulatoren til å trene våre ansatte.

Dette er en oppgave som faller på noen av ingeniørstillingene som nå er utlyst.

Vil du være med å forme Norges neste industrielle eventyr?

For å nå sine store ambisjoner er WindSpider avhengig av fylling ulike tekniske stillinger i tiden som kommer.ANSATTE: – Vi trenger folk med dyp forståelse for tekniske utfordringer som kan bidra til vår teknologiske utvikling, sier Petter Vabø, teknisk direktør i WindSpider. Foto: WindSpider

– Nå skal vi i første omgang besette sju overordnede tekniske stillinger. Det inkluderer senioranalytikerekspert i byggeanalyse, Herr maskiningeniør, senioringeniør innen automasjon og elektrisitet, senior mekanisk konstruksjonsdesigner, ingeniør/prosjektleder, senior marin driftsingeniør Y senior teknisk innkjøpssjefsier Petter Vabø, teknisk direktør i WindSpider.

Han innrømmer at dette er vanskelige stillinger å fylle.

– Å jobbe med WindSpider-systemet innebærer store løfteoperasjoner. Derfor trenger vi personer med dyp forståelse for tekniske utfordringer som kan bidra til vår teknologiske utvikling. Vi legger også opp til at ansatte skal kunne forme sitt eget arbeid og fremtid ut fra det de brenner for.

Hovedkontoret ligger i Stavanger og det er en viss fleksibilitet på arbeidsplassen.

– Aller helst ønsker vi at de vi ansetter skal være tilknyttet kontoret i Stavanger. Det er vanskelig å bygge kultur i et nytt selskap når ansatte er over hele verden. Vi har imidlertid gjort det et poeng å være fleksible.

– Her har du mulighet til å være med tidlig på turen og skape kulturen. Derfor bryr vi oss også om å finne folk med de rette holdningene som kan bidra til det, avslutter Vabø.

Leave a Reply

Your email address will not be published.