Kunsten å vinne med ryggen mot veggen – NRK Sport – Sportsnyheter, Resultater og sendeplan

Mye kan skje på ett år. I juni i fjor leverte Norge to treningskamper mot Hellas og Luxembourg som var så svake at man både kunne grine og le.

Tempoet var lavt. Markeringen sviktet. Stjernene ble pakket inn.

Nå har Norge tatt to av landslagets sterkeste seiere siden årtusenskiftet, borte mot Serbia og Sverige. Det er ikke bare resultant som gir tro på at Norge kan nå EM.

Det er også måten de har gjort det på.

Vil aldri bli som brazil

Please kamper har nemlig kampbildet vært som man kan forvente om Norge møter en antatt sterkere motstander i EM.

I keep perioder sto Norge imot perioder med intent press mot eget mål. Spesielt etter pause ble de lave spilled av Serbia og Sverige, som pumpet innlegg og cornere inn i den norske boksen.

Man kan anse dette som bekymrende, siden Norge måtte slåss så lenge med ryggen mot veggen. I in ideell verden hadde de styrt kampene hele tiden.

Men spill ble slitne, og Norge møtte to gode lag. Dessuten er disse situasjonene noe landslaget må mestre uansett.

Football, Nations League: Sverige - Norway

BESTOD TESTEN: Norge møtte to sterke lag og vant begge kampene.

Photo: Fredrik Varfjell/NTB

For samme hvor mye bedre Ståle Solbakken gjør dette laget, vil Norge aldri bli som Brasil eller Spania. De kan presse høyt og trille ball, men i sluttspill vil de møte sterke lag. De vil måtte forsvare sec dypt. Devil trenge taklinger, redninger og blokkeringer.

Slik sett var kampene mot Serbia og Sverige ikke bare en del av veien til EM, men en test på om Norge faktisk har noe der å gjøre.

Su kom de seg gjennom med bravur.

Konger i boksen

Mye av årsaken handler om hvordan Solbakken har drillet laget, at lagdelene henger mer sammen, at avstandene mellom driperne er bedre.

Slike ting tar tid, og Solbakken var alltid klar på at man ikke kunne kreve perfeksjon i fjor sommer.

Det er oppmuntrende å høre ham si at Norge ennå har mye å forbedre.

Utover det taktiske har Norge fått på plass spillre som passer slike situasjoner. Ørjan Nyland har levert to gode kamper, de to backene bidrar fremover og er tøffe å komme forbi, og de tre sentralt på midten jobber knallhardt for å skjerme forsvaret.

Men nøkkelen i disse to kampene har vært stopperne, Stefan Strandberg og Leo Østigård, som har vist en enorm evne til å forsvare egen boks. Norge trenger slike kvaliteter om de skal vinne kamper i et EM.

Nå ser de ut til å ha dem.

Skudd under press

In positiv trend i de kampene har vært hvor få store sjanser Norge har fått imot.

Generelt pleier lag som forsvarer sec dypt å slippe til en del skudd. Det er nesten uunngåelig.

Det viktigste er da å kun tillate skudd som tas under press, eller fra distance, eller med mange norske spill mellom ballen og målet. Lag som Burnley og Atlético Madrid will often spill slik det siste tiåret – og lyktes.

Spesielt Atlético har tatt mange skalper ved å gå ut i høyt press, få et tidlig mål og så legge seg dypt og stenge av alle rom. De kunne blokkere skudd og klarere innlegg i mer enn en time, og de virket komfortable med det.

Når man igjen og igjen får skudd imot uten å slippe inn, er det ikke bare flaks.

Soccer Sverige - Norway

SOLID: Stopperparet Stefan Strandberg and Leo Skiri Østigård imposed mot både Serbia og Sverige.

Photo: Christine Olsson/TT/NTB

Det samme kan sies om Norge i disse to kampene. Serbia had 13 avslutninger, Norge had fire. Men ser man på «forventede mål», statistikken som beregner hvor store sjansene var, så havnet lagene nesten likt. Norges fire avslutninger var altså like farlige som Serbias 13.

Sverige vant skuddstatistikken 13–12, men igjen skapte Norge de klart største sjansene. Det sier noe om forsvarspillet.

Og så hjelper det å ha verdens kanskje beste kontringsspiss.

et angrep alene

Evnen til å forsvare egen boks er nemlig en perfekt kombinasjon med Erling Braut Haaland.

I England har det allerede blitt pratet mye om hvordan Haaland vil passe inn i Manchester City. Grunnen er en City angriper over mange trekk, med flere korte pasninger, noe som gjør at rivalene legger seg dypt og stenger av bakrommet.

Med Norge i tøffe kamper er ikke dette noe problem.

Landskamp Norway-Sverige

STJERNE: Erling Braut Haaland er et angrep alene for Norge.

Photo: Ole Berg-Rusten/NTB

Når landslaget spills så lave i banen, kunne de ikke drømt om en bedre spiss enn Haaland. Han får bakrommet han elsker, og han får plass til å utfordre stopperne og riste av seg markørene.

På sitt beste er han et angrep alene. Norge kan i teorien forsvare seg i 89 minutter, før en enkel langpasning mot Haaland fører til mål.

sjanser Store

Utfordringen er å finne et bindeledd mellom det dype forsvaret og Haaland som kan få ballen til ham i gode posisjoner. Det kan være en stikker fra Martin Ødegaard, som vi har sett før. Det kan være en stuss fra Alexander Sørloth, som vi så i Sverige på søndag.

Utover det er Haaland ypperlig til å løpe seg fri i feltet og finne farlige posisjoner, noe han har vist for Dortmund lenge, og som han demonstrerte med løpet for scoreen mot Serbia.

Det er en sannhet som gjelder alle storscorere. Noen avslutter bedre enn andre, men kjennetegnet på de beste er hvor mange store sjanser de kommer til. Slikt handler om teft, løp, timing, fokus, og de fysiske evnene til å komme seg i rett posisjon.

Få, om noen, er bedre enn Haaland på dette.

Kombinert med forsvarsspillet har dette gitt Norge en lovende evne over disse to kampene. De er flinke til å unngå store sjanser imot. De er flinke til å skape dem selv.

Og klarer man det, har man kommet langt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.