Landslaget, Fredrik Bjorkan | Bjørkan om sjokkmøtet med Felix Magaths metoder: – Prøvde å ikke kaste opp

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): – Det var utrolig spesielt. Det er noe helt spesielt, og jeg har aldri vært borti lignende.

Det sier Norges venstreback Fredrik Bjørkan om møtet med Felix Magath (68). Trenerveteranen tok over Hertha Berlin et par måneder for serieslutt på en kontrakt som kun varte ut sesongen, og med ett eneste mål: Å berge klubben fra nedrykk.

Det gikk med minst mulig margin – best å ha slått Hamburg i playoff, og 68-åringens redningsaksjon ble dermed vellykket.

Tyskerens metoder er viden kjent, og har blant annet blitt kraftig kritisert av Brede Hangeland. 40-åringen, som hadde Magath som trener i Fulham, fikk blant annet beskjed om å legge en ost på låret for å kurere en skade, og har også langet ut mot treningsmethodene til den eksentriske treneren.

– Hans hovedverktøy er å forsøke å bryte oss ned både mentalt og fysisk og forhåpentligvis få resultanter ut av det, sa han til Sky Sports i 2014.

Les også: Strandberg ut mot Milošević: – Han blir pissa på

Kollapset på trening: – Et sjokkmøte

Skal man tro Fredrik Bjørkan, har ikke metodene endret seg stort. Bilder av 23-åringen med beina høyt ble slått stort opp i den tyske storavisen Bild i mars, med overskriften «trainings-knockout».

Overfor Nettavisen forklarer den tidligere Bodø/Glimt-spilleren hva som skjedde.

– Vi kjørte oppvarming, og så kjørte vi plutselig på med spurtsekvenser etter det. Da var ikke kroppen klar, og jeg endte med å ligge i 30 minutter hvor jeg prøvde å ikke kaste opp. Det var et sjokkmøte med ham, og han trente deg ordentlig hardt hver eneste dag.

Bjørkan kollaps kom allerede på en av de første treningene med Magath, og backen påpeker at flere av hans lagkamerater i Tyskland gikk på samme smell better.

– Han er veldig streng, krever veldig mye av spill sine og er litt mer gammeldags i stilen enn jeg har vært borti før. Han har litt andre metoder og det handler veldig mye om det fysiske, som hard jobbing og løping og mest det, egentlig.

– Er have litt “old school”?

– Han er veldig «old school». Kanskje noe av det mest “old school” man finner. Det har vært lite struktur på ting. Jeg har vært vant til veldig tydelige rammer, men under ham var det veldig flytende.

Les også: Storspilte for Norge. Nå fyrer han løs mot egen klubb: –⁠ Det er laterlig

– Kroppen ble utslitt

Nedrykket up to 2. Bundesliga ble imidlertid reddet med et nødskrik – men det kom etter måneder der spill knapt rakk å puste ut.

– Det var ingen rolige dager, så det er også en erfaring. Jeg vet ikke om jeg er enig i at det burde vært sånn, sier Bjørkan og lar setningen henge litt i luften.

– Er du uenig?

– Jeg synes det er bra å trene ordentlig hardt, men hver dag blir litt mye. Og jeg følte kroppen ble utslitt etter hvert. Det hjalp jo og vi holdt oss, det kan jo hende det var derfor. Man blir eksponert forskjellige trener-stiler og finner etter hvert ut hva man foretrekker, så det er i hvert fall en god erfaring.

Magaths redningsaksjon gjør at Bjørkan kan forberede seg på en ny sesong i Bundesliga, og Sandro Schwarz ble forrige uke presentert som ny Hertha Berlin-manager.

Han skal forsøke å løfte den tyske hovedstadsklubben, men før den tid venter Slovenia og Norge para Bjørkan og Norge.

23-åringen konkurrerer med Birger Meling om backplassen for Norge, og har fortsatt til gode å komme på banen så langt denne samlingen.

Selv ser han på konkurranse mellom de to som sunn.

– Jeg synes det er utrolig artig å være her med Birger. Han er veldig god og jeg kan lære mye av ham. Jeg synes det er fin konkurranse, og jeg må bare jobbe hardt for å ta innersvingen på ham etter hvert. Men jeg føler vi er godt dekket på venstrebacken, avslutter han.

Norge møter Slovenia på Ullevaal torsdag 20:45. Nettavisen gir deg alt fra oppgjøret, som du kan følge i liveenteret her:
Leave a Reply

Your email address will not be published.