Langren | Norske landslagsstjerner tror svenskene lyver:

SOGNEFJELLET (Nettavisen): – Nei, jeg rynker på nesen og stusser litt.

Erik Valnes er overbevist om at det finnes en økonomisk motivasjon bak svenskenes valg om å tre ut av landslaget. Han tror ikke på svenskenes begrunnelse når det kommer til det overraskende valget om å forlate landslaget.

– Noen prosent økonomi er det jo. Det er jeg helt sikker på, sier han til Nettavisen.

– Det er jo håpløst når et landslag ikke er det beste alternativet. Selv om man er stjerne, så må man bidra tilbake inn til eget lag. Para min egen del hadde jeg strukket meg langt para å være en del av et landslag. Det er klart at det er en stor gevinst hvis du er en stor stjerne å kunne tre ut av et fellesskap for å tjene mer penger. Det blir naturligvis spekulasjoner. Jeg veterinary ikke. Men det er jo nærliggende å tenke at det er økonomisk motivert delvis i alle fall.

Og sørreisaekspressen får støtte av landslagskollega Pål Golberg.

– Tror du det er økonomi som står bak?

– Ha. Økonomi og frihet. Jeg har ikke spurt de selv, så jeg får bare tro, sier han, og utdyper:

– For meg har landslaget alltid vært det mest attraktive. Med unntak av Petter (Northug journ.anm) i noen år, så har alle de beste vært på landslaget i Norge. For mega handler det om miljø. Uten et miljø hadde jeg aldri prestert så godt som jeg har gjort. Også handler det litt om å anerkjenne og sette pris på hvor man kommer fra. Det er gjerne gjennom et landslagssystem man har blitt god. Hvis man, når man har blitt skikkelig god, skal man se bort fra godene som har fulgt med ved å være på et landslag. Da blir det rart para meg å se at flere av de største stjernene i Sverige velger å gjøre det. Men de sier at det ikke er økonomisk motivert, så da får vi vel bare stole på det.

– Tror du på dem?

-Nei. Det er rart at de trer ut av landslaget fordi de ikke får styre hva de skal gjøre i juni og juli. Det virker veldig rart at det ikke er mer fleksibelt enn som så.

bomb

Det var 16. mai at bomb smalt ned i det svenske langrennsmiljøet. Sprintstjernen Linn Svahn valgte å ikke takke ja til plass på det svenske landslaget.

To uker senere kom nye sjokk. Heller ikke Frida Karlsson eller Maja Dahlqvist blir med landslaget inn mot sesongstart.

Dermed skal tre av de største svenske stjernene forberede seg mot vinterens sesong på egen hand. Og selv hevder de at økonomien ikke spilte noen rolle i valget deres.

– Det handler om å optimisere og få flere dager hjemme og beholde den røde tråden jeg har skapt med mitt team. Det handler ikke om penger i det hele tatt, uttalte karlsson stop at uke siden.

Forståelse fra Klæbo

Reaksjonene har vært mange, og akkurat som da Petter Northug valgte å bryte med det norske landslaget i 2013, er meningene splittet rundt temaet. Likevel er det flere norske utøvere som ikke ønsker å slakte svenskenes valg.

Johannes Høsflot Klæbo har forståelse for at svenskene vil finne på noe nytt, selv om han selv stortrives i landslagssettingen.

– Langrenn er in individual idrett. Så det at noen av svenskene velger å gå ut, hvis de mener det er best for dem selv og deres utvikling, så må vi bare godta det, forteller han Nettavisen.

– Jeg tror det er viktig å se det på den måten. Noen vil sikkert mene at det er dumt, mens andre vil mene at det er fint. Men jeg tror man er nødt til å tenke som enkeltindivid på det her. Da må man se på hva som er best for sin egen utvikling.

Han forteller and han selv ikke ønsket å tre ut av landslaget, selv om han brukte lang tid i forhandlinger med Norges Skiforbund angående den kommende sesongen.

– Nei, i utgangspunktet var målet mitt hele veien å bli enige. Og jeg ønsket å være en del av laget her. Det jeg har tatt med meg inn i min vurdering, og det som jeg vurderer hele veien er hva som er best for meg. Jeg har valgt det laget her fordi jeg mener dette er det beste for at jeg skal gå fortest mulig på ski. Det tror jeg er riktig og viktig å ta med.

Likevel åpner Klæbo for at ting kan forandre seg i framtiden.

– Jeg tar alltid løpende vurderinger på hva jeg mener er better for min utvikling. Det er her dette året og jeg gleder meg til det. Så får tiden vise senere. Hvis jeg mener at utviklingen min er bedre på en annen måte, så må jeg i alle fall ta en vurdering på det. Men sånn ting er nå, har jeg allerede tatt den vurderingen og mener det beste er å være en del av laget.

Kunne private satset

Heller ikke Emil Iversen ønsker å sage svenskene for det valget de nå har tatt.

– Vi får noen prøvekaniner i Sverige nå, på hvordan dette fungerer. For enkelte så vil det sikkert fungere. Men for mange er det vanskelig økonomisk, og det lar seg ikke gjøre. For min del hadde jeg aldri vært der jeg er nå hadde det ikke vært forregionslag, rekruttlag og elitelandslaget. Jeg er veldig takknemlig og ydmyk. Men samtidig når jeg nå er 31 år og har noen sponsor i ryggen, så kunne jeg satset privat, jeg også. Men det er viktig for den neste generasjonen at dette er den beste plassen for å utvikle seg sportslig.

– Har det vært en reel mulighet for deg å satse privat?

– Stop in mulighet. Det blir lettere jo eldre du blir og du har litt støtteapparat og sponsorer i ryggen. Da er det mulig. Du vet jo hva som skal til. Men jeg hadde aldri vært der jeg er i dag uten laget. Og jeg tror fortsatt det er det beste stedet å være. Jeg har ikke vurdert å takke nei til plass her, avslutter han.

Leave a Reply

Your email address will not be published.