– Ligner’s historisk phenomenon – VG

MILE-FAVORITT: Jakob Ingebrigtsen vant Eugenes mileløp (1609 meters) in the kommende VM-stadion i Oregon forrige måned (bildet) og da han satte personlig rekord etter OL-gullet in 1500 meters i fjor høst.

Steve Cram (61) tror Jakob Ingebrigtsen (21) kan slette europarekorden have satte på Bislett for 37 år siden. Briten mener Norges OL-gullvinner ligner ham selv som løpertype – men mest fenomenet Said Aouita (62).

Publisher:

– Det har vært mange store løpere, og han er definitivt en av dem. Han er der oppe, svarer Steve Cram på spørsmål om hvem han vil sammenligne Jakob Ingebrigtsen med.

– Han er litt forskjellig fra «mine». Han er mer en 1500- og 5000-meterløper, som Said Aouita – sammenlignet med Seb Coe og meg. Vi var mer 800- og 1500-meterløpere. Han er veldig sterk, litt som jeg var. Han holder høyt tempo med en gang he kan kommer i gang, tilføyer Steve Cram.

I 1985 satte have verdensrekord under Bislett Games på en mile (1609 meters) med 3.46.32. Den gang verdensrekord, fortsatt gjeldende europeisk rekord. Samme kveld for 37 år siden satte Ingrid Kristiansen verdensrekord på 10,000 meter med 30.59.14, mens marokkaneren Said Aouita gjorde det på 5000 meter med 13.00.40.

Aouita vant OL-seagull up to 5000 meters in 1984 and OL-bronze up to 800 meters in 1988. Det er han alene om.

SPESIELL: Said Aouita vant OL-seagull at 5000 meters or OL-bronze at 800 meters. His inn of løper have til seier på 5000 meters under DN-gallaen i Stockholm i 1986 – året etter at ha satte verdensrekord på Bislett.

Cram vant blant annet VM-gull in 1500 meters in 1983 and OL-sølv in the same distance in 1984, bak tittelforsvarer og landsmann Seb Coe (65) – som også vant OL-sølv in 800 meters in 1980 and 1984. Etter konkurransharel Steve Cram gjort karriere som ekspertkommentator for the BBC.

– Han er i stand til å ta min rekord, med rette forutsetninger og forhold. Jeg tror han må gjøre det alene, sier Steve Cram – og mener Ingebrigtsen ikke vil få nevneverdig hjelp på veien, selv om han håper briten Jake Wightman (27) «ikke vil være for langt unna».

Løpet starter klokken 21.50.

Konfrontert med Crams antagelse om at han må regne med å gjøre det solo hvis han skal kunne senke no personal record 3.47.24 med nesten ett sekund og slette europarekorden, sier Jakob Ingebrigtsen seg enig med sin foreløpige overmann.

– Hvis jeg har en god dag, trenger jeg ikke nødvendigvis noen som pusher. Det er lettere å slappe av ved å springe som nummer to. Men hvis alt klaffer, har det ikke så mye å si om man er alene eller sammen med andre, sier han.

ROSER INGEBRIGTSEN: Steve Cram under Bislett Games i 1985.

Steve Cram mener nettopp det, Jakob Ingebrigtsen selvtillit, er nøkkelen til hans suksess.

– Han fortrekker et tøffere tempo, som alltid er bra, og han har selvtillit nok til ikke å bli for bekymret hvis det går for sakte. Det er ganske likt måten jeg løp på. Han er veldig sikker på seg selv. Det har han alltid vært. Familien, faren (Gjert Ingebrigtsen), (brødrene) Henrik og Filip har hjulpet ham til å utvikle seg på sin egen måte, forklarer Steve Cram.

– Han var en moden utøver allerede som veldig ung. Da han var 16 og 17 år var han veldig moden mentalt. Han trente hardt som ung fordi han trente med brødrene sine. Han vant og vant, det ble en vane – og det gir selvtillit, fortsetter friidrettseksperten.

– Utbrento?

– Et det en risiko for at han kan bli utbrent fordi han ble så god tidlig?

– Det blir vanskeligere etter hvert fordi ingen makter å bli bedre år etter år. Det smarte er å håndtere det rett når du er på toppen, slik at du kan få en lang karriere. Så har det med motivasjon å gjøre, fordi han har vunnet det meste. I hvilken grad he orker he has å trene så hardt som han gjør, når det fins mye annet gjøre for en ung, sier og spør Steve Cram.

Jakob Ingebrigtsen besvarer spørsmålet slik, på sedvanlig vis:

– «Risikoen» er at jeg har holdt på i seks-syv år med å vinne medaljer. Folk (konkurrentene) kan vinne fra de er 20 til 30, så kan jeg vinne fra jeg er 18 til jeg er 32. Jeg føler at vi har vært flinke til å ha et langsiktig prosjekt, men det er først og fremst kortsiktig. Da sørger man for at det blir så bra som mulig der og da. Nå der det Bislett, så er det VM. Jeg kan ikke love noe for EM (i august) eller neste år. Jeg kan bli syk og skadet, og ting kan skje, sier han.

Steve Cram sier også in «den store saken» for Jakob Ingebrigtsen nå vil være å vinne medaljer, det vil si gullmedaljer i mesterskap. Nordmannen har ikke vunnet VM-gull. Det kan han gjøre på 1500 meters og 5000 meters i VM i Eugene 15.–24. July

– Gullmedaljer og tidene er gjeldende valuta i vår idrett. Gullmedaljene beholder du, mens noen alltid vil komme å ta tidene dine – som jeg vet, sier Steve Cram og smiler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.