Liten oppgang i aksjemarkedet: Hovedindeksen steg 0,4 prosent

Hovedindeksen til Oslo Børs steg 0,4 prosent mandag, i korteste handelsuke som følge av morgendagens nasjonaldag tirsdag.

Oppgangen kom etter at Oslo Børs stengte i forrige uke opp over to prosent, med hovedindeksen nå opp 1,5 prosent hittil i år.

Equinor ble den mest omsatte aksjen i dag og falt 0,23 prosent til en sluttkurs på 331,2 kroner. Hydro, Yara og Solstad Offshore var også blant de fem mest omsatte aksjene. Hydro og Yara steg 1,6 og 1 prosent, mens Solstad avsluttet dagen opp 7 prosent.

De fleste av Børsens 25 største selskaper startet uken med en bedring, med Frontline i spissen med en gevinst på 4,87 prosent.

optimismens fredag

En elendig internasjonal handelsuke endte fredag ​​med en kraftig oppgang i amerikanske aksjemarkeder. Nasdaq-teknologiindeksen steg 3,8 prosent, Dow Jones industrigjennomsnitt steg 1,5 prosent og den brede S&P 500-indeksen steg 2,4 prosent.

Til tross for fredagens rally, endte uken med mer enn to prosent i minus for alle tre nøkkelindeksene.

Hovedindeksen til Oslo Børs steg 2,36 prosent fredag ​​og 1,11 prosent siden nyttår.

sykt Kina

Oslo Børs var uansett forventet å ta med seg dette positive momentumet fra Wall Street når den åpnet. Men de elendige tallene fra Kina denne helgen har knust optimismen, og åpningen på Oslo Børs er negativ.

«Rolig butikkåpning. Blandet i Asia i natt, til tross for svake makrotall fra Kina», skriver Roger Berntsen til Nordnet i sin analyse mandag morgen.

De massive pandemi-relaterte nedstengningene i Kina rammer nå hardt. Detaljhandelen falt 11,1 % i april, ned fra 3,5 % i mars. Det var ventet et fall på rundt seks prosent, ifølge Reuters.

Industriproduksjonen falt 2,9 % i april. I mars var det en vekst på fem prosent. Den offisielle arbeidsledigheten er 6,1 prosent, den høyeste siden endringene i metoden ble gjort i 2018.

“Kinas aktivitetsdata for april avslører skadene fra nedstengningen i Shanghai og andre deler av landet,” skrev Raymond Yeung, Kinas sjeføkonom i den australske banken ANZ, i en rapport.

Vanskelige tider varslet

Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, advarer mot urolige tider på børsene, der krigen i Ukraina, høy inflasjon og Feds stigende renter vil fortsette å ta ut sin toll på markedene.

– Vi er veldig nærme et «bjørnemarked» nå. S&P er nærme fall 20 prosent. Nasdaq er ned over 20 prosent. Det kan tenkes at det som har falt så langt vil bedre ting litt fremover. Mange har nok blitt tvunget til å selge fordi de har lånt penger, sier Johansen til DN.

Han tror det avgjørende for markedet den kommende uken vil være nye sanksjoner mot russisk olje og Finlands NATO-håndhevelse, i tillegg til tall fra Kina.

Onsdag i forrige uke kom det nye inflasjonstall fra USA som viser at inflasjonen fortsatt er på rekordnivå. Johansen tror mange vil følge med entusiasme dersom Fed-sjef Jerome Powell kommenterer fallende markeder denne uken.

De fleste økonomer er enige om at eurosonen nå er på vei mot en resesjon, definert som to kvartaler på rad med fallende økonomisk aktivitet målt i bruttonasjonalprodukt (BNP). Flere og flere tror at en resesjon også vil påvirke amerikansk økonomi.

I Norge ser det litt bedre ut. Fastlands-BNP falt i første kvartal, som særlig var knyttet til omikronen, men steg gjennom kvartalet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå fredag.

«Med mars-oppgangen har kontinentets BNP-nivå nesten kommet tilbake til nivået før smittespissen og restriksjoner i desember», skriver Kyrre Aamdal hos DNB Markets i sin morgenrapport mandag.

Han mener norsk økonomi vokser raskt, men at dette også betyr høyere renter.

“Til tross for nedgangen i første kvartal steg sysselsettingen i samme kvartal. Utviklingen underbygger forventningene om sterk jobbvekst i år og en ytterligere innstramming i arbeidsmarkedet. Samlet sett mener vi tallene i regnskapet fredagens nasjonale data støtter Norges Banks syn på at økonomien er på vei mot en høykonjunktur og derfor bør rentene stige slik Norges Bank har forutsett», skriver Aamdal.

Meget gode forretningstall for april Å vise Norges tredje største handelsoverskudd bekrefter optimismen i norsk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.