Macca Mystery – VG

Yngve Kvistad Avenue

commentator

I det snart 60 år gamle tv interview slår 21-åringen Paul McCartney lakonisk fast at han ikke kan fortsette å spill den samme musikken until han blir 40, for «ingen vil høre gamle menn spill From me to you»

Publisher:

Dette er in comment. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holding

Dag fyller have 80.

Nå som John Lennon har vært død lenger enn han levde, er sir Paul alene om å forvalte denne delen av Beatles-arven.

Macca Spill Fortsatt From me to youThe Beatles’ first notes på den offisielle britiske hitlisten, skrevet 28. februar 1963 sammen med John i en turnébuss på vei til Shrewsbury.

Og han er fortsatt på veien. Eller skal vi si: stadig på vei.

Som mange jevnaldrende har han begynt med høreapparat, og han har sluttet å farge håret. Nesten.

Torsdag avsluttet popmusikkens største begavelse in pågående USA-turne med å fylle MetLife Stadium in New Jersey.

Neste lørdag, in uke inn i sitt niende tiår, topper have plakaten i Glastonbury – som den tradisjonsrike festivalens eldste artist noensinne.

To nå er han også det. elderly

Ikke bare størst, best, mest, flinkest, blidest, rikest!

Han som fant opp in ny måte å spill bassgitar på, og gjorde in firestrengers Hofner til et melodiførende instrument. Han med publikumsrekordene, de fleste listetoppene, de lengste toppnoteringene, den største kolleksjon av gull- og diamantplater.

Verdens in this innehaver av in rhodium platedessuten – klodens sjeldneste metall – som Macca ble tildelt allerede i 1979 av Guinness rekordbok for sitt totale platesalg.

Og som synlig bevis for en Yesterday er verdens mest populære låt, innspilt oftest og av flest artister.

pooh!

sareptas krukke

Enhver omtale av Paul McCartney blir fort on åsgårdsrei av gradbøyninger. Slik kunne også denne oppramsingen fortsette. Positive Comparative superlative Salgstall og listeplasseringer er forståelige parameter.

Å hvorfor fork eleanor rigby er in genistrek, er ikke as enkelt.

Men su er et forsøk.

Det er løslig lånt fra monumentale The letter, utgitt i fjor som «det nærmeste Paul McCartney kommer en selvbiografi». Hvert kapittel i det double bokverket er en kommentar til 154 tekster signert dagens jubilant.

Evangeliet etter Paul er en blanding av Sareptas krukke og kartet for å finne Den hellige gral. Det viser vei, men selv opphavsmannen erkjenner at han ikke kan forklare hvorfor eller hvordan retningen ble som den ble.

Suksessen med The Beatles, som la grunnlaget for hans videre karriere, kaller han «et mysterium».

Det mysteriet forsøker McCartneys medforfatter, den irske poeten Paul Muldoonå undersøke.

They have tror én nøkkel kan være å lese Pauls sanger som dreiebøker, filmmanus. Det gir mening på flere måter. Mange av hans tekster from him er som snapshots av et øyeblikk, in stemning eller en pågående hendelse.

Som in dreiebok

omg eleanor rigby er det ofte sagt in Macca så in gravity med dette navnet. Muldoon mener det hele er mer komplekst enn som så.

Sangtittelen er snarere sammensatt av fornavnet til datidens populære TV-stjerne Eleanor Bron (we are også medvirket i Beatles-filmen Aid) og butikknavnet Rigby, som plasserer «handlingen» nord i Storbritannia. Den andre karakteren, Father McKenzie, impliserer Skottland.

Sangens filmatiske struktur kommer videre til uttrykk i hvordan hovedpersonene introduseres i hvert sitt vers og bringes sammen i det tredje. Paul Muldoon trekker parallel to Alfred Hitchcock fortellerteknikk, helt spesifikt dusjscenen i Psychopath. Når man samtidig får et «gjenhør» med den dramatiske filmmusikken i sangens insisterende strykearrangement, ramler det både en og to brikker på plass.

Dette er ikke noe Macca har planlagt. In av hans «hemmeligheter» of him som låtskriver – mysteriet Macca, så å si – er nettopp den intuitive evnen til å forene kunstarter og stilepoker, sjangre og uttrykk. Uten selv å vite hvordan. Med absolutt gehør og et konglomerat av akkumulerte impeller på bok bare skjer det.

I den grad man kan snakke om en fellesnevner, er det McCartneys helt særegne teft for det melodiske. Til dels store tonale sprouted som han våger å utforske, uten frykt for det sentimentale. Det krever mot.

Ingen bitter man

Den unge Paul kunne la seg overvelde av et TV-program om Johann Sebastian Bach og ønske sec pikkolotrompet i studio neste dag, for så å spørre modernisten john cage om elektroniske klangfarger.

Han har selv fortalt hvordan han ble påvirket av dybden i Henrik Ibsens Hedda Gabler og lekenheten på avant-garde kunstscenen.

Mens den sardoniske John Lennon ble hyllet som bandets radikale kraft, hard drive “den søte beatle” Vietnamkrigen with Bertrand Russel and hang with beat-poetene Allen Ginsberg William Burroughs.

In Lennon gjorde sitt for å opprettholde bildet av en intellektuell avgrunn mellom de to, irritarte Paul. Language.

Også i forbindelse med The letter har han sørget para å minne om at det var hans tekster som i sin tid ble trukket frem av Ginsberg og Burroughs som eksempler på moderne poesi, og at det var ham Miles Davis and Jimi Hendrix in Samarbeide with the Beatles tok slutt.

Men Paul er ingen bitter mann. For all of the ikke. Det er heller ingen ting uoppgjort med Yoko Ono, Lennon Enke.

Etter at McCartney gjenopptok turnevirksomheten i 1989, og besøkte Norge som første stopp, har jeg hatt det enormous privilegium å møte og intervjue ham for VG omtrent et dusin ganger. I inn- og utland.

Og ja, det har blitt stilt noen spørsmål om forholdet til John og Yoko, det skal innrømmes, men aldri har sir Paul sagt et skjevt ord om noen av dem. Tvert om.

Define

bade The lettergive phenomenal Return-film og Pauls nye podcast på BBC, inside the songsforsterker dette inntrykket.

Legg til nerde-serien med musikkprodusenten Rick Rubin på strømme-TV, hvor Macca sitter ved miksepulten og går gjennom Betales-låtene spor for spor, kanal for kanal, så fremstår han med nesten barnlig glede over å få lov til å kompisene om sine hjembyen.

En guttegjeng som spilte en definerende rolle i rockens fremvekst.

Paul McCartney var med og skapte det tyvende århundres største populærkulturelle fenomen. Han har skrevet noen av de fineste sanger i den vestlige kulturkanon.

I to mannsaldre har han reflektert tidsånden. Og lair preget.

With love from me to you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.