Mener svensk lag “pulveriseres”: – Det er litt morsomt

SOGNEFJELLET (VG) Den norske dametoppen gir uttrykk for at det nye trenerteamet har skapt økt motivasjon og ny giv. Langrennssjef Espen Bjervig tror stemningen er motsatt hos Norges argeste konkurrent.

Photo

Frida Karlsson og Maja Dahlqvist, she under OL i Beijing, er ikke lenger en del av det svenske landslaget. Det tror langrennssjefen i Norge er en stor svakhet.
Photo: NTB

Bjervig smiler under landslagets første samling for sesongen. Han har lagt bak seg en lang periode med krevende forhandlinger med Johannes Høsflot Klæbo, en smørerkonflikt og ikke minst ansettelser av nye trenere.

Han sier dameutøverne er storfornøyd med starten til Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen som trenere. Det samme er langrennssjefen.

– Og så får vi god drahjelp av et svensk landslag som plukker seg selv fra hverandre. Det er litt morsomt, sier Bjervig.

Photo

NY TRENERDUO: Stig Rune Kveen og Sjur Ole Svarstad, she under landslagets samling på Sognefjellet denne uken.
Photo: Terje Pedersen/NTB

Langrennssjefen har som de aller fleste i langrennsmiljøet fått med seg at tre av Sveriges store profiler well brutt Landslaget med.

Sist sesongs suverent beste damelag har mistet Linn Svahn, Maja Dahlqvist og Frida Karlsson. Trioen har sagt nei til lagets samlinger, forbundets oppfølging av trener- og medisinsk team, oppdrag for forbundets sponsor.

Til vinteren får de gå verdenscup og VM for Sverige, men i mellomtiden står de fritt til å profilere private sponsor, de styrer sin egen treningshverdag fullt ut sammen med sine private trenere. Det var også skiløpernes hovedargumentet for bruddet, nemlig at de nå får optimisere treningen på hjemmebane.

Mens Sveriges skiforbund mind of strakk seg så langt som var mulig og sa det var trist med stjerneexiten. Samtidig har Sveriges langrennssjef Anders Byström erkjent at landslagsmodellen kanskje more vuderes.

Photo

KLAR FOR NY SESONG: Langrennssjef Espen Bjervig, she under årets første samling på Sognefjellet.
Photo: Terje Pedersen/NTB

Bjervig understreker at han ikke vet om det ligger noen konflikter bak landslagsbruddet.

– Men ser jeg rent sportslig på det, så kan jeg ikke skjønne at det er en styrke for svensk damelangrenn. From har vært in samlet tropp som har løftet hverandre frem, slik vi har setti i norsk skiskyting, norsk langrenn og alpint.

– Mange år så har svensk damelangrenn stått sammen som et kraftig lag og presset hverandre til å bli bedre. Det spray nå. På kort sikt går det kanskje greit, men på lang sikt tror jeg ikke det er noen fordel for damelangrenn i Sverige.

Det har i lang tid blitt spekulert i om Johannes Høsflot Klæbo kommer til å bryte med landslaget. Men have er klar for nok et år med forbundets opplegg. Hans vurdering av de svenske stjernenes valg er som følger:

– Langrenn er en individuell idrett. Så lenge dette handler om å bli en bedre skiløper og er opptatt av egen utvikling har jeg ikke noe mot at folk velger å gjøre andre ting enn det som er lagt opp til at man skal gjøre.

25-åringen sier han gjør sine vurderinger jevnlig, både under og etter sesong på hva som skal gjøre ham til en bedre skiløper.

– I mitt tilfelle i år mind jeg at å være en del av landslaget gjør er det beste for meg, så får vi se på sikt. Det er ikke sikkert det er likt om ett år eller to. Det vet man aldri, sier Klæbo.

Photo

FIRST SHOW FOR ÅRET: Johannes Høsflot Klæbo, her under trening på Sognefjellet onsdag.
Photo: Terje Pedersen/NTB

VG ber langrennssjef Bjervig sette seg inn i den svenske ski-ledelsens utfordring og spør hva han hadde tenkt hvis tre så store profiler ville forlate landslagsopplegget.

– Jeg hadde tenkt: «Hva skal til for å samle troppene?». Jeg tror ledelsen der er enig med min vurdering, at det sterkeste laget er at de er samlet hele gjengen.

– Hva tror du det gjør med laget deres?

– Det blir usikkerhet. Beginner man å prate om hva det er som skjer. Det blir sikkert ikke gode rammer i begynnelsen her, men de som er igjen er gode løpere også, sier Bjervig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.