Mobil, Telenor | EU setter foten ned: Telenor og Telia må slutte å bruke mobiltjenester til musikk

Å bruke datatrafikk på mobilen er dyrt, og de siste årene har det praktisk talt vært den eneste tjenesten mobiloperatørene tar betalt: Jo mer datatrafikk du må bruke, jo mer må du betale.

Men samtidig som datatrafikk er blitt det eneste som betyr noe i mobilregningen, har det dukket opp løsninger fra mobiloperatører der enkelte tjenester ikke «har» datahastighetsparameteren.

Musikkstrømming kan forhindres

Både Telia og Telenor tilbyr det som kalles «Music Freedom», der musikkdelen av enkelte strømmetjenester som Spotify og Tidal kan brukes uten å bruke opp datakvoten. På fagspråket kalles dette nullvurdering.

Dette er inkludert i enkelte abonnementer og tilleggstjeneste for andre abonnementer.

Men nå har EU-domstolen slått fast at de ikke lenger er tillatt:

De har uttalt at tjenestene som tilbys blant annet av telekomgiganten Vodafone, bryter med EUs regler om nettnøytralitet. Konkret har de erklært at de såkalte «nullevalueringstjenestene» generelt er forbudt.

Det sentrale med nettnøytralitet er at alle tjenester skal behandles likt av nettleverandører av konkurransemessige årsaker. Gjennom sin tjeneste tilbyr Telenor gratis datatrafikk til Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, Beat, Audiomac og SoundCloud, men ikke Amazon Music eller hi-fi-favoritten Quboz.

I Telia er heller ikke SoundCloud inkludert. Som følge av dette behandles ikke tjenestene likt, noe som kan påvirke konkurransen.

Både Telenor og Telia sier at de som står utenfor kunne vært med om de ønsket det helt gratis, og at de ikke er ekskludert. I andre land har det imidlertid vært eksklusive avtaler.

Tjenesten innebærer også at kun deler av innholdet i tjenestene er unntatt fra datatrafikk. Telia opplyser følgende: “Hvis du bruker disse appene til andre ting, som podcaster, videoer, bilder eller tekst, vil dette bli trukket fra dataene dine.”

Dette betyr for eksempel at du kan høre på favorittmusikken din gratis gjennom Spotify, men du må betale for å høre på favorittpodcasten din gjennom samme applikasjon.

Nkom setter sin fot i Norge

På grunnlag av dommen fra De europeiske fellesskaps domstol har den EU-organet BEREC oppdaterte veiledningene for nettnøytralitet, og har direkte innvirkning på Norge:

– Nkom har vurdert nullvurderingstjenesten «Music Freedom» basert på rettsuttalelser og gjennomgang av BERECs retningslinjer. Vår konklusjon er at «Music Freedom» omfattes av EU-domstolens prinsipielle vurderinger og reviderte retningslinjer og derfor bør fases ut fra det norske markedet, skriver Nkom i en melding.

– Derfor vil Nkom anmode Telenor og Telia om å fullføre kommersialiseringen av tjenesten innen utgangen av august 2022 og å si opp de berørte sluttbrukeravtalene innen utgangen av året.

Nkom var tidligere Post- og teletilsynet og har tilsynsmyndighet over mobilmarkedet.

kaste tjenestene

Telenors kommunikasjonssjef Anders Krokan er skuffet over avgjørelsen, men sier selskapet vil forholde seg til endringen:

– Vi introduserte Telenor Music Freedom i 2017 og tilbudet har blitt veldig godt mottatt av våre kunder. Fordi vi har åpnet for deltakelse av alle abonnementstjenester for musikkstrømming, mener vi at dette ikke har vært i konflikt med prinsippet om nettnøytralitet. Music Freedom er et musikktilbud designet rundt prinsippet om nettnøytralitet, noe Nkom har støttet oss med, sier Krokan til Nettavisen.

De endrede EU-reglene har endret dette:

– Når vi nå får pålegg fra Nkom om å endre praksis, vil vi selvfølgelig rette oss etter det. Vi stopper markedsføringen, og nå forbereder vi oss på å gi kundene beskjed om at vi fra og med neste år ikke lenger kan streame nullsumsmusikk, sier Krokan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.