Nå ser det lysere ut

– Jeg bestilte bilen min samme dag den ble åpnet for å kunne gjøre det – altså tidlig i juni i fjor. Jeg hadde håpet å få bilen levert før jul. Men det var ikke tilfelle. Det siste jeg hørte er at den skal leveres i løpet av juni. Det er da mer enn ett år etter at jeg bestilte. Man kan trygt si at jeg er for moden til å skaffe meg bil nå, sier Arve Brekkhus.

Han er en av kundene som har ventet på sin BMW i4 M50 xDrive lenge.

Vi vet at det finnes tusenvis av bestillinger i Norge. Så langt er det kun levert 650 biler.

Men det begynner å løsne litt. Bare i mai ble det registrert 323 biler.

Hodepine

Mangelen på brikker – eller halvledere – har vært en hodepine for hele bilindustrien det siste året. Men nå ser det lysere ut på dette området. Produksjonen hos BMW er normalisert.

BMW Norge har fortsatt en stor ordrebank for både BMW i4 og BMW iX. Men de månedlige produksjonskvotene, for eksempel for BMW i4, er nå ofte høyere i volum enn tidligere.

– Det er lys i tunnelen angående problemet med halvledere, men det er også en «dårlig trøst» for de kundene som allerede har ventet lenge. Det vil fortsatt ta tid før vi går tilbake til en kortere leveringstid og full tilgjengelighet på alt utstyr for alle modeller. Vi vet godt at vi tester tålmodigheten til mange, sier kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby i BMW Norge.

Ut fra dagens situasjon anslår han at leveringen av i4, for de som bestiller nå, vil være andre kvartal 2023. Dette gjelder både M50 xDrive og 40 eDrive.

Sistnevnte er grunnmodellen, med bakhjulsdrift, rekkevidde på opptil 590 kilometer og med en startpris på 512.620 kroner. M50 xDrive koster fra 602 620 kroner.

Norsk elbilfavoritt testes her – få viktige nyheter

Dette blir et vanlig syn på norske veier i året som kommer. Men ikke så raskt som norske kunder ønsker.

Dette blir et vanlig syn på norske veier i året som kommer. Men ikke så raskt som norske kunder ønsker.

– Lys i tunnelen

Det er ikke bare halvlederproblemet som påvirker den lange ledetiden som mange nå opplever. Både innen produksjon og logistikk (frakt) av en rekke underleverandørkomponenter er dominoeffekten av pandemien fortsatt avgjørende. Først nylig har for eksempel Shanghai, som er et av verdens knutepunkter, begynt å lette restriksjonene etter to måneder med ytterligere nedstengninger. Det sprer seg globalt.

Videre er krigen i Ukraina en tragisk faktor som påvirker mange nivåer.

– Jeg har full forståelse for at krig og uro i Europa byr på store utfordringer, men jeg skulle ønske levering var litt mer forutsigbar i forhold til bestillingstid, sier Brekkhus.

Her var vårt første møte med i4 – og iX

kan leveres i år

Tre av de elektriske modellene fra BMW og Mini vil trolig bli levert i år, hvis du bestiller nå. Det er Mini Cooper SE, BMW iX3 og den nye BMW i7 xDrive60.

Sistnevnte er BMWs første virkelig luksuriøse elbil, nemlig den elektriske versjonen av executive-bilen og flaggskipet 7-serien.

Den planlagte lanseringen er allerede i november. Bestillinger er åpnet, med en startpris på kr 1.169.000,- eks mva.

i7 xDrive 60 har 544 hestekrefter og et maksimalt dreiemoment på 745 Nm. Sprinten fra 0-100 km/t er eliminert på 4,7 sekunder og toppfarten nås på 240 km/t.

Med et forbruk mellom 18,4 kWh til 19,6 kWh, avhengig av spesifikasjoner og utstyr, tilbyr den en rekkevidde på 590 – 625 kilometer (WLTP).

Du kan se vintertesten av BMW i4 M50 xDrive her

Slik ser BMWs nye kompakte elektriske SUV ut. iX1 kommer neste år. Foto: Fabian Kirchbauer

Slik ser BMWs nye kompakte elektriske SUV ut. iX1 kommer neste år. Foto: Fabian Kirchbauer

Populære SUV-er

En mer relevant bil for de fleste er den nylig introduserte elektriske SUV-en iX1. Den har xDrive firehjulsdrift og totalt 313 hestekrefter. Akselerasjon fra stillestående til 100 km/t elimineres på 5,7 sekunder.

Det samlede elektriske forbruket er etablert fra 17,3 til 18,4 kWh, mens autonomien er fra 413 til 438 km i WLTP-syklusen, avhengig av utstyret til bilen.

Startprisen er 479.000 kroner og det forventes en meget stor økning. Produksjonen er planlagt å starte i november med levering fortrinnsvis fra 2023.

Leveringstid elbiler BMW / Mini

Ved bestilling nå, her er, med forbehold, estimert leveringskvartal for BMW Norge-modeller:

 • MINI Cooper SE: Q3/22
 • BMW iX3: Q3/22
 • BMW iX xDrive40: Q3/22
 • BMW iX xDrive50: Q1/23
 • BMW iX M60: Q1/23
 • BMW i4 eDrive40: Q2/23
 • BMW i4 M50: Q2/23
 • BMW i7 xDrive60: Q4/22
 • BMW iX1: Q1/23 (Produksjonen starter i november 2022).

Video: Se vår test av BMW i4 M50 xDrive her:

Få et unikt innblikk i fremtiden til BMW

Leave a Reply

Your email address will not be published.