Nedgangen øker på Wall Street etter tirsdagens rally – Nasdaq faller tre prosent

Den positive starten på handelsuken på Wall Street fortsatte tirsdag, ettersom alle store indekser steg kraftig fra starten, et rally som fortsatte til tirsdag kveld.

Nasdaq endte dagen opp nesten 3 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen og Dow Jones Industrial Average steg henholdsvis 2 prosent og 1,3 prosent.

I førhandelen onsdag pekte imidlertid pilene ned. Fallet var også resultatet, og slik ser det ut noen timer i trading:

  • S&P 500 er ned rundt 2,6 prosent.
  • Nasdaq Technology Index er ned tre prosent.
  • Dow Jones Heavy Industrial er ned 2,2 prosent.

Nasdaq er nå ned over 25 prosent fra toppen i november i fjor og befinner seg derfor i et såkalt «bjørnemarked». Dette betyr et fall på mer enn 20 prosent fra en nylig topp. Både S&P 500 og Dow Jones er ned mer enn 10 prosent fra topper nådd sent i fjor, og begge er i en korreksjon, et begrep definert av et fall på mer enn 10 prosent fra en nylig topp.

For andre dag på rad vil nok en kommersiell kjede bli slått på børsen. Etter at Walmart la ut kvartalstallene tirsdag, stupte aksjen over 11 prosent, noe som gjør det til det største fallet på en enkelt handelsdag siden 1987, ifølge CNBC.

Onsdag er butikkjeden Target ned over 20 prosent fra start etter å ha lagt ut skuffende tall for første kvartal. I likhet med Walmart har kjeden følt presset av inflasjon og økende kostnader.

Tror ikke på den amerikanske resesjonen

Denne uken møtes G7-landenes finansministre i Tyskland, og før toppmøtet advarte USAs finansminister om faren for lavere vekst på møtet med høy inflasjon.

Han tror imidlertid ikke at USA vil havne i en resesjon.

– Vi gjør det vi kan for å hindre ytterligere prisøkninger i energiprisene, men vi skal også sørge for at Europa kan avvenne seg fra sin avhengighet av russisk olje og gass. Men dette er ikke faktorer som kommer til å forsvinne med det første, sa Yellen ifølge Washington Post.

Finansministeren mener at amerikansk økonomi kommer godt ut av koronapandemien og er derfor mer bekymret for lavkonjunkturen i Europa enn i USA.Dette er fordi Europa er mer avhengig av russisk energi enn USA.

– Men dette er en tid da det er mye risiko knyttet til både inflasjon og potensielle vekstdrag, sa Yellen.

Inflasjonens spøkelse

Det amerikanske aksjemarkedet har dermed fått et solid tilbakeslag etter toppene markert av markedene mot slutten av fjorårets verste kroningstenger. Bakteppet har vært geopolitisk uro, forsyningskjedeforstyrrelser og ikke minst skyhøy inflasjon.

I USA har inflasjonen de siste månedene vært på nivåer som ikke har vært sett på flere tiår, ettersom Federal Reserve og sittende Jerome Powell nesten daglig jobber for å roe ned de vaklende markedene under deres kontroll.

Onsdag kveld dukket Powell opp på Wall Street Journals «Future of Everyting»-festival og var i et halvtimes videointervju fortsatt klar over at sentralbanken er klar til å gjøre det den kan for å slå inflasjonen.

“Hvis det betyr å heve renten over et nøytralt nivå, så vil vi ikke nøle,” sa Powell.

Med nøytralt rentenivå menes et rentenivå som verken gir vekst eller gir drag på økonomien.

Han var klar på at sentralbanken må være mer offensiv i politikken dersom inflasjonen ikke går ned.

– Den amerikanske økonomien er sterk nå, arbeidsmarkedet er ekstremt sterkt. Økonomien er posisjonert til å håndtere strammere pengepolitikk. Men det vil være noe smerte involvert i å gjenopprette prisstabilitet, sa han.

Større sannsynlighet for resesjon

I andre deler av verden er land også preget av skyhøy inflasjon. Tall kom ut fra Storbritannia onsdag morgen som viser inflasjonen på ni prosent i april, det høyeste nivået på mer enn 40 år, ifølge økonomiske tider.

– Miljøet i aksjemarkedene er veldig skjørt. Hvis det for eksempel er tegn til negativ inflasjon, kan det påvirke utviklingen i aksjemarkedet. Vi har sett at stemningen blant mange investorer har blitt veldig bearish. Mange private investorer har begynt å selge aksjefond, og store hedgefond har redusert eksponeringen mot aksjer betydelig, sa Christian Lie i Formuesforvaltning til DN onsdag morgen.

– Samtidig ser det ut til at markedene diskonterer at det er høyere sannsynlighet for resesjon enn stagflasjon, sier han.

Stagflasjon gjør at veksten svekkes samtidig som inflasjonen holder seg høy og øker renten.

– Blant annet har de lange rentene gått noe ned. Dette tyder på at markedene begynner å prise inn at rentene ikke trenger å heves så mye som vi kanskje hadde sett for oss for noen uker siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.