Nervøse investorer venter på nyheter fra Europa og USA

Nedleggelsen av kinesiske byer siden i vinter har skapt store utfordringer for internasjonale leverandørkjeder. Viktige regioner i Kina åpner nå igjen. Det er optimisme, nervøsitet og usikkerhet i hele den asiatiske regionen.

ING skriver i morgenrapporten at de siste to ukene har vært preget av små bevegelser og lav handel på amerikanske børser.Også i Asia er det avventende stemning torsdag morgen. Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen er helt flat.

“Markedene venter på potensielle katalysatorer. Det kan være møtet i Den europeiske sentralbanken eller USAs inflasjonstall på fredag, skriver analysesjefen for finansenheten i Asia, Robert Carnell.

Inflasjonsfrykt sendte sentrale amerikanske indekser ned onsdag. Spørsmålet er om inflasjonen i USA har nådd toppen.

Utsatt kinesisk etterspørsel

Foreløpig økonomisk statistikk for mai måned viser at det fortsatt er høy aktivitet i Asia. Kinesisk eksport økte med 16,9 % i mai, sammenlignet med bare 3,9 % i april. Importen steg 4,1 prosent fra en flat utvikling i april.

– Trenden med 10 til 20 prosent eksportvekst bør kunne fortsette, skriver ING i en ny rapport etter at handelstallene kom inn torsdag morgen lokal tid.

Taiwansk eksport steg for 23. måned på rad, til tross for nedstengninger i Kina, Ukraina-krigen og høy inflasjon i store eksportmarkeder.

Eksporten økte med 12,5 % i mai sammenlignet med samme måned i fjor. En samlet eksport på 42,1 milliarder dollar er den nest høyeste som er registrert på en måned. Veksten var litt svakere enn i april, på grunn av nedstengninger i Kina og flat etterspørselsvekst.

– Kravet fra Kina har ikke forsvunnet, det har bare blitt utsatt. Nå åpner Kina igjen og vil støtte eksport i juni, sa Beatrice Tsai, direktør for finansdepartementets statistikkavdeling, på en pressekonferanse onsdag.

for komplett maskin

Taiwan Semiconductor Manufacturing, verdens største kontraktsprodusent av elektroniske komponenter, er i ferd med å bygge nye, toppmoderne fabrikker i USA, Europa og Kina. Eksisterende fabrikker kjører for full kapasitet.

Ledelsen sa under onsdagens generalforsamling at de forventer en inntektsvekst på 30 prosent i år og et salg på rundt 18 milliarder dollar i inneværende kvartal. De siste månedenes usikkerhet har fått aksjekursen til å falle 14 prosent.

– Dagens inflasjon har ikke direkte innvirkning på halvlederindustrien. Nedgangen i etterspørselen skyldes hovedsakelig forbrukerprodukter som smarttelefoner og personlige datamaskiner. Etterspørselen etter elbiler er veldig sterk og overgår vår forsyningskapasitet. Vår utnyttelsesgrad er full resten av året, sa styreleder Mark Liu.

robust økonomi

Vietnam har forsøkt å påta seg en utfordrende rolle mot Kina, og denne strategien begynner å gi resultater. Den økonomiske veksten i 2022 forventes å være rundt syv prosent.

«Til tross for fremveksten av nye risikoer, har Vietnams økonomi vist seg motstandsdyktig så langt i 2022. Økonomisk aktivitet har steget i åtte strake måneder gjennom mai», skrev Khoon Goh, leder for Asia-forskning ved finansinstitusjonen ANZ, i en ny rapport.

ANZ bemerker at det er betydelig usikkerhet i andre halvdel av året på grunn av høy inflasjon i nøkkelmarkeder og fremvoksende inflasjon i hjemmemarkedet. Dette er en situasjon som andre land opplever.

I Thailand akselererte inflasjonen fra 4,7 prosent i april til 7,1 prosent i mai, den høyeste inflasjonsraten på 13 år. Inntil nylig ble det ansett som umulig at det ville komme en renteøkning frem til slutten av 2023. Nå tror ANZ at det vil skje allerede i august.

Central Bank of India begynte å heve renten i mai med 0,4 prosentpoeng. Under onsdagens rentemøte steg den ytterligere 0,5 prosentpoeng til 4,9 prosent.

– Mer innstramming er sannsynlig i de kommende månedene, skriver senior India-økonom Shilan Shah fra Capital Economics i en rapport.

Den bemerker at den indiske sentralbanken har hevet sine inflasjonsforventninger for 2022 til 6,7 prosent for det forskjellige budsjettåret, som slutter i mars 2023.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.