Norges Bank setter opp renten med 0,5 prosentpoeng – E24

Det er 20 år siden sist Norges Bank satte opp renten med samme beløp. Samtidig advarer sentralbanksjef Ida Wolden Bach om at rentene sannsynligvis vil stige ytterligere i august.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Publisert:

Saken oppdateres…

Styringsrenten er nå på 1,25 prosent, etter at Norges Bank satt opp renten med 0,5 prosentpoeng torsdag.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikolandskapet, vil styringsrenten mest sannsynlig heves ytterligere til 1,5 % i august, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Dette er den fjerde renteøkningen siden Norges Bank begynte å heve styringsrenten fra null i september i fjor.

Anslaget for styringsrenten er høyere enn i forrige pengepolitiske rapport og betyr at renten vil stige til rundt tre prosent til sommeren neste år. Forrige estimerte rentetopp var 2,5 prosent.

også lese

Norges Bank varsler tre prosents renter etter neste sommer

– Ikke veldig overraskende

Det varslet sentralbanksjef Ida Wolden Bach på forrige rentemøte i juni at rentene steg på dagens møte.

På forhånd har det vært bred enighet blant økonomer om at Norges Bank ville sette opp renten, men de har vært uenige om hvor mye. Noen forventet en «normal» renteøkning på 0,25 prosentpoeng, mens andre mente sentralbanken ville jobbe hardere med en dobbel renteøkning på 0,5 prosentpoeng.

Noen har til og med argumenterte for at Norges Bank burde følge den amerikanske sentralbanken.og øke renten med 0,75 prosentpoeng.

– Ikke veldig overraskende, men dette var ikke fullt ut priset på noen måte, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24 at det var en dobling.

Han beskriver avgjørelsen som «mer aggressiv enn vi trodde».

også lese

Krona styrker seg etter en rentebeslutning

Høyere prisvekst

Det er den kraftige prisøkningen som ligger bak, men også de tidligere renteøkningene.

I Norge og resten av verden har prisene skutt i været på grunn av koronaviruspandemien og krigen i Ukraina. Drivstoff, strøm og mat er blant varene som har blitt dyrere.

Inflasjonen her i landet steg til 5,7 prosent i mai, sammenlignet med samme periode i fjor. Dette den sterkeste prisøkningen siden 1988. Samtidig steg kjerneinflasjonen, som ikke tar høyde for endringer i strøm og avgifter, til 3,4 prosent.

Utsiktene til langvarig høy inflasjon tilsier en raskere renteoppgang enn tidligere anslått. En raskere renteoppgang nå vil redusere risikoen for at inflasjonen forblir høy og ytterligere innstramminger i pengepolitikken vil være nødvendig senere, sier Wolden Bache.

også lese

Derfor bør rentene stige

I pressemeldingen skriver Norges Bank at «med stigende lønninger og høyere priser på produktene vi importerer, er det utsikter til at inflasjonen vil holde seg over målet en stund til».

Norges Bank har, som mange andre sentralbanker, et mål om å holde inflasjonen stabil på rundt to prosent.

Utvalget som fastsetter renten mener at det er nødvendig med en tydelig høyere rente for å stabilisere inflasjonen rundt målet, og at et stramt arbeidsmarked betyr at sysselsettingen trolig vil holde seg høy selv om rentene stiger i fremtiden.

En renteøkning gjør det dyrere å låne penger og påvirker blant annet hvor mye du betaler på boliglån. Derfor burde høyere renter i teorien bety at folk har mindre penger å bruke på andre ting, og i sin tur bør lavere etterspørsel dempe inflasjonen.

Fortsett å lese E24 +

Lånet er mye dyrere: Henriette (26) er forberedt på vanskeligere tider

Renteoppgang ulike steder

Norges Bank er ikke den eneste sentralbanken i verden som hever renten som følge av løpende inflasjon.

I USA hevet Federal Reserve renten med 0,75 prosentpoeng forrige uke. Det var det den første tredoble renteøkningen i USA siden 1994. Renteområdet i USA er nå 1,5 til 1,75 prosent.

Den europeiske sentralbanken (ECB) har ennå ikke hevet renten, men kunngjorde tidligere denne måneden det den første renteøkningen på 11 år kommer i juli.

Storbritannia er på sin side på rett vei med renteøkninger, og har satt opp renten for femte gang på rad til 1,25 prosent forrige uke.

I vårt naboland Sverige overrasket Riksbanken med å sette opp renten til 0,25 prosent i slutten av april. Den svenske sentralbanken kommer med en ny rentebeslutning om en uke.

Dagen før Norges Bank-vedtaket ankom også den tsjekkiske og islandske sentralbanken. med nye hopp i renten. De hevet renten med henholdsvis 1,25 og 1 prosentpoeng.

også lese

Sjeføkonomtvist: – Jeg ber på kne, vær litt forsiktig nå

Fortsett å lese E24 +

Økningen i rentene er ikke så ille som det ser ut til (+)

Leave a Reply

Your email address will not be published.