Norsk videostartup er kjøpt av et Silicon Valley-selskap: – Det var kjærlighet ved første blikk

Silicon Valley-startup Daily kjøper den norske videoplattformen Confrere, som siden oppstarten i 2017 har levert sikre individuelle samtaler rettet mot fastleger spesielt i Norge.

Kommer i en bedriftsmelding tirsdag morgen. Likvideringen skjer i aksjer i det fusjonerte selskapet, med alle eksisterende proprietære medbrødre fortsetter.

Beløpet er hemmelig, men det er i hvert fall ikke mindre enn de 150 millioner kronene virksomheten ble verdsatt til for to år siden, ifølge Confrere-gründer og toppsjef Svein Willassen.

Likevel er det klart for ham at det ikke er på grunn av frontlinjeeffekten at Daily legger penger på bordet.

– Daily har ikke kjøpt vår virksomhet, men vår kunnskap om videoteknologi, sier han.

I tillegg til Willassen og medgründerne Ida Aalen og Dag-Inge Aas, inkluderer aksjonærlisten profesjonelle investorer som Snö, Founders Fund og Point Nine Capital.

Rakettveksten roet seg

I likhet med andre videoteknologiselskaper, fikk Confrere en enorm medvind da koronaviruspandemien slo til for fullt for to år siden, noe som gjorde det vanskelig for folk å komme sammen fysisk.

Vurderte å kaste inn håndkleet, opplevde selskapet plutselig en 60-dobling av trafikken og kunne skaffe ti millioner friske kroner på et gunstig tidspunkt.

Men etter hvert som pandemien har tatt tak, har også antall brukere gått ned.

Selskapets driftsinntekter økte med suksess fra 16 millioner kroner i 2020 til 17 millioner kroner i 2021, men den månedlige omsetningen falt litt fra det første koronaåret.

– Trafikkmengden har gått mer ned enn faktureringen, så vi kunne fortsatt drive som et selvstendig selskap. Men mer må utvikles. Så det var naturlig å se på hvordan man tar markedsandeler i andre land, men der førte pandemien til at lignende lokale aktører hopet seg opp, sier Willassen.


Stiftende medbrødre Dag-Inge Aas (t.v.), Ida Aalen (midten) og Svein Willasen (til høyre) fortsetter i det sammenslåtte selskapet.

Stiftende medbrødre Dag-Inge Aas (t.v.), Ida Aalen (midten) og Svein Willasen (til høyre) fortsetter i det sammenslåtte selskapet. (Foto: Gunnar Lier)

– Kjærlighet ved første blikk

Medgründer og produktsjef Ida Aalen mener avtalen med det amerikanske selskapet er en anerkjennelse av et “virkelig sterkt produkt og team” og er stolt av det de har bygget.

– Jeg synes ikke dette er trist, men flott. Noen ganger må du si: vet du hva, det riktige å gjøre er å selge, ikke dagdrømme. Noen ganger er det en fordel å være litt edru, sier han og legger til:

– I fjor sommer ble det klart at vi måtte slå oss sammen med noen andre. Det at vi skjønte lenge før vi gikk tom for penger gjorde at vi kunne tenke veldig strategisk på det, og vi hadde mange samtaler i fjor høst.

Konklusjonen var at det ville være naturlig med en rekke oppkjøp og fusjoner i bransjen, hvor de største aktørene ville ha det beste utgangspunktet. Det var avgjørende å finne en partner som kunne se og anerkjenne kvaliteten på det Confrere hadde bygget de siste årene, ifølge selskapet.

– Vi møtte Daily i slutten av november og det var kjærlighet ved første blikk. Vi fikk et veldig godt inntrykk av dem fra første møte. Vi har snakket med en del aktører, men disse passet helt klart best til videre utvikling, hvordan de driver selskapet sitt og med tanke på verdivurdering, sier Willassen.

Fra 20 til 60 ansatte

Daily har fulgt Confrere siden 2018 og jobber med samme kjerneteknologi, som teknisk underleverandør for videotjenester til kunder over hele verden. Selskapet har blant annet takvestgiganten Tiger Global på eiersiden.

– De ønsker å vokse i helsemarkedet i Europa, noe vi er gode på, så det var veldig lett å bli enige. Alle parter er fornøyd med avtalen, sier Aalen.

Der Confrere har vært et sluttbrukerprodukt i helsesektoren, vil det nå være mulig å legge det inn i journalsystemet ved hjelp av Dailys produkt. Willassen tror spesielt det norske selskapet vil kunne bidra mye i produksjonen av brukergrensesnittet.

Det norske kjerneproduktet vil forbli som det er nå, med en sterk brukerbase som vil fortsette å bruke det.

Confrere har 20 ansatte, inkludert gründerne, som har tenkt å fortsette i det sammenslåtte selskapet. Til sammenligning har Daily rundt 40 personer.

Ingen av selskapene har hatt faste kontorer og derfor vil det ikke bli nye utfordringer med «fjernarbeid» og ansatte i mange land, mener Aalen.

– Folk synes det høres rart ut at det fungerer, men vi har uansett bygget en veldig sterk bedriftskultur. Vi har klart å gjøre aktive tiltak som gir alternativer til fysiske samlingspunkter, som kaffemaskinen og pilsneren på fredager, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.