Technology

Norwegian Block Exchange vil kutte kostnadene med 40 prosent: – Gjør det tryggere å holde krypto på børsen, sier Robert Næss i Nordea

Written by admin

Kryptobørs Norwegian Block Exchange meldte i en aksjemelding onsdag at selskapet planlegger å kutte kostnadene med 40 prosent. Bakgrunnen er de store endringene i kryptovalutamarkedet, hevder selskapet.

Bitcoin, den ledende kryptovalutaen, har stupt nærmere 70 prosent. For andre kryptovalutaer er fallet enda verre.

Ifølge Norsk Blokkbørs skal kostnadskuttene gjennomføres blant annet gjennom permitteringer og permitteringer.

– Denne reduksjonen rammer nå også ansatte i større grad. Reduksjonen vil skje gjennom permitteringer av egne ansatte i Norge, permitteringer i Latvia, samt reduksjon i bruk av kontraktsutviklere», skriver selskapet i meldingen.

I tillegg må ledelsen gjøre «betydelige» kutt i egen lønn. Selskapets administrerende direktør er Stig Kjos-Mathisen, svigersønnen til Norwegian-gründer og investor Bjørn Kjos. Kjos er også største eier av selskapet.

– Tror på krypto

Fra og med 2021 hadde Kjos-Mathisen en årslønn på litt over én million kroner.

– Vi er ikke i tvil om at kryptovaluta vil spille en viktig rolle i fremtidens finansnæring og i dagliglivet. Samtidig er det nødvendig å tilpasse virksomheten vår til de dramatiske endringene vi vil oppleve nå. Det betyr reduserte kostnader, og for en kunnskapsbedrift som vår betyr det dessverre at også våre egne ansatte rammes, sier Kjos-Mathisen i meldingen.

Da handelsdagen sluttet, hadde aksjen falt. Etter kunngjøringen faller aksjen over 13 prosent og selskapet har en markedsverdi på 204 millioner kroner.

Naess: – Tryggere

Godheten til NBX har vært et omstridt spørsmål blant Kjos-Mathisen og Nordea Funds investeringsdirektør Robert Næss.

I lys av internasjonale kryptovalutaer og NBXs store underskudd, la Næss til Finansavisen at kundenes kryptoaktiva kan være usikre dersom noe uforutsett skjedde.

Nordea-top mener onsdagens strømbruddsnyhet er positiv for kundene. De holdt krypto for drøyt 50 millioner kroner med NBX ved inngangen til året, ifølge selskapets årsrapport.

– Dette gjør det tryggere å holde kryptovalutaer på børsen. Min bekymring var hans “forbruksrate” i fjor. Et selskap som hadde 80 millioner dollar i kapital ved utgangen av året, men kapitaliserte 64 millioner dollar i utviklingskostnader, bør helst ikke tape så mye. Når de kutter kostnadene så drastisk og kanskje trenger å skaffe mer penger, er det et skritt i riktig retning for kundenes sikkerhet.


Nordea Funds Chief Investment Officer Robert Næss ved en tidligere anledning.

Nordea Funds Chief Investment Officer Robert Næss ved en tidligere anledning. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Alle som kjøper kryptovaluta kan lagre den på sine egne kontoer på blokkjeden, hvor personen med passordet har full kontroll. Kjøper du derimot gjennom en børs uten å flytte midlene, har du ingen kontroll ved konkurs eller lignende situasjon, sier Næss.

Han tror ikke NBX-kunder har grublet over forskjellen.

– Jeg synes det virker som de eier valutaen og da må de kjøpe den for lave gebyrer, sier han.

NBX-sjef Stig Kjos-Mathisen nektet å kommentere Næss’ forslag. Han har sagt følgende ved en tidligere anledning:

– Jeg er ikke sur, jeg bare ga opp. Implisitt sier Robert Næss at vi er kriminelle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

About the author

admin

Leave a Comment