Technology

Nytt flashminne vil snart gi mye raskere SSD-er

Written by admin

Mange moderne SSD-er og andre flashminnebaserte lagringsenheter er basert på 3D NAND, det vil si brikker der cellene ikke bare er i ett lag, men er stablet oppå hverandre som gulvene i en skyskraper.

Til nå har 3D NAND-produkter på markedet hatt opptil 176 lag, men denne uken kunngjorde Micron at selskapet ikke bare har utviklet eller startet produksjon, men nå kan tilby kundene 3D NAND-brikker med opptil 232 lag med TLC (triple-level cell) celler.

Fordelene med er verdt en nærmere titt, men kan kort oppsummeres som høyere ytelse, høyere lagringstetthet og bedre strømeffektivitet.

For mye raskere

I mange sammenhenger er prestasjon det viktigste. Micron hevder at de nye brikkene har den høyeste NAND I/O-hastigheten i bransjen på 2,4 gigabyte per sekund, som skal være 50 prosent raskere enn det raskeste grensesnittet Micron tilbyr med 176 noder.

Samtidig loves det opptil to ganger skrivebåndbredden og mer enn 75 prosent mer lesebåndbredde per flashminnebrikke enn det som nå er forrige generasjon.


Microns nye NAND-baserte flash-minnebrikke har 232 lag pluss kontrolllogikken i bunnen.
Microns nye NAND-baserte flash-minnebrikke har 232 lag pluss kontrolllogikken i bunnen. Illustrasjon: Micron

Dette ble blant annet oppnådd fordi brikkene var de første som ble delt inn i opptil seks separate lag, som kan leses uavhengig. Ifølge Micron bidrar denne strukturen også til færre kollisjoner mellom lese- og skrivekommandoer.

De nye brikkene vil være de første som støtter NV-LPDDR4-datagrensesnittet med lav effekt, som er en del av den ganske nye ONFI 5.0-spesifikasjonen (Åpne NAND flash-grensesnitt). Ifølge Micron skal dette bidra til å redusere energien som brukes til å overføre hver databit med mer enn 30 prosent sammenlignet med tidligere I/O-grensesnitt.

Lagringstettheten på de nye brikkene er 14,6 gigabit per kvadratmillimeter. Ifølge Micron gir dette en arealtetthet som er minst 35 prosent høyere enn konkurrerende produkter på markedet i dag. Brikken er pakket for å kreve et område på 11,5 x 13,5 millimeter. Dette er 28 prosent mindre areal enn Microns minste TLC NAND-brikker til dags dato.

Ifølge Micron kan hver brikke inneholde opptil 1 terabit med data.

Kommer snart til SSD

Micron har som nevnt allerede startet leveranser av disse brikkene til ulike kunder. Dette inkluderer også Crucial, som er Microns eget merke for SSD-er for forbrukermarkedet. Block and Files-nettstedet anslår at de raskeste Crucial SSD-ene vil kunne tilby lesehastigheter på opptil 11,68 gigabyte per sekund og skrivehastigheter på opptil 10 gigabyte per sekund, når de er basert på de nye 232-lags NAND-brikkene. Det er nesten det dobbelte av hastigheten til dagens P5 Plus SSD.


Crucial P5 Plus SSD basert på M.2.
Crucial P5 Plus SSD. Foto: Avgjørende

I følge registeret Microns nye brikker kan også være gode nyheter for deler av bedriftsmarkedet, spesielt når de brukes i systemer som krever tilgang til data med minimal forsinkelse, for eksempel store databaser.

“Billigere, mer kostnadseffektiv flash hjelper alle applikasjoner, men det gjør det absolutt mulig for database- og analysemiljøer å ha et større lag med kraftig, høyytelses flashlagring,” sa Joe Unsworth, analytiker hos Gartner, til Reuters. The Register.

Nettsiden reiser også et element av usikkerhet. TLC-baserte flashminneceller slites ut raskere enn dyrere, mindre kompakte celler som SLC og MLC, som lagrer færre biter per celle.


Jo flere biter NAND-flashminne lagrer per celle, jo færre ganger kan cellene overskrives før de slites ut.  P/E står for Program-Erase.
Jo flere biter NAND-flashminne lagrer per celle, jo færre ganger kan cellene overskrives før de slites ut. P/E står for Program-Erase. Illustrasjon: Kingston

Micron har så langt ikke gitt noen informasjon om levetiden til de nye TLC NAND-brikkene.


About the author

admin

Leave a Comment