Technology

Offshorerederiet Dof klar med redningsavtale etter tre års forhandlinger: deltakelsen stuper

Written by admin

Forsyningsselskapet Dof, som har en samlet gjeld på 18,7 milliarder kroner, har i mer enn tre år jobbet med å finne en langsiktig refinansieringsløsning med banker, aksjonærer og obligasjonseiere. Konsernet har slitt de siste årene, etter at oljepriskollapsen i 2014 førte til en kraftig nedgang i hele oljeserviceindustrien, som bare ble forsterket av koronapandemien.

Onsdag melder Dof at rederiet kom til enighet med en viktig del av kreditorene og andre interessegrupper. I hovedsak innebærer avtalen:

  • 5,7 milliarder kroner av gjeld konverteres til egenkapital.
  • Vilkårene på de resterende 13 milliarder kroner er modifisert for å gi likviditet til driften, med forfall i henholdsvis 2026 og 2027, for den nye bankgjelden og de nye obligasjonene.
  • Dagens aksjonærer vil beholde 4 prosent av selskapet, mens obligasjonseiere i datterselskapet Dof Subsea vil eie i overkant av 53 prosent og øvrige kreditorer i underkant av 43 prosent.

Aksjekursen stupte ved børsåpningen onsdag og falt på det meste over 51 prosent. Like før ti er aksjen ned 40 prosent.

Finansdirektør i Dof Hidle Drønen har god tro på at planen blir gjennomført.

– Vi er optimistiske på at dette vil gå videre, sier han til DN.


Dof finansdirektør Hilde Drønen (til høyre).  Her sammen med administrerende direktør Mons Aase i 2015.

Dof finansdirektør Hilde Drønen (til høyre). Her sammen med administrerende direktør Mons Aase i 2015. (Foto: Brian Cliff Olguin)

Planen har formell støtte fra de fleste av selskapets interessenter, heter det i børsmeldingen. Det inkluderer alle kreditorene i selskapets bankfasiliteter, samt en gruppe obligasjonseiere som er fordelt på de tre obligasjonslånene og kontrollerer om lag 40 prosent av dem i gjennomsnitt.

For å bli godkjent må planen oppnå 67 prosent flertall i hvert av lånene, men Drønen bemerker at selskapet så langt har fått mer enn 90 prosent støtte fra obligasjonseierne når det har bedt dem om å utsette forfall og lånebetalinger, renter mens gjeld forhandlinger pågikk.

Det vanner mye ut

Omstruktureringen skal også godkjennes av selskapets aksjonærer på en ekstraordinær generalforsamling. Selv om Dofs største aksjonær, Møgster-familien, i stor grad utvannes, har Møgster Offshore hoppet på banen. Selskapet eier i underkant av 32 prosent av Dofs aksjer.

Når det gjelder de øvrige aksjonærene, er situasjonen litt mer usikker.

Det har vært en del uenighet mellom selskapets største eier og mindre aksjonærer om veien videre og selve behovet for restrukturering. Tidligere i år kom en gruppe småaksjonærer som kaller seg Dof Minority Group ut og sa at de hadde oppnådde negativ kontroll i selskapet med 34 prosent av aksjene.

Gruppemedlem Jim Øystein Holden ønsker onsdag ikke å gi noen umiddelbar kommentar til omstillingsplanen da gruppen trenger å sette seg inn i detaljene. Han ønsker heller ikke å gi oppdaterte tall på hvilken del av aksjene konsernet kontrollerer.

Økonomisjef Drønen sier hun ikke har oversikt over hvor mye konsernet kontrollerer nå, blant annet fordi det har vært mye lageromsetning den siste tiden.

Omstrukturering til tross for forbedring

Dofs aksjekurs har vært et sørgekapittel for eierne de siste årene. Selskapet måtte skaffe penger i 2016 og 2017, og med gjelden på vei har aksjen vært langt fra tidligere topper siden den gang.

Aksjen har likevel tatt noen oppsiktsvekkende hopp de siste månedene, mer eller mindre i tråd med bedre utsikter for hele offshorenæringen. Energikrisen i Europa, som har bygget seg opp siden i fjor og Ukraina-krigen, har rettet oppmerksomheten mot energisikkerhet og behovet for investeringer i olje og gass, noe som kommer oljeserviceindustrien til gode.

Dof-ledelsen har imidlertid vært klar over at en restrukturering ville være nødvendig, til tross for bedre markedsutsikter.

– Vi har refinansiert Dof i flere år og har hatt en suspensjonstid på to år. Uansett, det hadde kommet en løsning på en eller annen måte, og det er selvfølgelig bra at markedet er bedre. Et markedsoppgang kan ha betydd at det gikk noe raskere, men to år med stagnasjon er tydeligvis fortsatt lenge, sier Drønen onsdag.

Uten markedsforbedringen, ville du trenge å konvertere mer gjeld?

– Det kan jeg ikke kommentere, men selv om markedet har vist en bedring, er denne omstillingen nødvendig.

Drønen innrømmer at selskapets restgjeld vil forbli høy, men understreker at restruktureringen vil føre til at nøkkeltall for gjeld målt mot gjennomsnittlig inntjening blir «vesentlig forbedret».

– Vi mener at løsningen vi har nå er god og gjør selskapet mer bærekraftig. Målet vårt er at bedriften skal erklæres frisk, sier han.

Som en del av restruktureringen vil det også bli valgt et nytt styre for selskapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

About the author

admin

Leave a Comment