Olje, arbeidsliv | Kostnadene for lastebilgründer Bjørn (62) skyter i været: – Jeg har aldri vært borti noe lignende

SOLA (Nettavisen 🙂 – Jeg har aldri vært borti noe lignende på de 40 årene vi har holdt på med det. Jeg er en grunnleggende positiv mann, men dette er skummelt, sier SR Group-sjef Bjørn Røstad.

Selskapet han grunnla i 1983 har vokst fra en lokal transportleverandør til en av Norges ledende logistikkbedrifter, med 120 lastebiler på veien og 140 ansatte.

På den lokale næringsforeningens seminar «Oljetrykk» klager Røstad før han hever stemmen og tar til takke med oljebransjen, hvor 70 prosent av kundene hans kommer fra.

Industrien tjener penger som aldri før takket være skyhøye olje- og gasspriser. Men underleverandører som SR Group, som transporterer kjemikalier, boreutstyr og andre «petroleums»-produkter, sliter.

Oljeindustrileverandører som SR Group har et høyt aktivitetsnivå, men Røstad opplever at industrien slår det døve øret til når han sier han og flere sitter fast med lange kontrakter og skyhøye kostnader.

– Det er et gassforbud, men det hadde vært greit å ha tjent penger på det, sier Røstad.

Les også: Spås høyere oljepris og store forstyrrelser etter EU-aksjon

– Det er kaos i verden.

62-åringen har vært involvert i mange opp- og nedturer med oljebransjen. Nesten hvert år har den tjent penger, bortsett fra ett, i 2017. Men koronapandemien og krigen i Ukraina har ført til kostnadsøkninger som Røstad aldri har sett maken til:

  • Gass: For ett år siden kostet en liter diesel 12,60 kr ekskl. mva. I dag koster det 18,43 kroner. Røstad anslår at SR Groups dieselutgifter vil øke med minst ti millioner i år sammenlignet med fjoråret.
  • Innbetaling: «Alt» blir dyrere: mat, drivstoff og strøm. Ansatte vil ha høyere lønn og Røstad forstår dette utmerket. Inflasjonen i varer og tjenester fra april i fjor til april i år var 5,4 prosent, den høyeste inflasjonen siden 2008.

  • Plattform: Gjennom 2021 og 2022 steg prisene på dekk fra store produsenter, som Bridgestone, Michelin og Goodyear, som følge av stigende priser på blant annet olje, gummi, stål og shipping.
  • Biler og bildeler: Bilindustrien har blitt vant til effektiv og optimalisert logistikk og produksjon. Korona-pandemien førte imidlertid til store forsinkelser. Røstad forventer halvannet års ledetid på nye lastebiler. Krigen i Ukraina har bidratt til den økende mangelen på nye bildeler.
  • Transport: Å frakte en container fra Sørøst-Asia eller Kina gjennom Suez-kanalen til Europa koster i dag 7.851 dollar, eller rundt 74.000 kroner. Før Ever Given-skipet gikk på grunn i Suez-kanalen i mars i fjor, kostet det 4300 dollar. Og før koronapandemien brøt ut ett år tidligere, kostet en container stabilt rundt 1300 dollar.

– Og det tar minst to måneder å motta varene, omtrent dobbelt så lang tid som før. I stedet begynte vi å frakte varene med tog fra Shanghai til Norge. Men gjett hvilket land toget kjørte gjennom? Russland. Nå er toget stoppet, sier Røstad.

SR Group-sjefen vil ikke se søt ut. I likhet med Jærbu er det ikke kuttet ut å klage. Men når dieselprisene øker med nesten 50 prosent i løpet av noen måneder, går dette rett til Røstad.

– Vi er som katten. Vi landet på beina på slutten. Det er ikke bare et transport- og logistikkproblem. Det er kaos i verden. Vi har aldri hatt så lite kontroll på hva fremtiden bringer, sier Røstad.

RS Group

  • Det startet som SR Transport i 1983.
  • Selskapet er en totalleverandør av logistikktjenester og håndterer bestilling, planlegging, organisering, lager, toll og transport for kunder.
  • Hovedkontor i Tananger, med avdelinger i Kristiansund, Bergen, Mongstad, Gardermoen og Alta.
  • Selskapet har 140 ansatte og eier 120 biler, hvorav 80 er eid av selskapet. 70 prosent av SR Groups inntekter kommer fra olje- og gassindustrien.
  • Eies av Srg Holding, bak Bjørn Røstad, Arne Incoronato, Rolf Smedvig Hodne og familien Stangeland.

Les mer: Hus flytter vekk i rekordfart: – Det er helt ekstremt

bekymret for fremtiden

Da det brøt ut krig i Ukraina, mobiliserte Bjørn Røstad og selskapet raskt. I løpet av få dager samlet ansatte, venner og samarbeidspartnere inn 300.000 kroner i bidrag til en ny ambulanse. I tillegg ble en Grupo SR-lastebil full av mat og medisiner skutt ned på et blunk.

Røstad innrømmer imidlertid at han ikke visste hvor mye krigen i Ukraina ville påvirke transport- og logistikkselskapets økonomi.

– 2022 vil bli sterkt preget av økende kostnader, sier Røstad.

I 2021 omsatte selskapet for 550 millioner kroner, omtrent det samme som i 2020. Overskuddet på rundt 25 millioner kroner i 2020 ble imidlertid halvert i 2021 som følge av økende kostnader.

Røstads hodepine kommer samtidig som det er investeringsboom og rasende fart i oljebransjen. Det krever en større forståelse for at tredjepartsleverandører som SR Group må kompenseres for høye kostnader.

– Jeg vil oppmuntre til bedre samarbeid mellom operatører og leverandører, slik at vi opprettholder hele verdikjeden. Hvis det skapes et vakuum, går vi konkurs. Det handler om å tenke langsiktig. Oljenæringen har stor omsetning, men det er også en relativt liten næring, minnes Røstad.

Den 62 år gamle lastebilsjåføren mener også at staten bør hjelpe transportnæringen i en vanskelig situasjon.

– Mens andre land som Tyskland, Sverige, Frankrike og Storbritannia reduserer avgiften på diesel, sier Norge, som mottar 1,2 milliarder kroner i oljeinntekter hver dag, ikke gjør det. Selskaper fra andre land får et konkurransefortrinn når lastebilene deres kommer til Norge med full tank og er billigere enn hva norske transportører kan kjøpe, sier Røstad.

– Hva er din største utfordring akkurat nå?

– Kostnader og manglende forutsigbarhet. Hva om vi ikke kan få dekk til lastebilene våre? Det nytter ikke å betale mye for diesel hvis vi ikke har dekk til bilene våre. Bildeler kan også være et stort problem da de er umulige å få tak i.

Les også: Steeler ser prislappen: – Det er ikke sant, her må vi fortsette!

Leave a Reply

Your email address will not be published.