Orkla, Agra | Massiv påvirkning på matvareprisene: – Vi har aldri sett noe lignende

Administrerende direktør Knut Knutsøn Heje i Agra synes det er åpenbart at prisene vil stige for kundene. Hehe sier det dn.no.

Agra står blant annet bak merket Mills med produkter som Soft Flora, Melange Mills majones i Norge. Her er vegetabilsk olje en viktig ingrediens.

Les også: Rasjonering av solsikkeolje

– Vi er i unntakstilstand.

Men det er ikke bare Agra som har utfordringer.

Håkon Mageli, kommunikasjonssjef i Orkla, sier til Nettavisen at de er i en svært spent og vanskelig situasjon. Dette gjelder tilgang på landbruksråvarer som vegetabilske oljer.

– Vi er i en unntakstilstand og vi bruker mye ressurser på å få nok råvarer, ingredienser og emballasje, sier Mageli.

Orkla er leverandør av merkene Kims, Grandiosa, Stabburet, Toro og Nidar av potetgull til dagligvare-, restaurant- og hotellmarkedet. Utenfor Norge selger det børsnoterte selskapet produkter til de nordiske landene, de baltiske landene og utvalgte land i Sentral-Europa.

Allerede i midten av mars, drøyt tre uker etter krigens utbrudd i Ukraina, varsler matgiganten at de var i en kritisk situasjon.

Mageli hevdet at Orkla jobbet for å sikre råvarene.

Orkla sa allerede i forrige kvartalsrapport at de vil heve prisene betydelig.

Massive kostnadsøkninger

– Det har vært massive kostnads- og prisøkninger på mange av innsatsfaktorene våre, som solsikkeolje og andre oljer, sier Mageli.

Orkla kan av konkurranserettslige årsaker ikke uttale seg konkret om hvor mye dyrere det blir for butikkene å kjøpe produktene deres.

Nettavisen har stilt pressekontakt Cathrine Moksnes i Maarud flere spørsmål om hvor stor prisøkningen på potetgull blir fra 1. juli.

Moksnes sier han ikke kan kommentere på grunn av konkurransehensyn.

– Vi kan ikke være konkrete, siden en av nøkkelaktørene i markedet er responsen fra pressekontakten.
Les også: Norske dagligvaregiganter vurderer kriseregel: – Det blir veldig alvorlig

Prisøkning fra juli

Matprodusenter kan sette opp prisen to ganger i året på dagligvaremarkedet, i februar og juli.

Dette var hovedårsaken til at prisen på enkeltvarer økte med maksimalt 70 prosent i februar.

I ekstraordinære situasjoner som kriger og naturkatastrofer kan aktørene benytte seg av såkalt «force majeure». Det er et unntak der uforutsette hendelser setter de vanligste reglene ut av spill. Prinsippene om force majeure åpner i denne sammenheng for å endre kontraktene og dermed muligheten til å øke prisene utenom februar og juli.

Moksnes i Maarud forteller at de til tross for krigshandlinger i Ukraina ikke har brukt force majeure siden krigsutbruddet 24. februar.

Les også: Dagligvaregiganten sliter med å få tilgang til råvarer: – Helt tom fram til oktober

Palmeolje har i stor grad blitt faset ut av norske matvarer de siste årene. Men nå kan oljen som har blitt stemplet som usunn på grunn av sitt høye innhold av mettet fett og en stor bidragsyter til avskoging av regnskog, igjen finnes i produkter som potetgull, nougat og småkaker.

– Vi vurderer fortsatt hvordan vi skal løse problemet med tap av solsikkeolje. Vi ønsker å rapportere om hva som tenker på når vi har produkter på markedet med sertifisert palmeolje, sier Mageli.

Les også: Palmeolje er bedre enn sitt rykte – nå er den på vei tilbake til maten din

Ukraina er en stor produsent av solsikker

Ukraina står for rundt 50 prosent av verdens solsikkeproduksjon og Russland for rundt 30 prosent. Dermed har krigen hatt stor innvirkning på global tilgang til vegetabilske oljer. Ved starten av krigen ble det rapportert at kjernearbeidere hadde forlatt fabrikkene for å rapportere for krig.

Kernel er verdens ledende produsent og eksportør av solsikkeolje og den største i Ukraina. Selskapet er en stor leverandør av landbruksprodukter fra Svartehavsregionen til internasjonale markeder. Kernel eksporterer produktene sine til mer enn 80 land rundt om i verden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.