Technology

Oslo Børs faller på første handelsdag i måneden: – Det er mye usikkerhet i markedet for tiden

Written by admin

Første handelsdag i august åpnet Oslo Børs hovedindeks ned 0,22 prosent. Det tok imidlertid ikke lang tid før Børsen steg 0,43 prosent.

En time før stengetid faller Oslo Børs nesten én prosent.

Mandag falt oljeprisen mer enn fire prosent og handlet til 102 dollar fatet. Nedgangen kommer i påvente av neste onsdags OPEC-toppmøte, hvor medlemmene skal bestemme størrelsen på produksjonen i september.

Oljekartellet forventes å holde fast ved sin politikk med moderate tilbudsøkninger og holde det globale tilbudet stramt, skriver Trading Economics.

Flere av de europeiske aksjemarkedene startet første handelsdag i august høyere. Londons FTSE 100-indeks steg 0,46 prosent. Frankfurts DAX 30-indeks steg om lag 0,41 prosent, mens Paris-børsen steg rundt 0,45 prosent.

– Rentene driver markedet

Til tross for fallende oljepriser gjorde flere av Oslo Børs største selskaper solid fremgang da de stengte driften for siste handelsdag i juli i år. Oslo Børs avsluttet fredag ​​med en solid oppgang på 2,3 prosent til 1.253,18 poeng. For hele juli steg hovedindeksen 7 prosent.

– Juli var en god måned for aksjemarkedet etter et svakt første halvår, sier Nordeas sjefstrateg Eric Bruce.

Han mener utviklingen i juli illustrerer at det er rentene som driver markedet akkurat nå.


– Det er det som skjer på de internasjonale aksjemarkedene kombinert med utviklingen av energipriser som styrer Oslo Børs, sier sjefstrateg Eric Bruce i Nordea.

– Det er det som skjer på de internasjonale aksjemarkedene kombinert med utviklingen av energipriser som styrer Oslo Børs, sier sjefstrateg Eric Bruce i Nordea. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Det er mye usikkerhet i markedet akkurat nå og utviklingen fremover vil være basert på hva markedet tror om fremtidige renteøkninger, sier Bruce.

Ganske gode nøkkeltall, som viser at inflasjonen moderer seg, men ikke for mye, vil være avgjørende ifølge Bruce, men han tror august kan by på mer global uro i aksjemarkedene. Noe som også vil påvirke Oslo Børs.

– Det som skjer på de internasjonale aksjemarkedene kombinert med utviklingen i energiprisene er det som styrer Oslo Børs. Går den i resesjon, kan Oslo Børs rammes spesielt hardt dersom oljeprisen slår til, sier Bruce, men understreker at det vil ta lang tid før oljeprisen faller med et så stramt energimarked.

En resesjon er definert av minst to kvartaler der økonomien trekker seg sammen. På den annen side er det inflasjonen – vedvarende prisvekst – som har preget verdensøkonomien i lang tid. For å håndtere økende prisvekst har sentralbankene hevet renten i et eksepsjonelt raskt tempo.

Den beste måneden i året.

Juni var en tøff måned for globale aksjemarkeder, med amerikanske indekser ned mellom syv og ni prosent i løpet av måneden. Sammen med en sterk utvikling i energiaksjer fulgte Oslo Børs-hovedindeksen bjørnemarkedene med et fall på 9,1 prosent i juni.

I juli slo imidlertid Oslo Børs tilbake med 7,1 prosent oppgang og er dermed opp 4,3 prosent hittil i år. juli er så langt i år den beste måned for Børsen siden november 2020.

Aksjene som steg mest i juli var de til hydrogenselskapet Nel, med en oppgang på 38 prosent. Solkraftselskapet Scatec var opp 35 prosent, mens karbonfangstselskapet Aker Carbon Capture gikk opp 29 prosent. E-læringsselskapet Kahoot så også en solid økning i juli, opp 27 prosent.

For noen selskaper var juli en mørkere måned.

Handlingene som har bidratt mest negativt til aksjemarkedsutviklingen i juli er de fra vaksineselskapet Nordic Nanovector med et fall på 26,5 % i juli. Telenor følger etter med en nedgang på 10,69 prosent. Tørrlastrederiet Golden Ocean Group falt 7,86 prosent og Aker BP -2,40 prosent i juli.

August og september har historisk sett vært de to svakeste periodene i aksjemarkedet.

Ifølge AksjeNorge-statistikken hadde august og september i gjennomsnitt negativ avkastning i perioden 1983-2016, hvor september var den klart dårligste måneden med en gjennomsnittlig månedlig avkastning på minus 1,7 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom lenker som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller andre former for bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

About the author

admin

Leave a Comment