Pride 2022: – Vi blir ikke hørt

Pride-måneden er i full gang og over hele verden feires kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold. Flere har kanskje lagt merke til at det dukker opp fargerike effekter i butikkene og stadig flere regnbueflagg.

Alt fra hoteller til skoler har heist Pride-flagget, og en av skolene som ønsket å delta i feiringen var Bingsfoss ungdomsskole i Indre Akershus. Det skulle imidlertid vise seg å ikke være så lett.

PRIDE: Det ble oppstyr i forkant av årets proudfeiring i Lesja, med blant andre Jan Thomas. Dette sier han selv om braket. Reporter: Sophie Losen. Video: Edward Stenlund / Dagbladet TV
see more

– Det går ikke un

Indre Akershus Blad kunne tidligere i vår melde at once ble nektet å flagge under Pride, og at økonomi ble brukt som begrunnelse. Det gjorde kjendiskokk Christer Rødseth såpass provosert at han bestemte seg for å betatale for flaggene selv.

– Jeg kom over saken i lokalavisa og ble forbanna og bestemte meg for å kjøpe flagg. Så jeg dro dit på mandag for å heise flaggene sammen med elevrådet og resten av skolen. Men da ble jeg forbanna på nytt, forteller Rødseth til Dagbladet.

FIKK HJELP: Christer Rødseth kjøpte inn Pride-flagg til skolen.  Photo: Private

FIKK HJELP: Christer Rødseth kjøpte inn Pride-flagg til skolen. Photo: Private
see more

– Det var en lærerstab som var fantastiske og har kjempet for at dette skulle bli noe av, men så opplever jeg at øverste ledd på skolen jobber litt mot det – og det synes jeg er synd. Det er fantastisk at ungdom vil markere in så viktig sak, så blir de motarbeidet av voksne mennesker. Det går ikke an, raser han videre.

Kjendiskokken sier have opplevde en motvillig rektor, og at det hele føltes litt «guffent».

FLAG-MAN: Elevrådsleder Victor Kung og Fredrik Toth Hammerhaug heiser regnbueflagget.  Photo: Private

FLAG-MAN: Elevrådsleder Victor Kung og Fredrik Toth Hammerhaug heiser regnbueflagget. Photo: Private
see more

– Det sender et signal til elevrådet og andre unge mennesker som jeg mener er usunt. Det er litt guffent – det man sitter igjen med er en ganske dårlig følelse.

PRIDE: Byrådsleder Raymond Johansen feiret Pride i Oslo, og fikk i den anledning en liten give av Erlend Elias. Video: Rød Løper
see more

– sad

Rødseth hadde med seg manageren Christoffer Gunnestad, som forteller om en fornøyd og rørt gjeng på ungdomsskolen.

– Elevene var kjempetakknemlige og fornøyde over at de kunne flagge for Pride. Følelsen jeg fikk fra lærerne vi møtte var at de var tydelig rørt og kom ut og var takknemlige for at det ble flagg, selv om det så mørkt ut en stund.

Likevel understreker han at han synes det er trist overfor once at det skulle være så vanskelig å få skolen til å flagge.

– Statistisk setter er det nok flere av elevene som føler seg hjemme i «Pride-familien», og trenger å se at det er støtte og at de blir sett. Det er synd at skolen ikke legger til rette for at det er mulig.

PRIDE: Erlend Elias brenner for Pride nå, men var mot det i starten av 20-åra sine. Reporter: Rubén Pedersen. Video: Mariann Habbestad
see more

Annet Project

Rektor ved skolen, Kathrine Berg, imidlertid consultant at skoleledelsen motarbeidet Pride-feiringen.

– Dette medfører ikke riktighet. Skolen arbeider med inkludering og mangfold gjennom hele året, og har også arbeidet med Pride i klassene.

Hun forteller at skolen har lagt til rette for et annet prosjekt som vil være synlig hele året for elevene, nemlig at de pusser opp noen av skolens benker og lager Pride-benker.

– Denne saken handler om en prioriting som er gjort innenfor budsjettet vårt. Skolen mener det er viktig å markere Pride, og før ønsket om flagg kom opp, var det allerede prioritert å bruke midlene til å pusse opp benker i Pride-farger. Vi mind in dette ville være et godt tiltak, som ville minne once på viktigheten av mangfold hele året.

GIFT: Realitystjerna Henrik Borg giftet seg med Lisa Anckarman i Sverige, og kan nå avsløre prislappen. Video: Jenny Emilie Aas/Reality Awards
see more

– Jeg forstår at det hadde vært fint med både- og, men skolen kan ikke bruke flere ressurser enn skolen har. In man prioriterer ett Pride-tiltak framfor et annet, er antakelig noe som skjer over hele landet. Men det er altså vi som kommer i Aviso for det, legger hun til.

– Blir ikke hørt

Elevrådsleder Victor Kung forteller at det hele hadde startet med at noen elever tok opp det å heise opp regnbueflagg, og at flertallet var med på det.

– Vi fikk beskjed om at skolen ikke hadde økonomi til det og at de var redde for hærverk, forteller elevrådslederen, og legger til:

– Jeg føler at de ikke prioriterer det nok, og jeg synes det er litt dårlig siden elevene ønsket at skolen skulle flagge. Det er dumt at det føles som om vi ikke blir hørt, forklarer han.

FOR THE LOVE: Alt gikk ikke på skinner da kjæresten til Ulrikke Brandstorp skulle vie. Reporter: Celina Morken. Video: Luna Lea
see more

Rektor Berg bekrefter overfor Dagbladet at det var økonomien som hindret dem i å kjøpe Pride-flagg i år. Hun legger også til at skolen lytter til elevene, men at de dessverre ikke har mulighet til å innfri alle ønsker.

FORNØYDE: Alle tre er svært fornøyde med å endelig ha fått opp Pride-flagg på skolen.  Photo: Private

FORNØYDE: Alle tre er svært fornøyde med å endelig ha fått opp Pride-flagg på skolen. Photo: Private
see more

In kjendiskokken tok saken i egne hender er imidlertid både elevrådslederen og rektor veldig glad for.

– Vi setter veldig stor pris på det han har gjort para skolen. Det var en veldig finting at vi fikk heist de flaggene, sier Kung.

Berg forteller y det vil bli flagget i skoletida hele uka, som er elevenes siste før sommerferie.

SHINE: Pia Tjelta and Oddgeir Thune avslørte at de hadde forlovet seg i 2020. Slik svarte hun da vi spurte om bryllupsplanene. Reporter: Katrine Bjelke. Video: Nora Skavhaug
see more

hyller eleven

– Hvordan føles det at det nå henger tre regnbueflagg på skolen?

– Det føles som vi faktisk har fått til noe i elevrådet, fastslår elevrådslederen.

Rødseth vil også benytte anledningen til å skryte av elevene.

– Jeg er så utrolig stolt over elevene og elevrådet på Bingsfoss som har stått på, kjempet, og ikke gitt seg. Det er jo nettopp denne kampen vi hyller og feirer under Pride – enten man er skeiv selv eller en medmenneskelig støttespiller.

FOR THE LOVE: Prinsesse Märtha Louise var ordknapp om forlovelsen da hun møtte pressen på Bjerke Travbane.
see more

– Jeg blir rett og slett rørt over engasjementet deres, og heier så sinnssykt på de. Jeg er utrolig glad for at ungdommen som vokser opp i dag er så rause som deer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.