Rekordresultat for Gjelsten i fjor: fallende salg av boligutviklingsselskapet Profier

Milliardær og investor Bjørn Rune Gjelstens kan se tilbake på et sterkt år for investeringsselskapet Gjelsten Holding. I 2021 gikk selskapet med milliardoverskudd for første gang.

– Vi hadde et veldig godt år, og det var en milepæl for oss å runde 1 milliard kroner i sluttresultatet. I møte med uro og pandemien var det et godt driftsår, sier Gjelsten til DN.

Gjelsten, som driver med alt fra sportsutstyr og interiør til boligutvikling og kreftvaksiner, endte opp med et resultat før skatt på 1.046 millioner kroner. En solid økning fra 2020 da selskapet tjente 812 millioner kroner.

– I forhold til tallene er vi fornøyde, men spesielt fornøyde med grunnarbeidet vi har gjort for større verdiskaping, sier han.

– Særlig det at vi er i besittelse av over 2000 dekar næringseiendom i Oslo-området – er en avgjørende faktor.

tilbud avvist

I en pressemelding i forhold til Gjelsten-resultatet heter det at selskapet har avvist et bud fra boligutviklingsselskapet Profier. Gjelsten Holding eier 86 prosent av Profier.

«Ved utgivelsen av de veiledende tilbudene 13. mai 2022 var det stor usikkerhet i markedet knyttet til utviklingen av bla. boligpriser, stigende byggekostnader og forestående renteøkninger, noe som gjenspeiles i tilbudene. Eierne har på dette tidspunktet valgt å fullføre salgsprosessen», heter det i meldingen.

– Begynnelsen var at vi fikk en henvendelse fra en industriell aktør, og sånn sett bestemte vi oss for å være bred. I løpet av den prosessen brøt det ut krig i Ukraina, og med usikkerheten og lite behov for å påvirke rentekostnader og økende materialkostnader, var det helt naturlig at flere av de som vurderte tok det i betraktning, sier Gjelsten.og legger til:

– Tilbudet var veldig langt fra det vi mentalt hadde sett for oss, og faktisk valgte vi å avslutte prosessen tidlig.

Resultatet økte med 49 millioner kroner i resultat før skatt i 2021, mot 41 millioner kroner året før.

Hardt sportsmarked

Gjelsten eier 47 prosent av Sport Holding, som består av sportskjedene Sport 1, Intersport, Anton Sport og Löplabbet, samt Sportsnett og Milslukern. I tillegg kjøpte Sport Holding kles- og utstyrsmerket Bergans i 2021.

Sport Holding Group hadde i 2021 driftsinntekter på 4,9 milliarder kroner og endte med et resultat før skatt på 291 millioner kroner.

– Fjoråret var veldig bra, spesielt Sport 1 var i kjempeform og hadde veldig solide tall, sier Gjelsten, som innrømmer at markedet har vært dårligere så langt i 2022 med mindre handel.

Han tror 2022 blir mer krevende på grunn av forsinkelser i vareinnkomsten, i tillegg til at det har vært en vinter med lite snø på Østlandet i år.

– 2021 var eksepsjonelt, i perioder doblet faktureringen seg fra måned til måned. 2022 er ikke dårlig, men mer normalisert.

Ikke angre på kjøpet.

I 2020 ble det kjent at Gjelsten og Olav Nils Sunde gikk sammen og betalte 873,1 millioner kroner for en stor del av eiendelene etter konkursen i Gresvig. Gresvig drev kjedene G-sport, G-Max og Intersport. Mens det ble besluttet å stenge den første, skulle butikkene omprofileres til Intersport.

Er det mulig for noen andre A Sport 1 å tjene penger nå?

– Det er vanskelig, ja. Vi har utviklet og jobbet med Sport 1-systemet i lang tid. Så vi ser frem til å jobbe med Intersport og perfeksjonere det. Det tar litt tid, men det er målet.

Angrer du på at du kjøpte Intersport?

– Nei, det skal vi ikke. Det var litt bevisst. I hele sportsbransjen var det en overetablering inn i 2019-2020, mener jeg. Da hadde vi en naturlig oppgivelse med konkursen i Gresvig og nå er det en normalisering i markedet.

De har tapt i vaksineselskapet

Kreftvaksineselskapet Ultimovacs er det eneste tapsgivende selskapet i Gjelsten-gruppen i 2021.

Selskapet har hatt dårlig tid på børsen siden i fjor høst. Aksjen har i perioden falt med over 53 prosent, fra en kurs på 162 kroner per aksje, til dagens kurs på 75 kroner.

Selv har investoren ingen god grunn til kursfallet på selskapet han var med på å starte sammen med Oslo universitetssykehus og Radiumhospitalet.

– Det er ingen spesiell grunn i selskapet til at aksjekursen skal falle så lavt. Vi fikk en del svar på studiene i 2023, vi er optimistiske og det er mange spennende resultater i vente da. Vi er veldig langsiktige og ønsker å engasjere oss.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.