Renter, boliglån | Sjeføkonom advarer mot serier med renteøkninger

Onsdag kveld overgikk den amerikanske sentralbanken norsk tid med en trippel økning i renten. Amerikanske renter vil stige kraftig de neste månedene, men vil Norges Bank bli påvirket av gårsdagens historiske økning?

Rentemøtet her hjemme er 23. juni, men det er faktisk i dag det avgjøres. DNB Markets tror kun på 0,25 prosentpoeng oppgang førstkommende torsdag.

– Rentemøtets oppgang har vært at renten internasjonalt har steget kraftig i påvente av større hopp i USA. Det har vært tegn til enda høyere renteoppgang for å følge de amerikanske konsumpristallene for mai, Det sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Nettavisen.

Les også: Fast rente i luften: Dobbelt så dyrt å binde renten

markant økning

Haugland sier internasjonale renter er et viktig «innspill» når Norges Banks renteutvalg skal ta stilling til hva de vil gjøre. Det skjer faktisk fredag ​​17. juni, med mindre det skjer noe ekstraordinært neste uke.

– Rentene har steget kraftig de siste ukene og er en av faktorene som har satt fart i renteoppgangen i Norge, sier DNB-sjeføkonom.

Og dette har fått økonomer i Norge, den desidert største finansinstitusjonen, til å spå renteøkninger på hvert møte, også mellommøter, frem til neste vår.

Les også: Mot ekstreme rentesjokk: – Aldri før har du opplevd så mange negative effekter på en gang.

nesten hver måned

Dersom DNB-eksperter tror, ​​vil Norges Bank heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng juni, august, september, november, desember, samt januar og mars neste år. I så fall er styringsrenten opp mot 2,50 prosent.

– Vi mener Norges Bank bør gå gradvis frem, sier Haugland.

Så blir det en kort pause frem til juni, når siste høyning for denne runden kommer. DNB tror Norges Bank stopper på 2,75 prosent, 1 prosentpoeng over det som sees på som normal styringsrente over tid. Med DNB-anslagene kan typisk boliglånsrente neste sommer ligge på over 4 prosent.

Så et annuitetslån på 3 millioner kroner tilbakebetalt over 25 år vil koste deg ca. 16.000 kroner per måned, mot 13.300 kroner i dag (2,4 % rente). Det er nesten 3000 kroner mer i månedlige utgifter, før skatt.

spor duplisering

Handelsbanken forventer en dobling neste uke, som dersom Norges Bank hever, vil styringsrenten øke med 0,50 prosentpoeng til 1,25 prosent. Gårsdagens trippeloppgang i USA betyr ingenting for hva Norges Bank gjør neste 23. juni.

– Nei, det viktigste er ikke neste ukes oppgang.

– Om det blir 0,25 prosentpoeng for husholdningene nå eller dobbel økning er ikke avgjørende, men hvor vi er på vei. Hovedpoenget er at rentene blir høyere enn Norges Bank har sagt, med de fleste økonomer som sier en eller to renteøkninger til, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Hov sier det er mange faktorer som driver renten opp, men han baserer ikke denne vurderingen på hva som skjer i det daglige.

Som forventet

Sjeføkonomen sier at denne ukens tredobling i USA var godt forventet i markedet.

– Så har det vært en ganske kraftig oppgang i styringsrenteforventningene rundt oss siden Norges Bank la sine anslag i mars.

– Her hjemme har vi press på økonomien, lav arbeidsledighet og kjerneinflasjon det er mye høyere enn 2 prosent-målet og det Norges Bank så for seg. Han og kollegene spår en styringsrente på 2 prosent innen utgangen av 2022, 3 prosent innen utgangen av 2023.

Hov mener de er i mindretall og forventer en dobbel renteøkning til uken. Han konstaterer imidlertid at de som mener Norges Bank nøyer seg med 0,25 prosentpoeng nå ser risikoen for å doble seg.

Så langt er prognosen for en styringsrente på 1,75 prosent ved utgangen av året og 2,25 prosent neste år. Handelsbanken er derfor ikke like hard mot renteklemma som DNB.

4 prosent styringsrente

Hov mener imidlertid problemet er at alle faktorer peker mot en styringsrente på opptil 4 prosent. Norges Bank er i likhet med den amerikanske sentralbanken på etterskudd. En styringsrente på 4 prosent ville betydd boliglånsrenter på 5,5 til 6 prosent.

Vi har ikke vært så høye siden finanskrisen i 2008.

– Presset i økonomien og den høye underliggende prisøkningen gjør at det er raskere økninger i en eller annen form, det ligger i kortene. For boliger føles det som nå er varslet nok bratt nok, men det blir nok brattere enda. Disse økningene kommer de til å merke seg fremover, varsler Hov.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier høyere inflasjon, lavere arbeidsledighet, svakere krone, høyere oljepris og generell renteoppgang i utlandet akselererer rentebanen. Den ser nå rentene 0,50 prosentpoeng høyere enn forventet, mesteparten av økningen i begynnelsen av 2023.Les også: Norges Bank har varslet syv renteøkninger: – Jeg er livredd

vil ha effekt

– Toppen av rentebanen kan justeres opp. Vi har lagt til 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent. Både en økning på 0,25 prosentpoeng og 0,50 prosentpoeng er mulig i juni. Vi foretrekker 0,25 prosent og så det samme i august og september, sier Andreassen

– Jeg mistenker at 5 prosent boliglånsrente vil ha stor effekt på økonomien, både gjennom disponibel inntekt og boligpriser, fortsetter han.

Nordea forventer at Norges Bank hever 0,25 prosentpoeng i juni, men vil varsle flere rentehevinger i fremtiden. Det neste blir på mellommøtet i august.

– Norges Bank har gjentatte ganger understreket at de går gradvis frem, og vi tror ikke de har endret denne vurderingen til tross for at mange andre sentralbanker går mer offensivt, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets. Han tror Norges Bank vil signalisere et styringsrenteoppslag på 3 prosent, noe høyere enn DNB spår.

Paradoks

NHO kom med sin siste økonomiske rapporten for onsdag, før tegnene til USA ble kjent. Men sjeføkonom Øystein Olsen i NHO sier rentemøtet ikke endrer anslagene.

– Om noe, kan mer aggressiv rentesetting i USA svekke amerikansk og global vekst. Paradoksalt nok kan dette føre til lavere norske renter på sikt, sier sjeføkonomen.

Det samme mener sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. Jo mer den amerikanske sentralbanken strammer inn, jo mindre må Norges Bank gjøre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.