Technology

Revolve NTNUs nye bil kan kjøres og kjøres alene

Written by admin

– Vi brukte åtte måneder på å designe og produsere noe som andre skulle bruke flere år på.

Det sier Sigurd Werner-Torgersen, leder i Revolve NTNU, til TU. Siden i fjor høst har NTNUs team på drøyt 60 studenter samarbeidet om å designe og produsere en helelektrisk racerbil.

Nå skal over 30 medlemmer reise til Nederland for å konkurrere i Formula Student (FS), studentvarianten av Formula Leagues. Formula Student arrangeres av Institution of Mechanical Engineers og er verdens største studentmotorsportingeniørkonkurranse.Førerens grensesnitt til bilen. Foto: NTNU Revolution

Siden 2012 har konsernet designet en ny bil hvert år, og siden 2017 har de laget to biler i året, en selvkjørende og autonom, samt en som kan kjøres.

Bilene er designet for å konkurrere i FS og FS Driverless, hvor sistnevnte er en egen klasse for førerløse biler.

For første gang i år har laget bygget en bil som skal konkurrere i begge klasser.

– I år har det vært ytterligere kompromisser ettersom vi har slått sammen førerløst med førerstyrt. Så vi måtte finne et fornuftig kompromiss mellom vekt og ytelse for førerløse systemer, sier Werner-Torgersen.

Dette betyr at mange deler har måttet redesignes fullstendig. Blant annet den monocoque eller selvbærende karosseriet til bilen, som praktisk talt ikke har endret seg de siste fire årene. De nye systemene gjør at årets bil veier ni kilo mer enn i fjor.

– Bilen er designet for å tåle det som utsettes for den og ikke noe mer. Så den er bygget for å være så lett som mulig, men den øker også sjansen for at noe går i stykker, sier han.

Fakta om årets Revolve-bil

Vekt: 162 kg (uten fører)

Effekt: 4 35kW motorer (en på hvert hjul). Totalt 115 hestekrefter.

Nedkraft: 1000N ved 60 km/t

Toppfart: 120 km/t

0-100 km/t: Litt over 2 sekunder

Egenutviklet batteripakke med en kapasitet på 6,8 kWh

Autonom funksjonalitet: du må kjøre like fort med og uten sjåfør

Stengt 40 timer i uken

I Formula Student testes bilen i en rekke statiske og dynamiske øvelser. I tillegg til racingøvelser blir teamet evaluert på produktutvikling og ingeniørarbeid.Prosjektleder Sigurd Werner – Torgersen ved Revolve NTNU. Foto: Privat

– Blant de dynamiske øvelsene konkurrerer vi i klassisk banekjøring, hvor han er den første til å tilbakelegge 22 kilometer, samt akselerasjonstester og en glideputeøvelse som tester svingegenskapene til bilen, sier Werner-Torgersen.

I fjor tok teamet førsteplassen i antiskliplattformøvelsen og tredjeplassen i ingeniørdesign ved den tyske FS-konkurransen.

Det er alt annet enn lett å få til. Werner-Torgersen forteller at hvert Revolve-medlem bruker drøyt 40 timer i uken på å jobbe med prosjektet. Siden 2015 har NTNU tildelt prosjektmedlemmer med 15 studiepoeng.

– Det er i praksis en fulltidsjobb. Vi er en gruppe uerfarne studenter som går i gang med et svært avansert og tidskritisk prosjekt. Men det inkluderer selvfølgelig mye moro, sier han.

Det skrives også to masteroppgaver om årets bil.

Springbrett for Formel 1

I forkant av årets sommerracingsesong har teamet testet årets bil hele dagen på Værnes, utenfor Trondheim. Der har de fått låne en del av flystripen av Værnes Garnison.

– Vi har to testteam på Værnes, en dagvakt som tester bilen og en nattvakt som fikser ting som kan gå galt på dagtid, sier Werner-Torgersen.Årets lag. Foto: Trond He

I løpet av sommeren planlegger laget å delta i FS-konkurranser i Ungarn, Tyskland og Nederland. I motsetning til typiske Grand Prix-konkurranser i formelligaer, arrangeres FS-konkurranser uavhengig og kjøres i en hel uke av gangen.

Werner-Torgersen sier en rekke tidligere Revolve-medlemmer har tatt steget videre inn i Formel 1.

– Vi har folk som har vært ansatt i Formel 1-lag som Alpine og Mercedes. Dessuten reiser en av årets lag til England for å jobbe med Red-Bull-laget denne sommeren.


About the author

admin

Leave a Comment