Rottefella-eierne tar ut utbytte for første gang på åtte år – E24

I fjor la skibindingsprodusenten det beste resultatet siden 2014. Sjefen i Rottefella er også begeistret for det post-pandemiske skimarkedet.

Rottefella-sjef Torstein Myklebostad tror veksten i 2021 vil fortsette i år, til tross for uforutsigbare forsyningskjeder og forstyrret salg til Russland.
Publisert: Publisert:

Rottefella opplevde et skikkelig hopp i både resultat og omsetning i fjor. Sjefen for skibindingsprodusenten er godt fornøyd med 2021.

– Vi har klart å holde produksjonen i gang og levere det vi skulle. Det er kanskje det som har vært den viktigste faktoren. Det synes jeg vi har fått gode markedsandeler på, sier Torstein Myklebostad, administrerende direktør i Rottefella.

Driftsresultatet kom på 20,3 millioner i 2021, opp fra 1,8 millioner i 2020. Årsresultatet på 15,5 millioner kroner er det beste siden 2014 og langt over resultatet på rundt én million i 2020.

Samtidig økte omsetningen med rundt 75 prosent. Rottefella hadde en omsetning på nær 158 millioner dollar i fjor, opp fra 89,5 millioner dollar i 2020.

– Vi kom ut av 2021 uten et eneste produkt i pipelinen, selv om vi også hadde våre utfordringer, spesielt før sommeren. Å ha vår produksjon i Norge er viktig, sier Myklebostad.

også lese

Sportsbransjen økte med 500 millioner i 2021

Forsyningsutfordringer og Russland-stenging

Rottefellen er plaget av de samme utfordringene som resten av næringslivet og den globale økonomien står overfor. Problemer med shipping og internasjonale forsyningskjeder har bidratt til å skape uforutsigbarhet.

– Dette er i hovedsak råvarer, som for oss betyr plastgranulat og stålkomponenter. Spesialråvarene vi bruker i plast er også veldig like de som brukes i bilindustrien, noe som har skapt utfordringer, sier Myklebostad.

Prisøkningen som særlig har rammet 2022 merkes også på Rottefella, ifølge Myklebostad.

Oljeprisen er et av elementene som påvirker selskapet, siden det er en styrende faktor for plastråvarer. Den steg jevnt og trutt det siste året, men nådde enda høyere nivåer da Russland invaderte Ukraina i slutten av februar.

Krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland rammer også bokbinderprodusenten direkte. Rottefella har kansellert alt salg til Russland, som i prinsippet vil representere 6-7 prosent av selskapets omsetning, ifølge Myklebostad.

– Jeg føler at vi kan bruke den kapasiteten til andre ting. Jeg håper at det på et tidspunkt blir mulig å gjøre forretninger med russiske kunder igjen, men det vil først ses når den tid kommer.

Rottefella produserer fortsatt sine skibindinger i Norge og har flyttet til et nytt anlegg i Lier utenfor Drammen i løpet av 2020.

Utbytte igjen etter en tung periode

Den tradisjonelle skibindingsprodusenten hadde et vanskelig regnskapsår i 2017, etter at skiprodusenten Fischer og Rossignol året før annonserte at de skulle produsere egne bindinger. 48 millioner omsetning forsvant da Rottefella tapte de to avtalene.

Mykleboststad sier de ble tvunget til å tenke nytt og annerledes etter det han kaller «et hardt slag mot beinet». Dette inkluderte lanseringen av den nye «removable» Move-bindingen, som i fjor fikk en hastighetsjusterbar «Race»-variant.

Østerrikske Sportinvest kom på som eier i 2008 og eier 70 prosent av selskapet. Etter ikke å ha mottatt utbytte siden 2013, gjennom Rottefella Holding, får eierne av Rottefella utbytte på 11,5 millioner kroner.

– Jeg synes eierne våre fortjener det. Vi har en langsiktig eier gjennom flere år, som har investert stort i selskapet, sier Rottefella-sjefen.

Myklebostad forventer at veksten i 2021 fortsetter i år og konstaterer blant annet at Fischer og Rossignol kommer tilbake som Rottefella-kunder i de nye bindingstypene.

Samtidig er han spent på hvordan skimarkedet vil se ut fremover, spesielt i 2023, etter en periode med godt press for hele sportsbransjen under korona-pandemien.

– Nå ser vi at etterspørselen er litt moderat. Dette er en effekt som vi følger nøye med gjennom sommeren.

også lese

Fakturering av idrettsnettverk i første kvartal

Leave a Reply

Your email address will not be published.