Technology

SAS, SAS streik | Tidligere SAS High Command ber partene fikse bakrommet

Written by admin

Robin Kamark var leder av SAS i 15 år. Fra 1997 ble han uteksaminert og jobbet seg etter hvert opp til topplederstilling som kommersiell direktør. I disse dager ser han selskapet hvor han har tilbrakt store deler av karrieren i fritt fall.

Ingen vet hvordan fremtiden til SAS vil se ut når dette skrives.

I 2021 forlot tidligere SAS-sjef Rickard Gustafson selskapet. Omtrent samtidig kom Kamark hjem etter fire år som drevet Etihad Airways i Emiratene.

I et intervju med DN på det tidspunktet ville jeg ikke utelukke topplederstillingen i SAS, hvis jeg var en aktuell kandidat.

Er du glad du ikke sitter der nå?

Kamark ler før han svarer:

– Nei. Det blir et hypotetisk spørsmål, sier han til Nettavisen.

Tror du selskapet ville vært i denne situasjonen hvis du hadde vært administrerende direktør?

– Igjen et hypotetisk spørsmål, SAS er et selskap som står mitt hjerte nært. Jeg håper de lykkes. For at dette skal være mulig må de starte med et rent ark og komme seg ut av situasjonen de er i nå.

Vil du bli med i SAS-ledelsen?

– Det har jeg ingen planer om.

– tjener ingen

Den tidligere SAS-lederen ønsker ikke å bestemme hvilken side han står på i konflikten, men én ting er sikkert:

– Det som er galt er at selskapet er i en slik situasjon. Det gagner ikke selskapet, det gagner ikke kundene, og det gagner ikke ansatte.

Kamark understreker at mange har et forhold til SAS, enten de er ansatt, kunde eller interessent.

– Det er et selskap som har en sterk kultur og en sterk merkevare. Det er et av få selskaper som i flere år har vært eid av private og statlige aktører fra ulike land.

Han beskriver mediepresset og interessen SAS genererer som vanvittig.

– Konsernsjefene vil være offentlige personer. Det er trist å se ledelse og ansatte være uenige, men det er også derfor vi har den modellen vi har. Ledelsen har sine synspunkter og ansatte har sine.

– Noen ganger går disse synspunktene forskjellige veier, men at det skal gå så langt som det har vært, var det nok ingen som trodde.

Den tidligere direktøren i SAS er skeptisk til at partene har valgt å føre dialogen gjennom media.

– Det er klart at kommunikasjonen som har kommet ut i det offentlige rom ikke er til nytte for noen. De skal sette seg ned og begynne med blanke ark. Å skylde på hverandre i media er ingen god strategi.

– Man må være litt forsiktig med å lukke sirkelen og ha en åpen kamp i media. Jeg tror ikke det.

Les også: Forbrukerrådet advarer mot SAS-løsning: – Virker mer risikabelt enn førDet er hardt arbeid å være administrerende direktør i SAS

Målet for begge parter er en felles avtale.

– Man skal ha en sameksistens også etter at denne konflikten tar slutt. Da må man samle kreftene til å konkurrere mot andre spillere, ikke hverandre og hverandre internt.

– Det er ikke pilotene eller ledelsen verdig å ha den tonen. Det er ingen som tjener på det, understreker Kamark.

De siste dagene har det vært ildstorm rundt SAS-sjef Anko van der Werff. I sosiale nettverk bemerker flere at han selv tjener 12 millioner kroner i lederposisjonen. Senest torsdag kveld skriver Elin Ørjasæter i Nettavisen:

Når han blir rasende nettopp over pilotenes pinlige oppførsel, høres det ganske umusikalsk ut i våre nordiske modellører.

Hva synes du om kritikken mot Anko Van der Werff og lønnen hun har?

– Jeg tror dette blir en avsporing av problemet. Det har ingenting med saken å gjøre. Han er ansatt som senior leder i et internasjonalt selskap på internasjonalt nivå. Å begynne å inkludere lønnen din i denne diskusjonen er misvisende og løser ikke de utfordringene bedriften står overfor her og nå.

I tillegg påpeker han at det ikke bare er en fryd å være konserndirektør i et selskap som SAS.

– Alle SAS-sjefer blir offentlige personer og har medieoppmerksomhet på seg. Det er hardt arbeid å være administrerende direktør i SAS. Jeg håper inderlig at det blir vellykket.

Les også: Bekymret SAS-pilot: – Det gjør meg ukomfortabel som pilot

Jeg tror streiken tar slutt snart.

Er det mulig å komme seg ut av en slik situasjon og bygge seg opp igjen når det er så stor avstand mellom mellomlederne og pilotene?

– Dette påvirker kundene. De må sitte i et lukket rom og på en eller annen måte bli enige. Få denne virksomheten i gang igjen slik at kundene kan komme dit de vil.

Selv tror han streiken snart er over.

– Jeg nekter å tro at denne streiken vil fortsette. Kanskje jeg er for farget av SAS-hjertet mitt, men det kommer til å være så ødeleggende for selskapet. Men jeg nekter å tro at partene vil la det skje.

Kamark understreker samtidig at han ikke sitter på svarene, men håper inderlig at han har rett.

– Du trenger ikke være Einstein for å skjønne at dette ikke er særlig bærekraftig for SAS. Jeg håper at selskapets ansatte og kunder snart blir enige.Les også: Seniorleder i krisemeg

About the author

admin

Leave a Comment