Technology

SAS, streik | Dette har du krav på dersom SAS går konkurs

Written by admin

– Reiseforsikringen dekker ingenting, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, til Nettavisen.

Det samme bekrefter Simen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind, som er forsikringsselskapet til DNB og Sparebank 1.

Mandag streiket SAS-piloter og det går så hardt for selskapet og alle hvis turer er kansellert.

“La SAS gå konkurs”skrev Elin Ørjasæter i Nettavisen torsdag, hvor hun kritiserte SAS-ledelsen og hevdet at de bryter med den skandinaviske arbeidsmarkedsmodellen.

NHH-professor Tor Wallin Andreassen sier SAS ikke har råd til en langvarig streik.

– Nøkkelordet er et dramatisk fall i gjenkjøpsraten til eksisterende kunder og redusert tilgang til fremtidige kunder. Dette betyr et fall i livstidsverdien til eksisterende kunder, og dermed et betydelig fall i den økonomiske verdien av kundebasen, og deretter et fall i aksjekurs og selskapsverdi. sa han til Nettavisen torsdag.

Mindre lojale kunder kan også bety et betydelig fall i omsetning og til slutt konkurs. SAS begjærte nylig konkursbeskyttelseog torsdag var søknaden om konkursbeskyttelse i USA godkjent. Konkursbeskyttelse, som i USA kalles Chapter 11, betyr at ingen kreditor kan kreve pengene tilbake eller begjære SAS konkurs mens virksomheten er under beskyttelse.Kredittkort kan være redningen

En potensiell konkurs vil ramme reisende hardt. Hvordan du har betalt for reisen kan være avgjørende for om du får dekket tapet du har dersom flyselskapet går konkurs.

Ifølge Forbrukerrådet Du har krav på refusjon av prisen på flybilletten fra kortutstedende bank, dersom du har bestilt flybilletter med Visa eller MasterCard kreditt- eller debetkort.

– Du kan kreve fra långiver samme beløp som du krever av SAS. Det er viktig at du så sender inn kravet til utlåner så snart du forstår at du ikke får dekket SAS-tapet, sier Incedursun i Nordea.

– Her anbefaler jeg at du først sender en skriftlig henvendelse til SAS, slik at du har dokumentasjon på at du kan vise utlåner, sier han.

Forbrukerrådet påpeker også at kortkrav ikke krever at SAS avslår kravet ditt, det er nok at du har sendt kravet ditt. Det følger klart av finansavtaleloven § 54b, ifølge Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Les også: SAS må kutte kostnader og pilotene er i cockpiten

Den dekker ikke hele tapet.

Det er imidlertid verdt å merke seg at du ikke kan kreve kompensasjon for ubrukte hoteller, leiebiler eller billetter for alternativ reise.

Dersom du i tillegg til SAS-billettene har bestilt hotell på reisemålet for 10 000 kroner, kan du ikke kreve tilbakebetaling av dette beløpet. Dette fordi hotellet ikke har gått konkurs, sier Incedursun.

Du kan imidlertid gjøre krav på alle tapene du har hos SAS konkursboet. Så du kjemper imidlertid mot andre kreditorer som også vil kreve penger fra konkursboet.

– Jeg tror Ola Nordmanns billett på 3-7000 kroner havner bak for eksempel statslånet på 1,5 milliarder, sier hun.

– Betyr det at hotellpengene går tapt hvis de ikke blir liggende på annen måte?

– Ja, da er pengene tapt. Dersom SAS ikke går konkurs, kan du søke om erstatning for dette fra SAS, sier han og viser til den pågående streiken.

Les også: Berørt av SAS-streiken? du har rett til dette

I videoen under kan du høre hvordan SAS-kunder reagerte da streiken fant sted mandag denne uken:
Dekkes av pakkereiseloven

Hvordan flyreisen din bestilles har også betydning for hva du kan få dekket dersom selskapet går konkurs.

– Kjøper du reisen gjennom SAS, taper du penger, advarer Incedursun.

Hvis du har bestilt reisen gjennom et pakkereiseselskap, som Ving, TUI og Apollo, er du bedre dekket. SAS flyr visse ruter for pakkereiseselskaper.

– Dersom SAS-flyvningen er en del av en pakkereise arrangert av en pakkereisearrangør, må pakkereisearrangøren finne ny transport eller refundere pengene, sier Incedursun.

Reisegarantifondet dekker kun dine tap dersom en pakkereisearrangør går konkurs. Tapet ditt må imidlertid skyldes konkurs og ikke andre faktorer.

– SAS er ikke dekket av Reisegarantifondet fordi det ikke er medlem av fondet som operatør av turpakker. Du bestiller kun enkeltreiser hos dem. Så du vil vanligvis bare ha konkursbeskyttelse hvis du har betalt reisen med kredittkort, men da får du ikke dekket resten av ferien, sier Aki Viitala, advokat og partner i Nova DA advokatfirma , reiseansvarlig reklame for garantifondet.

Les også: Tidligere SAS High Command ber partene fikse bakrommet

About the author

admin

Leave a Comment