Sender sjokkbølger gjennom golfmiljøet

Den nye Saudi Arabia-financiansierte LIV-touren splitter golfeliten, samtidig som flere stjerner har sentt sjokkbølger gjennom miljøet ved å trekke seg fra PGA-touren og bli med i den omstridte turneringen.

LIV-touren starter i London denne helga, hvor 48 spills kjemper om in svimlende premiepott på rundt 235 million crowns. Vinneren får nesten 40 million crowns. Totalt skal det holdes åtte turneringer i år.

Saudi Arabia statseide investeringsfond står bak finansieringen, og har fått mye kritikk på grunn av landets mange brudd på menneskerettighetene.

PGA-touren har gått hardt ut mot spillre som velger den Saudi-Arabia-finansierte touren, og har truet med at de mister sine medlemskap ved å delta der.

– polarizer

Tirsdag og onsdag holdt noen av golfstjernene som deltar i LIV-touren en pressekonferanse, der de blant annet ble spurt om Saudi-Arabias syn på menneskerettigheter.

Da tok nordirske Graeme McDowell ordet fra podiet.

– Dette har vært utrolig polariserende. Jeg tror alle her oppe er enige. Ta Khashoggi-situasjonen. Vi var alle enige om at det var forkastelig, sa McDowell, og siktet til avdøde Jamal Khashoggi.

Khashoggi, som hadde skrevet kritisk om Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, ble i 2018 drept og partert av saudiarabiske agentr da han besøkte landets konsulat i Istanbul for å hente dokumenter han trengte for å gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz.

BLE DREPET: Jamal Khashoggi.  Photo: Hasan Jamali/AP/NTB

BLE DREPET: Jamal Khashoggi. Photo: Hasan Jamali/AP/NTB
see more

McDowell’s Fortress:

– Vi er golfspillere, og personlig sett føler jeg virkelig at golf er en god kraft. Vi er ikke politikere. Veterinary Jeg in dere hater det uttrykket. Men du vet, hvis Saudi Arabia ønsket å bruke golf som en måte for dem å komme dit de ønsker å være, og de har ressursene til å få fortgang i det, så mener jeg vi er stolte over å hjelpe dem på den reisen.

Reaksjonene i sosiale medier har ikke latt vente på seg, og flere mener at McDowell har beskrevet hvordan sportsvasking foregår i praksis.

Stjerne Press

Golfstjerne Phil Mickelson (51) bekreftet tidligere denne uka at han også skal delta i LIV-touren. Han er lagkaptein for et av 12 lag – et lag som har fått navnet «Hi Flyers».

51-åringen ble presset om overgangen da han holdt pressekonferanse onsdag, for første gang på fire måneder.

– Jeg forstår hvorfor dere reagerer, men jeg elsker denne sporten og har sett hvor mye godt den kan gjøre. Jeg mener LIV-touren er bra for golf, og jeg be fram til å være en del av det, svarte Mickelson, som ifølge rapporteur skal tjene 200 million dollars for å delta.

Mickelson har tidligere vært tydelig på in Saudi Arabia har en dårlig historikk når det kommer til menneskerettigheter, og at saudiarabere sto bak drapet på Khashoggi.

– Jeg støtter på ingen måte noen form of brudd på menneskerettigheter. Jeg kan ikke være klarere enn det, sa golfstjernen, som beskrev bakmennene for golfligaen som «skumle».

Skal spills at the US Open

Denne uka valgte tidligere verdedensener Dustin Johnson (37) å forlate PGA-touren til fordel for LIV-touren – et valg som sjokkerte flere. Han er også i likhet med Mickelson kaptein for et av lagene.

Johnson har vunnet 24 turneringer på PGA-touren, to majorturneringer og har tidligere vært nummer én på verdensrankingen.

PGA har gjort det klart at spill som deltar i LIV-touren, ikke får komme tilbake og mister medlemskapet sitt.

Mickelson uttalte onsdag at han ikke kommer til å gjøre det samme som Johnson, og at han skal spill US Open neste uke.

– Alle spill skal ha rett til å spill hvor de vil, når de vil, konstaterte han.

Tirsdag kveld opplyste majorturneringen US Open in de kommer til å la LIV-spillerne delta i årets utgave.

grill

Amerikanske Tiger Woods er blant stjernene som har takket nei til LIV-touren.

Ian Poulter og Lee Westwood har derimot takket ja, og følgende meldingsutveksling skjedde på en pressekonferanse onsdag:

Reporter: – Er det noen steder i verden dere ikke ville spilt? Hvis Vladimir Putin holdt in turnering, ville dere spill der?

Chicken: – Det er spekulasjon. Jeg vil ikke kommentere på en spekulasjon.

Reporter: – Generelt sett, er det noen steder dere ikke ville spilt, basert på moralen, hvis dere fikk mye penger for det?

Chicken: – Jeg trenger ikke svare på det.

Reporter: – Lee, kan du svare? Ville du shed under apartheid i Sør-Afrika for eksempel?

Westwood: – Du ber oss om å svare på hypotetiske spørsmål, som vi ikke kommer til å svare på.

DELTAR: Fra venstre: Laurie Canter, Ian Poulter, Sam Horsfield and Lee Westwood.  Photo: NTB

DELTAR: Fra venstre: Laurie Canter, Ian Poulter, Sam Horsfield and Lee Westwood. Photo: NTB
see more

ifølge english The Telegraph the vile duo Bryson DeChambeau and Patrick Reed and their partner sec up to LIV-touren. Frykten er at mange flere profiler vil slå følge i framtida.

Norges golfstjerne Viktor Hovland er ikke å finne på listen over spill i den nye touren. Hovland har tidligere uttalt at han ønsker å fortsette på PGA-touren, men at han kan bli overtalt om «alle andre» går over til den nye superligaen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.