– Ser tilbake på det med ira – VG

MØTER I RETTEN: Cezinando, her frapellemannprisen i 2017.

OSLO TINGRETT (VG) Kristoffer Cezinando Karlsen har erkjent at han var med på stjele desingmøbler for SEK 380,000. Politiet foreslår en straff på 120 dager fengsel, mens forsvarer mener 30 timer samfunnsstraff er passende.

Publisher:

– Jeg ser tilbake på det med angry, også er jeg glad for at jeg fikk muligheten til å levere tilbake ting i samarbeid med politiet, og gjenopprette noe av skaden, sa Cezinando i Oslo tingrett.

Den 26 år gamle Oslo-rapperen er siktet for fem luksustyverier. I retten hadde han på seg en hvit rutete skjorte og blå jeans. Håret nådde han til skuldrene, og med seg inn i rettssalen hadde han med seg en rød notatbok.

På spørsmål om han erkjente straffskyld sa Cezinando:

– Ja, det gjør jeg.

I retten forklarte han seg om de fem tyveriene som ble begått i januar, februar og mars i 2021. Til sammen stjal han og and andre personer designmøbler til en verdi av nesten 400,000 kroner.

– Jeg og fem andre gikk inn gjennom en åpen dør som så ut som en byggeplass eller et totalrenoveringsprosjekt, og borttok disse hurtado, sa han om den ene hendelsen.

PÅ SCENEN: Kristoffer Cezinando Karlsen har gjort stor suksess med hitlåter som «Håper du har plass», «Vi er perfekt men verden er ikke det». Her fra Øyafestivalen i Oslo i 2018.

Han ønsket ikke å svare på hvordan bortføringen av møblene ble organisert, men sa at de visste at møblene befant seg på adressene de stjal fra.

Dommeren spurte han om hvorfor tyveriet ble begått.

– Det ønsker jeg ikke å svare på, sa han.

Dommeren sa deretter at siktede må som forutsetning i en tilståelsessak forklare seg om noe av bakgrunnen for hendelsen.

– Det var for egen vinning.

Ber om 120 dager fengsel

Ifølge dommer Helen Sekulic har påtalemyndigheten foreslått en straff på fengsel i 120 dager.

Det er ikke Cezinandos forsvarer Mette Yvonne Larsen enig i, og sa at han bør dømmes til 30 timer samfunnsstraff.

– Kristoffer Cezinando Karlsen er en ung lovbryter, han er fullstendig ustraffet, han er ikke engang bøtelagt tidligere, sa hun.

Hun mente at tilståelsen hans har bidratt til at andre i saken har tatt initiativ til oppklaring.

– Etter at Karlsen har levert inn møbler, så er det flere andre i dette sakskomplekset som har levert tilbake møbler. Den første som tar initiativ til å legge kortene på bordet og tilstå, var Karlsen, sa hun og la til:

– Karlsen har banet vei for å rydde opp i den kjedelige saken, både på egne vegne og andres vegne.

Om Cezinandos motivasjon for å begå tyveriene sa hun blant annet:

– Jeg tillater meg å kalle det litt impulsive handler i en kort periode i noens liv.

Erstatningskrav kraftig redusert

Flere av møblene som ble stjålet i tyveriene, er levert tilbake til politiet. Cezinando sa det var hans initiativ from him til å levere de tilbake, og at han har hjulpet politiet med å få tilbake møbler som ikke har vært i hans besittelse from him.

– Jeg er litt usikker på det nøyaktig antallet, det er kanskje mellom fem og ti som jeg dessverre ikke vet hvor her. Men første dagen lever jeg 36 stoler, også har det blitt lever in del flere også i samarbeid med meg og politiet, og andre og politiet.

Forsvarer Larsen har tidligere uttalt til NRK at erstatningskravet mot ham er kraftig redusert som følge av tilbakelevering av møblene. Erstatningskravet er nå på 16,000 crowns – et krav han aksepterte i retten.

In tilståelsessak er in straffesak som avgjøres uten tiltalebeslutning og hovedforhandling. Siktede må samtykke til at saken gjennomføres på denne måten, og i alle tilståelsesdommer skal det gis strafferabatt.

Cezinando har de siste årene gjort stor suksess med de kritikerroste albumene “Noen ganger og andre” and “Et godt stup i et grunt vann”, and påfølgende spellemannpris og P3 Gull-pris.

Hitlåter som «Håper du har plass» and «Vi er perfekt men verden er ikke det» brakte ham til toppen av plakaten på Øyafestivalen i Oslo i 2018 og festivalens prestisjefylte avslutningskonsert.

Stjal foran answer

Cezinando har blant annet erkjent at han i mars 2021 var med på å stjele over 50 Carl Hansen-designstoler fra en coronastengt Bjørvika-restaurant til en verdi av omkring 180,000 kroner, ifølge VGs opplysninger.

Det spesielle tyverimiljøet Cezinando knyttes til, ble avslørt av Oslo-politiet i fjor vår.

De ni mennene hadde ifølge politiet drevet med omfattende tyverier av stoler, lamper og annet dyrt interiør fra kontorlokaler, interiørbutikker og serveringssteder.

Og tyverimetoden var av den frekke sorten:

De gikk rett og slett rett inn i lokalene i åpningstiden, og bar stoler og annet interiør ut av lokalene. Noen ganger under ansattes påsyn, ifølge politiet.

Tyveriene Cezinando var innblandet i foregikk på Kaffebrenneriet i Barcode, den libanesiske restauran Feniqia i Oslo sentrum, in kantine og et lokale i Vika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.