Technology

– Spise Sør – E24

Written by admin

Verdens nordligste bryggeri fortsatte veksten i 2021, og økte omsetningen med mer enn 25 millioner fra rekordåret 2020.

VEKST: Mack Ølbryggerier-sjef Roger Karlsen sier 2021 faktisk var et bedre år enn 2020.
Publisert: Publisert:

I 2020 økte omsetningen i det norske ølmarkedet med 27,5 %, mens Mack økte omsetningen med 47,1 %. Resultatet ble rekordår og rungende mynter i kassen.

Til tross for noe nedgang i inntjeningen har 2021 også vært et sterkt år for bryggeriet.

– Resultatnedgangen var faktisk som spådd. Det viktigste er at omsetningen fortsatte. Kostnadsbildet var kunstig lavt i 2020, så ser vi litt utover tallene har 2021 faktisk vært et bedre år enn 2020, sier administrerende direktør Roger Karlsen.

2021 2020 2019
Inngang 372 978 000 346 491 000 323 882 000
kostnader 330 145 000 293 953 000 338 247 000
netto finansiering – 7 187 000 – 12 355 000 – 12 297 000
årsresultat 27 054 000 42 813 000 – 31 662 000

Første halvdel av 2021 ga løfter om store penger, men problemer i andre halvår påvirket bunnlinjen.

– Første halvår 2021 var veldig bra, men veksten siste halvår klarte ikke å holde samme nivå. Mangel på råvarer, spesielt i form av emballasjebokser, gjorde at vi ikke kunne levere så mange produkter som kundene ønsket, sier Karlsen, før han legger til:

– Men til tross for det er vi veldig fornøyde med året generelt.

– Ubehagelig høy

Som de fleste andre bransjer har også bryggeriindustrien sett prisøkninger som følge av krigen i Ukraina. I tillegg merkes kjølvannet av korona-pandemien fortsatt.

– Hvis vi snakker litt om 2022, ser vi at vi er relativt rammet av den ubalansen som finnes i verden i dag. Prisen på ulike varer som inngår i vår produksjon og verdikjede har økt betydelig. Det gjelder gass, aluminium, hvete, plast og ikke minst frakt. Kostnadsveksten i 2022 er ubehagelig høy, sier Karlsen.

også lese

Rekordresultat etter avskaffelse av sukkeravgiften

ta kostnadene selv

I motsetning til andre varer hvor forbrukerne gjerne tar en stor del av regningen som følger med økende kostnader, har bryggeriet båret mesteparten av kostnadene.

– Ideelt sett burde vi ha kunnet øke topplinjen vår nok til å veie opp for kostnadsøkningen. Men når det ikke er mulig, tar vi heller mer av kostnaden selv enn å pålegger forbrukerne, forklarer Karlsen.

– Hvordan jobber dere for å håndtere prisoppgangen?

– Det er dessverre ikke så mye vi kan gjøre på kort sikt. Vi kan for eksempel ikke bare putte øl i ny emballasje, og vi er stort sett ganske innlemmet i strukturen vi er i nå, sier Karlsen.

Han fortsetter:

– Men vi jobber hardt for å forbedre andre aspekter, som bærekraftselementene våre. Vi jobber med blant annet å gjenbruke Coto som oppstår i produksjonen. Vi ønsker å kunne utnytte råvarene maksimalt og jobbe med ulike løsninger innenfor det. Men dette er langsiktige prosjekter og de vil ikke ha noen innvirkning nå.

Pandemien førte naturligvis til en endring i nordmenns drikkevaner. Folk dro til butikken i stedet for baren for sin etterlengtede fredagsliter. Ifølge Karlsen har dette stabilisert seg som følge av åpningen av uteliv. Men det uten at markedsandelen i butikk har gått ned.

– Vi er fortsatt markedsleder i nord, men vi fortsetter å spise markedet sør i Norge, det vil si fra Trondheim og sørover. Innen både utelivsbransjen og dagligvarehandelen vokser vi her. Vi har flere produkter i hyllene og flere som kjenner oss, sier Karlsen.

Les på E24+

Mat, reiser, strøm: det har blitt mye dyrere

– Våg å tenke om igjen

Karlsen sier de gode årene hans kommer fra hardt arbeid over tid. Han mener også at bryggeriet er bra for ny og kreativ tenkning.

– Hvordan vil du fortsette den gode trenden?

– Det handler om å fortsette det samme gode arbeidet, være innovative og levere. Vi må tørre å tenke nye ting og det skal vi fortsette med. Det har sine risikoer og kostnader, men vi er overbevist om at vi ikke kan sitte stille. Vi må fortsette å utvikle oss på alle områder, enten det er innenfor bærekraft, IT eller andre områder som kan gi oss en fordel fremfor andre.

Fra Sverige til New Zealand

Naturligvis har det internasjonale markedet forverret seg de siste årene. Karlsen håper å kunne forsyne tørste verdensborgere med øl i fremtiden.

– Eksporten har lidd under korona og har ikke blitt bedre på grunn av gjeldende fraktpriser. Men vi leverer fortsatt øl til utlandet, der Sverige er nærmere mens New Zealand er lenger unna, sier Karlsen.

Han påpeker at det er vanskelig å lage en forretningsmodell som er lønnsom i et fjernt fremmed land.

– Prissituasjonen i utlandet gjør det vanskelig, men vi forventer å komme tilbake til videre vekst og utvikling også i utlandet i løpet av 2023, avslutter Karlsen.

About the author

admin

Leave a Comment