Technology

Sterke kvartalsresultater trakk småsparere til oljeselskapene: Aker BP var mest populær blant Nordnet-kundene.

Written by admin

Så langt i år i aksjemarkedene kan sammenlignes med en sprettball, der sprettballen suset ned til bakken, og traff i midten av juni, etter at “bakkestøtet” har kommet tilbake for å øke hastigheten. Om det vil fortsette opp er opp til de som har en spåmann å avgjøre, men faktum er at juli var den beste handelsmåneden for både S&P 500, verdens aksjemarkeder som helhet og den lokale Oslo Børs siden november 2020.

Dette til tross for pågående rapporter om vedvarende høy inflasjon, press på driftsmarginer og nyheter om intense hetebølger, energikriser, matkriser og frykt for mislighold av statsgjeld i fremvoksende markeder.

Etter et brutalt handelssemester har lokket med positiv avkastning fått investorer med øye for aksjer til å vende seg nettopp til (faste) aksjer. Tall fra nettmegler Nordnet viser at det i juli ble netto kjøpt aksjer for 1 milliard kroner og aksjer omsatt for 25,4 milliarder kroner.

Olje- og gasselskaper med høye marginer og utbytteutsikter

Blant Nordnets kunder var oljeselskapet Aker BP mest attraktivt, med et nettokjøp på 272 millioner kroner. I begynnelsen av juni var den opp mer enn 50 % sammenlignet med begynnelsen av 2022, etter vedvarende høye inntekter, før den falt under 20 % i løpet av sommeren.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik sa det under kvartalstallspresentasjonen for bare to uker siden utbyttet må øke – og at billetten til utbyttefesten nå er betydelig lavere enn under toppen ved inngangen til sommeren har trukket investorer til selskapet.

Med gassmangel i Europa og generelt høye energipriser pumper oljeselskapene generelt olje og gass med ekstremt høye marginer, noe som gjenspeiles i generelt sterke kvartalstall. Investorer har svart med å strømme til oljeselskapene, og Nordnets topp ti mest kjøpte aksjeliste er også helt svart.

– Dette tyder på at det fortsatt er stor investeringsvilje i olje- og gasselskaper. Kvartalstallene og den ekstreme lønnsomheten de viser gjør at en rekke utbytteinvestorer nå har fattet interesse for bransjen også, skriver Nordnet i en månedlig oppsummering.

profittbeskyttelse

På listen over de ti bestselgende aksjene finner man imidlertid mer blandede nedganger.

Dette overgår Rec Silicon, som nettoførte 43,6 millioner kroner i juli. Selskapet, som produserer silisium til solcelleindustrien, har så langt i år svingt på Oslo Børs, noe som gjør aksjen populær blant tradere. Siden midten av juli er andelen opp nesten 20 prosent og det store salgsvolumet tyder ifølge Nordnet på at mange har gått med overskudd.

Europris er også blant de mest nettbaserte aksjene som ble solgt i juli, og man kan mistenke profittbeskyttelse her også. Aksjen er ned hele 32 prosent fra toppen i midten av januar i år, men han rapporterer at selskapet slapp unna med det. beste andre kvartal noensinne førte til at deltakelsen akselererte i andre halvdel av juli. Det betyr at deltakelsen totalt sett er ned rundt 11 prosent siden toppen i januar.

Et annet selskap som dukker opp på listen over bestselgende aksjer er Norsk Hydro. Selskapet falt kraftig gjennom midten av juli, etter frykt for at inflasjon, høye bensinpriser, flaskehalser i globale forsyningskjeder og vaklende etterspørsel ville tynge selskapets fortjeneste. Norsk Hydro rapporterte imidlertid et andre kvartal med et resultat fire ganger høyere som i samme periode i fjor, og handlingen tok fart på Oslo Børs etterpå.

Optimisme basert på stillestående makrotall

Nyheter om stagnerende makroøkonomiske tall, som i seg selv er en indikator på at økonomien bremser opp og at renteøkninger gir ønsket effekt, har gjort investorene mindre tilbøyelige til å forvente at de neste renteøkningene kommer, interessen er like voldsom som de forrige. .

Kombinert med overraskende sterke kvartalstall for flere av de største amerikanske selskapene, har dette skapt optimisme i aksjemarkedene, noe som er en del av forklaringen bak den generelle økningen i juli. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom lenker som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller andre former for bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

About the author

admin

Leave a Comment