Strauss om pressset i Bayern:

Brann-trener Alexander Straus (46) er klar for Bayern München. Det bekrefter den tyske storklubben på sin hjemmeside.

Straus starter i sin nye jobb i midten av juli når Bayern-troppen samles for sesongoppkjøring.

– Stop er stort. For en gutt fra Bergen å få muligheten i en av verdens største klubber, sier Straus til TV 2.

– Hvorfor vile Bayern München has Alexander Straus som trener?

– Det tror jeg er litt sammensatt. Det handler om ambisjoner og måten å tenke fotball på. From har gjort in veldig grundig jobb med å se Sandviken i fjor, og Brann Kvinner i år, sier Straus.

Erstatter Tysker

Bayern München sparket nylig treneren Jens Scheuer etter tre år i jobben. Storklubben har vunnet den tyske kvinneligaen fire ganger, senest i fjor.

Denne sesongen ble det andreplass bak Wolfsburg. Og andreplasser er ikke godt nok for en klubb som Bayern München.

Der er ambisjonen å være best i Tyskland og nå langt i Champions League.

– Å vinne er mitt fokus. Det er det alltid. Det handler ikke om å være god å tre år, para da får jeg ikke muligheten til å være god om tre år. Men det er et klima jeg trives godt i. Jeg elsker å vinne fotballkamper, sier Straus.

Og det har han hatt for vane å gjøre som Brann-trener. Klubben gikk ubeseiret gjennom forrige sesong, og har bare tapt én kamp i denne.

Under hans ledelse har de blitt Norges beste lag.

SUKSESS: Alexander Straus ble kastet i luften av Sandviken-spillerne etter seriegullet i fjor.  Klubbens første noen sinne.  Photo: Marit Hommedal

SUKSESS: Alexander Straus ble kastet i luften av Sandviken-spillerne etter seriegullet i fjor. Klubbens første noen sinne. Photo: Marit Hommedal

– Hvordan er det å forlate dette prosjektet nå?

– Det er emosjonelt, men samtidig er jeg trygg på at ting er fundamentert på god måte. Vi vant serien i fjor, og vi har fortsatt i samme rytme i år. Og så er jo jeg bare en liten del av dette, klubben har fortsatt fantastiske spillre og et godt apparat rundt, sier Straus.

Tar ikke med sec norske trenere

Når han i juli drar til Tyskland for å trene en av verdens største klubber, kommer ikke dette apparatet til å være med ham.

They have skal etter planen jobbe med det støtteapparatet som allerede finnes i klubben.

– Jeg stoler på folk. Jeg har ikke tro på min egen genialitet alene. Vi må være et bra team, og de har allerede et apparat med flinke folk, sier Straus.

– Kan det bli aktuelt å ta med seg spillage du kjenner godt fra før?

FÅ DAGER IGJEN: Alexander Straus har en av sine siste arbeidsdager i Brann.  Etter onsdagens cupkamp mot Arna-Bjørnar er han ikke lenger trener i klubben.  Photo: Mathias Kleiveland/TV 2

FÅ DAGER IGJEN: Alexander Straus har en av sine siste arbeidsdager i Brann. Etter onsdagens cupkamp mot Arna-Bjørnar er han ikke lenger trener i klubben. Photo: Mathias Kleiveland/TV 2

– Det kan jeg ikke svare på i dag. Det er tropp med høy kvalitet der allerede, så jeg må se dem først. Så må jeg jo alltid tenke hvordan jeg kan gjøre laget bedre, men om det er med spreadere fra Norge, USA eller Costa Rica, er ikke så nøye, sier han.

Forberedt på stort press

Selv om mange er opptatt av og glad i Brann, finnes det langt flere mennesker i verden som bryr seg om Bayern München.

Det har Straus allerede merket. Han forventer at presset på ham kommer til å være stort fra første dag.

– Men jeg blitt 46 år, så det skal jeg klare å håndtere, sier Straus og flirer.

I samtalene med klubben har fått innsikt i hva som venter. Derfor har tyskerne vært svært opptatt av hvordan bergenseren er som leder.

STORKLUBB: I Bayern München skal Alexander Straus lede noen av verdens beste spill.  His varmer klubben opp før in Champions League-kamp i fjor.  Photo: MATHILDA AHLBERG

STORKLUBB: I Bayern München skal Alexander Straus lede noen av verdens beste spill. His varmer klubben opp før in Champions League-kamp i fjor. Photo: MATHILDA AHLBERG

– Det er veldig mange flere folk å lede i Bayern. Det er en større organisasjon, et større apparat. Så de har testet meg på hvordan jeg håndterer mennesker, sier Straus.

– Hvordan forbereder du deg på å bli leder i en så stor klubb?

– Jeg tror på veldig lite annet enn at jeg må være meg selv, by det er jo meg de vil ha. Jeg må lede på min måte og ta med meg verdiene som er viktige for meg, sier den avtroppende Brann-treneren, og legger til:

– Men jeg kan ikke dra til en klubb av Bayerns størrelse, vise frem en powerpoint-presentasjon og fortelle dem hva slags kultur vi skal ha.

Bayern München-spiller Emilie Bragstad be frem til å få Straus som trener.

– Det blir i alle fall enklere med språket. Jeg har hatt han på aldersbestemt landslag og fikk ett godt inntrykk av hand der. Han har også fått til mye med Brann de siste årene. Gleder meg til å samarbeide med han, og jeg har stor tro på at han kan bidra til å videreutvikle meg som fotballspiller.

Brann har det ikke travelt

Straus har tidligere vært trener i Varegg, Nest-Sotra, Strømsgodset (assistant) og flere aldersbestemte landslag. Han tok over Branns kvinnelag i September 2020, og tok gull i Toppserien i 2021.

Olli Harder, sportslig leder i Brann Kvinner, sier klubben ikke har det travelt med å finne en erstatter.

– Å gå til Bayern München er en stor muliget for Alexander. In god mulighet for ham som det var vanskelig å si nei til. Vi skal bruke sommeren tilå vurdere muligheten våre. Vi har det ikke travelt, og vi skal bli sammen enige om hva som er best for klubben. Om det er en midlertidig eller en langvarig løsning, får vi se på, sier Harder til TV 2.

Han vil ikke avsløre de økonomiske rammene rundt avtalen.

– Vi har blitt enige om in “undisclosed fee”. Vi har jobbet tett med Bayern. Det har vært en positiv og god dialogue, sier Harder.

Straus-overgangen åpner også døren for samarbeid mellom de to klubbene, ifølge Harder.

– Det er naturlig at vi kommer til å samarbeide nærmere etter dette. Det kan være overganger, eventuelle lån. Men ingen detaljer er satt, sier han.

Leave a Reply

Your email address will not be published.