Terrorens dag på Wall Street: Nasdaq falt nesten fem prosent

Onsdag falt alle de tre store Wall Street-indeksene bredt og kraftig. Fallet kommer etter en optimistisk start på handelsuken, med Nasdaq som avsluttet dagen med nesten tre prosent på tirsdag, mens de brede S&P 500- og industri-Dow Jones-indeksene steg henholdsvis to og én, 3 prosent.

Men allerede i førhandelen onsdag pekte pilene nedover, og utover handelsdagen økte nedgangen i styrke. Slik så det ut på Wall Street da handelsdagen sluttet:

  • S&P 500 falt 4,03 prosent.
  • Nasdaq Technology Index falt 4,73 prosent.
  • Dow Jones Heavy Industrial falt 3,56 prosent.

Nasdaq er nå ned over 25 prosent fra toppen i november i fjor og befinner seg derfor i et såkalt «bjørnemarked». Dette betyr et fall på mer enn 20 prosent fra en nylig topp. Både S&P 500 og Dow Jones er ned mer enn 10 prosent fra topper nådd sent i fjor, og begge er i en korreksjon, et begrep definert av et fall på mer enn 10 prosent fra en nylig topp.

I den tunge Dow Jones industriindeksen er onsdagens fall det bratteste siden 2020, ifølge CNBC. Indeksen ble påvirket av at en annen kommersiell kjede ble beseiret i aksjemarkedet.

Etter at Walmart la ut kvartalstall tirsdag, stupte aksjen 11 prosent, det største fallet på en enkelt handelsdag siden 1987, ifølge CNBC. Butikkjeden Target falt mer enn 20 prosent fra start etter å ha lagt ned skuffende tall for første kvartal. I likhet med Walmart har kjeden følt presset av inflasjon og økende kostnader.

Inflasjonsspøkelse

Olav Chen, leder for globale renter og allokering i Storebrand, mener markedet er preget av aggressive signaler fra Fed-sjef Jerome Powell.

Begrepene hawkish og duo er to oppfatninger av hvor renten bør gå som følge av økonomisk utvikling. Mens haukisk betyr at rentene må være høye for å holde tritt med inflasjonen, betyr duett at rentene må holde seg lave som følge av lavt inflasjonspress.

– Powell bekreftet i går de doble renteøkningene som mange har snakket om, og nå er det sitert tre doble renteøkninger på rad, sier Olav Chen til Dagens Næringsliv og fortsetter:

– Renteøkninger på til sammen to prosentpoeng på to kvartaler er en kraftig kostnad, og kanskje noe du aldri hadde sett for deg for bare noen måneder siden.


– Fremfor alt er dette ukjent territorium.  Aldri før har sentralbanker klart å gjennomføre den såkalte

– Fremfor alt er dette ukjent territorium. Aldri før har sentralbanker klart å gjennomføre en såkalt «myk landing», sier Storebrands seniorporteføljeforvalter Olav Chen. (Foto: Gunnar Lier)

Onsdag kveld dukket Powell opp på Wall Street Journals «Future of Everyting»-festival og var i et halvtimes videointervju fortsatt klar over at sentralbanken er klar til å gjøre det den kan for å slå inflasjonen.

“Hvis det betyr å heve renten over et nøytralt nivå, så vil vi ikke nøle,” sa Powell.

Med nøytralt rentenivå menes et rentenivå som verken gir vekst eller gir drag på økonomien.

Han var klar på at sentralbanken må være mer offensiv i sin politikk dersom inflasjonen ikke går ned.

– Den amerikanske økonomien er sterk nå, arbeidsmarkedet er ekstremt sterkt. Økonomien er posisjonert for å håndtere strammere pengepolitikk. Men det vil være noe smerte involvert i å gjenopprette prisstabilitet, sa han.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en boom.

Det amerikanske aksjemarkedet har fått et solid tilbakeslag etter toppene som markerte markedene mot slutten av de verste korona-stengene i fjor. Bakteppet har vært geopolitisk uro, forsyningskjedeforstyrrelser og ikke minst skyhøy inflasjon.

I USA har inflasjonen de siste månedene vært på nivåer som ikke har vært sett på flere tiår, ettersom Federal Reserve og sittende Jerome Powell nesten daglig jobber for å roe ned de vaklende markedene under deres kontroll.

– Markedet har blitt beroliget av tempoet i Fed-rentesettingen, men nå er det klart at Fed er langt bak. Det er sjelden å høre Fed innrømme feil, men det er ingen tvil om at dette har vært en fullstendig boom, sier Chen, og bemerker at sentralbanken lenge har omtalt inflasjon som «midlertidig».

Chen tror at vi vil se en utflating mot slutten av 2022, noe som betyr at den årlige veksten i inflasjonen vil være lavere i desember enn den er i dag i USA.

– Det som kan være nå er at markedet handler mye. Hvis det for eksempel er tre doble Fed-uttak på rad, så er det også forventninger om at det vil komme flere renteøkninger på hvert av de resterende tre møtene.

– Det er viktig å huske på at rentene her hjemme, verken i USA eller Europa, fortsatt er på nivåene vi så før pandemien. Nå er aksjemarkedet nervøst fordi vi er i en situasjon vi ikke har vært i på 40 år, med skyhøy inflasjon og raskt stigende renter.

Tror ikke på den amerikanske resesjonen

Denne uken møtes finansministrene i G7-landene i Tyskland og før toppmøtet advarte USAs finansminister Janet Yellen om faren for lavere vekst i møte med høy inflasjon.

Han tror imidlertid ikke at USA vil havne i en resesjon.

– Vi gjør alt vi kan for å unngå ytterligere prisøkninger i energiprisene, men vi skal også sørge for at Europa kan komme seg ut av sin avhengighet av russisk olje og gass. Men dette er ikke faktorer som kommer til å forsvinne med det første, sa Yellen ifølge Washington Post.

Finansministeren mener at amerikansk økonomi kommer godt ut av koronapandemien og er derfor mer bekymret for lavkonjunkturen i Europa enn i USA.Dette er fordi Europa er mer avhengig av russisk energi enn USA.

– Men dette er en tid hvor det er mye risiko knyttet til både inflasjon og potensielle vekststopper, sa Yellen.

Administrerende direktør i storbanken Goldman Sachs, David Solomon, sa imidlertid onsdag at han nå råder kundene sine til å være mer forsiktige når det kommer til økonomien. Ifølge Solomon kan Feds forsøk på å slå ned på inflasjonen resultere i en resesjon.

“Du må tenke på det faktum at det er en rimelig sjanse for at vi på et tidspunkt kommer til å ha en resesjon, eller en, du vet, veldig, veldig langsom vekst,” sa Solomon CNBC onsdag.

Han la til at stigende renter og kutt i subsidiekjøp kan få konsekvenser for virksomheter som er vanskelig å forutse.

– Hvis du har en virksomhet av betydelig størrelse, må du se mer nøye på akkurat nå enn du kanskje hadde da vi satt her for ett år siden.

I andre deler av verden er land også preget av skyhøy inflasjon. Tall kom ut fra Storbritannia onsdag morgen som viser inflasjonen på ni prosent i april, det høyeste nivået på mer enn 40 år, ifølge økonomiske tider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.