Technology

TEST: Cruisekontroll – VW ID.5 GTX

Written by admin

Jeg fikk endelig en sjanse til å prøvekjøre en av VWs nyere biler, en mindre SUV kalt ID.5 GTX.

Introduksjon

GTX betyr vanligvis kule ting, og denne gangen også. Bilen til 624.700 kr har bedre seter, massasje(!), infotainmentpakke+ og førerassistansepakke+-. Det er spesielt sistnevnte som gjorde testen til en veldig behagelig opplevelse, og ja, massasjen er ikke bedre enn i Mercedes EQS 580 til 1,5 millioner kroner.

I hverdagen kan du lade effektivt hjemme med opptil 11 kW (AC) ladeeffekt fra en ladeboks. På lengre turer i helgene kan du raskt lade med en høyere ladehastighet på opptil 135 kW (DC) og komme deg opp til 290 km på ca. 30 minutter på en av de mange offentlige hurtigladestasjonene langs hovedveiene.

Volkswagen, november 2021

Nøkkelfunksjoner som oppsummert av VW i fjor:

  • Toppmodell basert på MEB modulbasert plattform for elektrisk drift.
  • Kraftig design kombinert med enestående aerodynamikk og lav luftmotstand gir lang rekkevidde – opptil 520 km (WLTP). Testet modell: 473 km autonomi
  • Programvareversjon 3.0 og kraftig ny maskinvare muliggjør over-the-air oppgraderinger og oppdateringer
  • ID.5 og ID.5 GTX produseres og leveres til kunden med et nøytralt karbonavtrykk.

La oss først se på spesifikasjonene og pakkene til modellen jeg testet:

Design

Det er ikke noe fancy med ID.5, ikke engang GTX-modellen, som tilbyr designsignaler de andre ikke har, men mest på innsiden. Du har sikkert sett mange ID.4-er på veiene og kanskje noen ID.5-er også, og fellesnevneren er at de ikke gjør så mye av seg selv. Så designet gjenspeiler det bilen ønsker å gjøre: transportere familien trygt fra A til B, og ikke gjøre den prangende.

Det er de store 20″ hjulene som avslører på utsiden at vi har å gjøre med en GTX-modell, bortsett fra “GTX” skrevet på sidene.

Foran og baksiden er mer iøynefallende. Frontlyktene ser ut som små motoriserte øyne som møter deg når du tar deg til bilen med nøklene i lommen. Jeg liker den hvite VW-logoen foran som bryter det “røde såpestykket” på en bil.

Den samme logoen kan også ses bak og en litt smalere hekk som gir plass til god høyde, om ikke rekordstor plass, i bagasjerommet. En stor hund får plass i ryggen, en stor fordel for mange familier.

Erfaring

Det er nesten ikke plass til å komme på dashbordet til denne bilen. Det er neppe mye plass til sjåføren og utenbordspassasjerene foran. Det er langt fra sjåføren til frontruten.

I tillegg til god plass å bevege seg på, er det to skjermer, hvor den ene rett foran føreren gir en rask oversikt over hastighet, fartsgrense, hvem som ikke bruker bilbelte, cruise control, sånt.

Du kan nesten si at det er tre skjermer, for for prisen er det også informasjon på frontruten som reflekteres på veien og som også forteller deg hastigheten og om du skal svinge til venstre eller høyre hvis du bruker det integrerte navigasjonssystemet. Dette er typisk en funksjon som tilbys av dyrere biler, men jeg, som mange andre, er glad for at jeg ikke trenger å se ned for å finne ut hva som skjer. En annen interessant detalj er en lang stripe med lysanimasjoner nederst på frontruten som tydelig indikerer om du må svinge til venstre eller høyre hvis du har plottet ruten.

Rattet er ikke i faresonen, for her finner du kun det mest nødvendige og du vil være vant til det av nesten alle andre biler på markedet. Til venstre aktiverer du cruisekontroll med veihjelp, kun cruisekontroll, og hastighetsjustering opp og ned.

Trykker du hardt på knappen, som for øvrig gir litt kunstig tilbakemelding, øker farten opp til første doble hastighetstall. Jeg er ikke så glad i disse knappene da det er for lett å feilaktig overse og trykke på en annen knapp, ofte den som deaktiverer cruise control + veihjelp.

Den trådløse ladestasjonen kan ofte varsle om at mobiltelefonen ikke kan lades på grunn av gjenstander på vei, selv om det kun er mobiltelefonen som er der.

Til høyre aktiverer den stemmeassistenten (som aldri kom til å fungere, muligens fordi jeg ikke kunne koble bilen til min egen VW-profil som jeg ikke har – jeg fikk bare ikke svar på noe, uansett språk), samt kontroll av volum. Med «vis»-knappen endrer du hva du vil prioritere på den mindre skjermen rett foran deg.

Når du ser opp, finner du innstillinger for to lysseksjoner med to lys på hver side og en avlang berøringspute for å elegant åpne solkremen. Det er fint å ha verden og solen noen ganger, det er til og med fint når det regner, og det er en imponerende mengde glass.

Bilen byr på mer plass til alle passasjerer enn det utvendige designet tilsier.

Jeg har vært ganske god så langt, og med rette, men nå kommer kritikken.

Den større skjermen som kontrollerer bilens egenskaper, navigasjon og media er treg. Det er ikke bra å måtte vente på en forsinkelse når du prøver å komme inn dit du skal. Til og med bokstavene blir forsinket når du skriver, og når du tror du har truffet riktig element i grensesnittet, er du fortsatt ikke sikker fordi ting tar for lang tid å skje.

Det er rapportert at før VW-sjef Herbert Diess fikk sparken, blant annet på grunn av programvareproblemer. Jeg sier ikke mer enn det, jeg må konkludere med at dette ikke er på nivå med resten av bilens kvaliteter og er en reell kilde til irritasjon. Det er støtte for Apple CarPlay og Android Auto, så hvis du kan, anbefales disse løsningene for navigering.

Navigasjonssystemet er like tregt som de andre delene av grensesnittet. Det smarteste er de siste stedene du har vært og hvor bilen peker i forhold til dem.

Komfort

Nå går jeg fra kritikerne til det beste med ID.5 GTX: komforten. Den er bare veldig bra, og selv om den på ingen måte kan konkurrere med Mercedes EQB for sporty moro, er setene utrolig gode og kanskje de beste jeg noen gang har opplevd. Den innebygde massasjen fungerer overraskende vedvarende og sprekker korsryggen hardere enn Mercedes i deres 1,5 millioner kroner bil.

Jeg kjørte nesten en etappe fra Viken til Stockholm, det tok meg drøye sju timer med et par stopp, og ikke en eneste gang følte jeg behov for å justere kroppen på grunn av “sittende smerter” eller annet ubehag.

Det var også førerassistentpakken som er inkludert i prisen på 620.000 kroner. Akkurat når du blir kjent med denne, blir du litt overrasket over at prisen er godt under 700.000 kroner.

For her finner du ikke bare den tradisjonelle aktive cruisekontrollen, men selvkjøringen som Teslaene har. Ja: denne bilen svinger for deg og leser veien.

Med funksjonen aktivert kan du bare sette en eller to hender på rattet og den guider deg gjennom kurver, men den varsler deg også om rundkjøringer og skarpere kurver og bremser. Legg merke til at den bremser for mye i rundkjøringer, så mye at jeg, i frykt for å irritere mine medpassasjerer, alltid akselererte manuelt.

Som i mye dyrere biler med varselpanel, viser bilen tydelig om den kan hjelpe deg med styringen, det vil si at du trenger tydelige markeringer på hver side av veien. Et negativt aspekt ved systemet er at det ikke tar hensyn til veiene det jobbes med; da vil rattet oppleve situasjonen som forvirret, så rattet beveger seg i små rotasjoner raskt til venstre og høyre. Dette bør fjernes i en programvareoppdatering (jeg fikk forresten ingen under ukens test).

Jeg vil oppsummere bilens kjørestil som nøytral. Det er få forskjeller mellom øko- og sportsmodus, bortsett fra at bilen naturligvis akselererer raskere. Som nevnt ovenfor byr ikke bilen på like mye sportsglede som en Mercedes eller en Poletar, men det er heller ikke poenget eller forventningen til det som ellers er en bil som er riktig designet for maksimal størrelse for sjåførene.og samtidig med mye plass i bagasjerommet.

Jeg kunne ikke finne noen innstillinger for regenerativ bremsing, en funksjon jeg setter pris på i stedet for bremsing for en ekte enpedalopplevelse. Jeg la merke til at funksjonen var aktiv en gang, men jeg kunne ikke finne en måte å endre den for å øke eller redusere effekten, og jeg er ikke sikker på hva som utløser dette.

konklusjon

Du får mye for pengene med ID.5 GTX. Sportspakken tar sittekomforten til nye høyder med en massasjefunksjon som virkelig gjør en god jobb. Du vil ikke føle ubehag selv etter mange timer uten hvile.

50 kW ladestasjonene lader bilen med en hastighet på 4 km i minuttet. På min lange reise trengte jeg derfor aldri å lade i mer enn 30 minutter. Det er en pause du uansett bør ta hvis du kjører i fem timer eller mer.

ID har gjort en god jobb med plass både foran og bak, men det er førerassistentpakken som er stjernen i denne pakken, og den får eldre biler til å føle seg slitne av å kjøre i mer enn to timer. Å gå fra dette til en 2013 SUV føles naturligvis som en stor nedgradering.

Det største irritasjonsmomentet er definitivt grensesnittet på den større skjermen som er fryktelig tregt og i tillegg har et forvirrende navigasjonsgrensesnitt.

About the author

admin

Leave a Comment