Technology

Testet: Audis billigste e-tron GT

Written by admin

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor.

BILTEST: Hva er den perfekte elbilen for deg? En med enorm rekkevidde slik at du aldri er redd for neste lange tur? Er det en elbil som sluker barn og hunder og ski med lim? Eller vil du ha noe rimelig med et forutsigbart verditap?

bilbeist

Du ser hvor dette går. Audi e-tron GT har egentlig ikke noen av disse funksjonene. Den kommer ikke så langt med sin estimerte rekkevidde på 479 kilometer maksimalt, og man kan nesten si at den har liten plass, selvfølgelig litt avhengig av hvem man spør. Selv om dette er «billigversjonen» uten ekstra RS-merking, holder den neppe spesielt godt i pris i lengden. Moms-elementet kan naturligvis spille inn dersom du allerede eier en.

Dette er imidlertid et beist av en bil. Nesten fem meter lang og to meter bred. Stor på utsiden, men bagasjerommet appellerer ikke til golfere som virkelig har venner de vil ha med seg.

Har Audis ingeniører og markedsførere sittet i baksetet på en 30 år gammel Jaguar XJ og tenkt: «Ja, det er det folk vil ha i en moderne elbil også»? Bagasjerommet på e-tron GT måler 405 liter, noe som ikke er imponerende.

GOD OVERSIKT – Skjermen foran sjåføren forteller deg det du trenger å vite, og det på en stilig måte.  Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

GOD OVERSIKT – Skjermen foran sjåføren forteller deg det du trenger å vite, og det på en stilig måte. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

folk snur seg

Mennesker er rare. Alle disse ulempene, men likevel er folk åpenbart fascinert av denne bilen. Audi e-tron GT er som kjent i stor grad basert på Porsche Taycan og Porsche J1-plattformen som begge bilene bruker. Og det er ikke bare mange knapper som kommer fra Porsche. 70 prosent av Audi e-tron GT er identisk med Taycan.

Fotgjengere kommer ut for å slikke skinnet fra vårsola på denne bilen. Folk snur seg og ser. Gjentatte ganger. Dette er ikke noe det harde arbeidet fra Oslo gjør i like stor grad med en Porsche Taycan – det er i ferd med å bli vanlig.

Audi e-tron GT er en seer, Det er ingen tvil om det. Spesielt bakfra tvinges tankene om at dette må være en av de vakreste elbilene på markedet, men interessant nok er den ikke så tøff innvendig.

Med tanke på at dette er en dyr bil, også i utlandet, er det litt rart at Audi ikke har tatt det hardere med luksusfølelsen. I Tyskland starter en Audi A8 på €102.010 mens en Audi e-tron GT starter på €105.400. Likevel er det et betydelig mer luksuriøst interiør i A8, så det føles ikke overveldende bra i e-tron GT. Testbilens store plastflater lar seg ikke overbevise, men innvendige paneler er tilgjengelige i karbonfiber, som normalt er et litt intetsigende alternativ, men som likevel vil kunne kjøle seg ned i en så spesiell bil som denne.

PLASS NR?  Audi e-tron GT er ikke en liten bil, men innvendig er den ikke så stor.  Men setene er vakre å se på.  Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

PLASS NR? Audi e-tron GT er ikke en liten bil, men innvendig er den ikke så stor. Men setene er vakre å se på. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

ekstra fullmakter

Det er allerede slått fast at Porsche Taycan kjører veldig bra. Lite har gått tapt på veien til Audi. Styrefølelsen er blant de beste i en Audi, og motoreffekten på 476 hester grenser til å være ekstremt tilfredsstillende (f. boost-modus Y lanseringskontroll øke effekten til 530 hestekrefter for en kort tid).

Siden det i praksis er en restylet Taycan, har e-tron GT også den samme to-trinns automatgiret koblet til den bakre differensialen. Når du virkelig trykker gasspedalen helt ned, bremser bilen ned og drar pent unna. 0-100 skal være på 4,1 sekunder, noe som i seg selv ikke gir noe ønske om mer motorkraft, men du bør ha god følelseskontroll og impulskontroll hvis du da prøver en Taycan Turbo eller en Audi RS e-tron GT. Den ekstra kraften er noe du sannsynligvis vil ha.

RASK NOK: Audi e-tron GT skal klare seg fra 0 til 100 km/t på 4,1 sekunder.  Den ligger et stykke bak BMW i4 M50 på 3,9 sekunder, men Audien er rask nok for de fleste.  Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

RASK NOK: Audi e-tron GT skal klare seg fra 0 til 100 km/t på 4,1 sekunder. Den ligger et stykke bak BMW i4 M50 på 3,9 sekunder, men Audien er rask nok for de fleste. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

Samtidig er det mange elbiler på markedet i dag som har god kraft. Det i seg selv er ikke unikt.

Det som derimot gjør Audi e-tron GT litt spesiell, er den elegante balansen mellom sportslighet og komfort. Som med Taycan er det luftfjæring på alle fire hjul (husk at en BMW i4 kun har luftfjæring bak). Du dukket nesten over dumperne og chassiset er helt stille. Audi e-tron GT er en overraskende komfortabel bil, selv om den også er svært dyktig på svingete veier.

Presser du bilen litt hardere enn din normale, hyggelige kjøring tilsier, vil du merke at e-tron GT er tung med en egenvekt på 2.276 kilo, og ikke like grei som toppmodellen Audi RS e-tron GT … Det hadde vært rart om det var det, med tanke på at en RS e-tron GT koster rundt 400.000 kroner mer.

Heldigvis er det en utmerket bremsepedalfølelse, selv om disse ikke er karbon-keramiske bremser. At bremsepedalen faktisk føles direkte og sammenlignbar med gassslukende tyske sportsbiler faller ikke naturlig for dagens elbiler.

KUNNE TÅ HARDERE: Audi e-tron GT har et fint interiør, men kvaliteten kunne vært hevet litt.  Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

KUNNE TÅ HARDERE: Audi e-tron GT har et fint interiør, men kvaliteten kunne vært hevet litt. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

utstyr å sette

Med en startpris på ca. 900.000 kroner, noe utstyr mangler, men det store batteriet på 83,7 kWh, som du må betale ekstra for hos Porsche, er inkludert som standardutstyr. Det samme gjelder det utmerkede chassiset med luftfjæring.

Testbilen er en versjon kalt Pro som har mer standardutstyr, men starter på 999.560 kroner. I tillegg til dette er testbilen utstyrt med oppgraderte sportsseter som ligner mye på setene man finner i en Porsche Taycan. Disse koster ytterligere 23.450 kroner, men gir inntrykk av et litt avmålt interiør.

På utsiden pryder 21-tommers hjulene for 21 420 kroner, noe som ikke nødvendigvis er kjøpe, men det frisker definitivt opp utseendet og får bilen til å se mer ut som en RS-versjon. Et annet alternativ testbilen har, som du definitivt vil ha med, er bakakselstyring for 16 380 kroner ekstra. Dette systemet gjør at bilen føles mindre enn den egentlig er, og det blir betydelig enklere å komme seg rundt i byen.

FIKLERI: Det er mye å si om Audi e-tron GT, men Porsche har utarbeidet knappen for bedre å finjustere kjøreoppsettet.  Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

FIKLERI: Det er mye å si om Audi e-tron GT, men Porsche har utarbeidet knappen for bedre å finjustere kjøreoppsettet. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

kjølig hurtiglading

Hurtiglading med hele 270 kW er også det samme som på Taycan- og RS-modellen. Hvis du ikke har ladet en elbil mye før, vil ikke dette tallet fortelle deg så mye nå, men når du har fått litt erfaring med lading og venting, vil du legge merke til at J1 Taycan og e-tron GT-bilene lader ekstremt. Rask. Det er en luksus få konkurrenter kommer i nærheten av.

En Mercedes EQE-lader med 170 kW, en EQS er litt bedre med sine 200 kW og BMW iX xDrive50 er på samme nivå. Her er Audi og Porsche i en egen liga.

TAKK FOR KNAPPEN - Fysiske knapper på rattet er veien å gå.  Det er ingen selvfølge i de nye elbilene til VW-konsernet.  Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

TAKK FOR KNAPPEN – Fysiske knapper på rattet er veien å gå. Det er ingen selvfølge i de nye elbilene til VW-konsernet. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

bmw konkurrent

Tidligere er det RS-utgaven av e-tron GT som har fått mest oppmerksomhet, men det skal sies at en «vanlig» e-tron GT er morsom nok for de som også er litt opptatt av prisen.

Hvis ikke plassen og den litt forvirrende autonomien skremmer deg, er dette en bil å ta hensyn til sammenlignet med både Porsche Taycan og BMW i4 M50. Audi e-tron GT er en elbil som snur hodet og du får styrefølelse og kjøreegenskaper som få biler kan matche.
At dette er en av de beste Audi-bilene gjennom tidene er like sant som misunnelige blikk vil følge deg når du slipper unna.

NØKKELINFORMASJON: Audi e-tron GT

Motor: Permanente magnetmotorer (PSM)

drivlinje: To motorer, to-trinns girkasse, firehjulsdrift

HK/kW/Nm: 476/350/630

HK/kW/Nm, booster: 530/390/640

0-100 km/t: 4,1 sekunder

Topphastighet: 245 km/t

Autonomi (WLTP): 479 km

batterikapasitet, brutto / netto: 93,4 / 83,7 kWh

Maksimal ladeeffekt: 270 kilowatt

Egenvekt uten fører: 2.276 kg

A-EN: 498/196/139

Forbruk: 21,6 kWh 100 km

Bagasjerom, foran/bak: 81 / 405 liter

Priser: Denne modellen: 913 800 kr Med utstyr: 1 119 860 kr

I tillegg til:

Ser flott ut

Det går fort nok for de fleste.

meget tilfredsstillende chassis

Mindre:

Interiøret burde hatt bedre materialer.

Kan ikke åpne soltaket

Rekkevidden kunne vært bedre.

Design: Audi e-tron GT ser fantastisk ut, spesielt bakfra

Førermiljø: Setene er utmerkede, men interiøret kunne vært litt bedre. Kjøreegenskaper: En av de beste Audi-bilene for tiden. Det er mye å like her

Tjenester: Nok kraft for de som ikke har prøvd en RS.

Plass: Bilens svakhet. Du får ikke mye med deg selv.

Mye for pengene :Når ser så vakkert ut, det er mye å glede seg over.

Poengsum: 9/10 Audi e-tron GT får mye utseende og kjører utmerket.

About the author

admin

Leave a Comment