Ti låter å følge med på i kveld

På med TV-en. Opp med lyden. Det er pyro, fest, galskap, folkelig hiphop og noen supre poplåter i år også. Særlig in.

Svenske Cornelia Jakobs stiller med årets beste poplåt og imposing i semifinalen. Kan hun slå Ukraine?

Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Finalefeltet i den 66. utgaven av Eurovision Song Contest Teller 25 land og artister. Sjangere og låter er, som vanlig, av ymse kvalitet. Oddsfavoritten er Ukraina, men blir kvelden en slags «støttekonsert» for det invaderte landet? Eller vil en annen, og musikalsk sterkere, artist stikke av med seieren?

Her er ti låter å følge med på:

Ukraine

Vår vundering:

4 of 6

Kalush Orchestra: “Stefania”

Folk shelters. De ble nummer to i den nasjonale finalen, men vinneren ble utestengt for å ha besøkt Krim. Så invader Russland og Ukraina ble oddsfavoritten. Låten er en energisk treminutter som blander hiphop-rytmer og rap med folkemusikk og fløytespill. Skrevet til frontmannens mor, men nå også en hyllest til det hardt rammede «moderlandet». Showet er forrykende, men laten ville ikke vunnet i et «normalår».

Les også

– Er det ett år det er greit å bli number a, så er det nå

Ukrainske Kalush Orchestra with Oleh Psiuk (pink hat) at the front of the stage in Torino.

Sverige

Vår vundering:

6 of 6

Cornelia Jakobs: “Hold me closer”

Rivaliseringen mellom Norge og Sverige er lite fiendtlig i Eurovision. Vi liker jo ofte låtene nabolandet sender. I år også, for «Hold me closer» er finalens sterkeste poplåt. Melodien starter rolig, men smyger seg inn via Jakobs knallsterke, Sia-aktige stemme. Så kommer trommene, et uimotståelig refreng og en liten «bridge» som låner lekkert fra Abba. Og det hele satt som f. I semifinal. Hvordan får det til, svenskene?

Svenske Cornelia Jakobs på turkis løper i Torino.

Storbritannia

Vår vundering:

5 of 6

Sam Ryder: “Spaceman”

Det en gang så stolte popriket Storbritannia har endt sist i Eurovision to år på rad, i fjor med 0 poeng. Nasjonen har vært laterliggjort i Eurovision-sammenheng, men i år kommer revansjen. Tiktok-kjendisen Sam Ryder synger som and Gud og holder de høye tonene som få andre. Under ham svever and fegende poplåt som ville gjort Elton John stolt. Låten er der oppe på oddsen, og Ryder har sjarmen som kan ta det helt hjem.

Britishke Sam Ryder is one of his favorites.

Les også

TikTok-sensasjonen som kan «stjele» Eurovision


Norway

Vår vundering:

3 of 6

Subwoolfer: “Give that wolf a banana”

Det var in god idé. Det norske folk har gått bananas til «Maskorama», så klart vil de elske en gul, maskekledd duo med et «eventyr» av en historie. Dansen er artig, poplåten godt produsert, likevel klarer jeg hverken å smile eller å bli musikalsk tilfredsstilt. catchy men for my eurovision Fansen elsker det, men slapp av, NRK. Heller ikke neste år må dere opp med 300 million crowns to å fix finalen.

Subwoolfer on stage in Torino. I månedrakten helt bakerst skjuler det seg en popstjerne: Tix.

Les også

Finaleklare – men nå blir det vanskelig


Italy

Vår vundering:

5 of 6

Mahmood & Blanco: “Brividi”

Hjemlandet prøver virkelig ikke å gjenbruke oppskriften fra fjorårets rockesjokk Måneskin, for Mahmood & Blanco kommer med en vokalsterk piano- og strykerballade. Duetten handler om den intense, men vanskelige kjærligheten. Den som gir dem “brividi”, “chills”, frysninger. Kjærlighetens som brenner så sterkt, men samtidig truer med å ødelegge alt. Dette er to karer som kan sitt fag. For år på rad? Ikke umlig.

Mahmood & Blanco singer om den intense kjærligheten.

Hellas

Vår vundering:

5 of 6

Amanda Tenfjord: “Die Together”

Det er flere nordmenn i år. Subwoolfer, så klart, men også tsjekkiske We Are Domi stiller med to norske karer. Hellas ‘valgte seg norsk-greske Amanda Georgiadi Tenfjord, og det var et smart trekk. Hennes de ella intense kjærlighetslåt er i alle fall blant låtene i toppen på oddsen. Jeg tror det er fordi Tenfjord leverer dramatikken med en like sterk som troverdig stemme. Få bukt med nervøsiteten, så kommer dette ut av skjermen.

Amanda Tenfjord og hennes vokal er blant favorittene i kveld.

Les også

Hvem vinner kveldens norske Eurovision-duell?


moldova

Vår vundering:

5 of 6

Brothers Zdob şi Zdub and Advahov: “Trenulețul”

Denne sjangeren har en egen plass, og et eget navn, i Eurovision-sammenheng: «turbo-folk». In sjanger som splitter «vanlige» seere og innbitte fans. De første hater bråket i en ellevill togtur mot Bucuresti fullt av «hey ho, come on, folklore and rock ‘n’ roll». Og kanskje in del drikke også? Men fansen, og jeg, elsker denne vitaminpillen av en låt. Budskapet? Vi er alle like, uansett hvilket land vi kommer fra. Nettop.

Moldova stiller med «turbo-folk». Det splitter fans og seere.

Spain

Vår vundering:

4 of 6

Chanel: “SloMo”

Blant Eurovision-fansen letes det hver gang etter årets «Fire». Det var Kypros’ forrykende, lettkledde og dansbare elektropopbidrag i 2018, som nesten vant hele festen. I år er det spanske Chanel som byr opp til frekk, energisk dans med en rytmisk låt som låner litt fra «Fire», men nesten mer fra Spanias nye, store popstjerne Rosália. Det fungerer, samtidig mangler nok det siste ekstra for å nå helt til topps.

Minst én artist kommer hvert år lettkledd med forrykende elektropop. I år er det spanske Chanel.

Tsjekkia

Vår vundering:

3 of 6

We are Domi: «Lights off»

I skyggen av gule Subwoolfer og den gresk-norske deltageren Amanda Tenfjord er også Tsjekkias bidrag to-tredjedeler norsk. Vocalist Dominika Haskova har nemlig med seg Benjamin Rekstad and Casper Hatlestad i denne trioen. Dessverre kommer de ikke med en spesielt spennende låt. De tre minuttene er en lett energisk blanding av elektropop og EDM som aldri klarer å skille seg ut i mengden her.

Vokalist Dominika Haskova har med seg norske Benjamin Rekstad (th) og Casper Hatlestad.

Frankrike

Vår vundering:

4 of 6

Alvan and Ahez: “Fulenn”

Denne elektropop-festen, derimot, er det lettere å slenge seg med på. Multi-instrumentalist Alvan møter vokalgruppen Ahez i tre spennende minutter. Alle fire kommer fra regionen Brittany, og de bruker sitt eget, keltiske språk bretonsk. Mangfoldets navn er det et statement. Heldigvis er den folk-inspirerte klubblåten såpass fegende at det lov til å gi den oppmerksomhet også. in foreigner.

Alvan & Ahez under prøvene i Torino.

Les også

Beretningen om en varslet ESC-seier: Politikken vile vinne over musikken


  • Final presses of the Eurovision Song Contest på NRK1 fra kl. 9:00 p.m. lørdag kveld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.